изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-10-20 @ 03:37 EEST
Градините в Сужоу - изрисувани като китайско ветрило    
Китай Пътешественикът Марко Поло разказал на света за рая на земята, споделя Соня Алексиева в Капитал light

  В горещия съботния ден в Градината на скромния администратор туристи от цял свят препълват пътеките и павилионите.

От мегафоните на десетките групи, които гидовете водят из лабиринтите, се чува английски, японски, немски, френски, руски, американски английски, унгарски, но най-често китайски език.

Въпреки многобройните тълпи и изчакването в редичка за разглеждане, за снимки, за сувенири посетителите търпеливо си проправят път сред една от най-прочутите в Китай класически градини.

Милиони са туристите, които годишно идват в Сужоу, за да ги видят. Между павилионите с изящни дървени решетки и зигзагообразните пътеки се редуват безкрайните водни площи с разцъфнали лилии и бамбукови храсти над камъните.

Над извитите рогове на павилионите са надвиснали вековните дървета - най-красивите експонати в градините, чиито клони се отразяват във водата, пълна с червени риби.

Треви, мъхове и листа покриват камъните между пътеките, които водят към павилионите с красиви имена.

Всяка саксия, камък и храст са изникнали на точното място край дългите коридори край водата.

Цветовете на камелиите, азалиите, лилиите, фрезиите, жасмина преливат в пъстри водопади между плачещите върби, бамбука и бръшляна.

Допълват ги десетки саксии и бонсаи, цветни коридори и обрасли в цветя зидове.

Различни са старинните рамки на павилионите, които ограждат легендите от древната китайска история - някъде в характерната форма на лунен кръг, на разгънато ветрило, на пчелна клетка.

Заскрежени са листата, ако ги погледнеш през сините, и отново зелени, ако ги видиш през белите стъкла на прозорците.

Десетки са надписаните причудливи камъни, поставени на постаменти вътре и вън от павилионите.

Често пътеките до тях са направени като мозайки от камъчета, които изобразяват розетки и

птиците на щастието - жеравите

Сужоу от провинцията Янгсу e наричан с много имена, но най-често Град на градините.

С над 2500-годишна история и един от най-известните с културата си китайски градове, той привлича милиони туристи от страната и чужбина заради уникалното си културно наследство, датиращо от времето на династията Уи.

Но най-невероятен е неговият воден пейзаж, украсен с прочутите му елегантни градини.

Огромен е броят на ценните паметници на древната китайска цивилизация, оцелели до днес.

Заедно с Великата китайска стена и напоителната система Дуджиангян край планината Кингченг, с храма и гробницата на Конфуций и замъка на семейство Конг в Куфу, с редките останки от първобитни хора като Пекинския човек, с уникалните образци на нематериалното културно наследство като операта кунку и старинната китайска музика гукин са и изящните класически градини на Сужоу (Suzhou Gardens).

В тях изкристализират вековните традиции на града и от 1997 г. те са културно-исторически паметник под защитата на ЮНЕСКО.

Когато пътуваш из Китай и наблюдаваш градовете, природата и паметниците на културното наследство, изненадват почитта и грижата не само към дворците, храмовете, музеите и гробищата.

Неотделима част от историята и наследството на страната са и планините, реките, дърветата, историческите обекти, градините, езерата.

От векове именно здравата народна традиция за опазване на храмовете на предците, обществените сгради, залите на различните гилдии, напоителните системи, планините и реките се предавала чрез местни правилници и договори.

Подробностите по тези мерки били записвани върху плочки и завещавани от поколение на поколение.

Още при династията Жин управниците започнали да изграждат свои частни градини, "за да се радват на гледката на хълмовете и водата, без да напускат града".

В различни времена богатите семейства притежавали свои собствени градини, а в дворовете на обикновените домове били създавани малки градински пейзажи.

От времето на династията Сонг е останала известната фраза "Раят е на небето, а Сужоу и Ханджоу са раят на земята". Вероятно, твърдят изследователите, пътешественикът Марко Поло се е опитал да перифразира това изречение за известните китайски градове.

И представил Сужоу пред света като земен рай, имайки предвид и красивите градини на прочутия град...

Най-ранната от класическите градини е създадена пред VI век пр.н.е.

Като най-процъфтяващ район в Китай

през епохата на династиите Мин и Кин градът има над 200 градини датирани от онова време (XVI-XVIII век), като десетки от тях са в идеално състояние и днес.

Те се вписват естествено в комплекса от резиденции и паркове, запазен, за да внесе в оживения 4-милионен град спокойствието на природата.

Типични образци на класически частни градини са Градината на скромния администратор (Жуоженг) - една от най-прочутите в Китай.

Тя представлява обширно водно пространство, осеяно с островчета и мостове с ниски перила и сгради покрай водата, наподобяващи пейзаж от южната част от делтата на Янгцзъ.

Известни са още Градината на бавната наслада; на планинската вила "Хуанксиу"; Павилионът на бурните вълни от времето на династията Сонг - най-старата градина в Сужоу; Градината на майстора на мрежи; Градината на хармонията; Планинската вила на затворената красота; Билковата градина и пр.

През 2000 г. ЮНЕСКО включва в своя списък на културно-исторически паметници павилиона "Бурни вълни" (Кангланг), Лъвска гора (Шизлин), Градината на изкуството (Юпу), Градината на влюбената двойка (Туиси), Градината на усамотението и вглъбяването (Уоюан) - пет природни обекта с изключителна стойност и универсално значение.

При класическата градина стремежът на китайските майстори е естественият пейзаж да бъде концентриран върху малко пространство.

Често литераторите сравняват градините на Сужоу с красиво изрисувано сгъваемо ветрило.

Като продължение на традицията днес местните хора имат обичая да украсяват малките си дворове с пейзажи от растения в глинени съдове, украсени със зелен мъх, трева и миниатюрни теракотени павилиони и мостчета.

При оформянето на класическите градини древните китайски естети често използвали техники, с които постигали ефекта на разнообразие и промяна на гледката, която наистина е различна и неочаквана от всеки ъгъл по виещите се лабиринти на пътеките край водата.

Градините са пълни с произведения на изкуството, датиращи от минали династии - плочки с надписи, поетични строфи, рисунки, резби върху камък.

Застиналият покой на павилионите се допълва от античните мебели, вътрешните украси и архитектурните орнаменти, които предизвикват човешката фантазия да проникне отвъд пейзажа.

И сякаш чуваш в стаята прошумоляването на кимоно от ефирна сужоуска коприна.

И сякаш виждаш зад дървената паяжина на рамката фигура, надвесена над розовите водни лилии...

Старинните шкафове и фотьойлите с прочутите дъговидни облегалки навярно изработени от хуан хуали, чимшир или черно дърво - образци на изчистения и строг стил на онова време, са част от хармоничните композиции в павилионите, където калиграфските папируси и крехките лотоси в саксиите завършват красивата картина.

Детайлите вътре са като нарисувани - червени пискюли, черни йероглифи и синя керамика.

Край античните вази и ефирните фенери, които висят от таваните, витаят аристократичните сенки на прочутите обитатели.

И заедно с детайлите вън - старинните сиви покриви с надвисналите над тях върби, всичко е част от магията, която милионите туристи отнасят в камерите и фотоапаратите си, в албумите и сувенирите от Сужоу.

Концепцията и техниките за създаване на класически градини от столетия са пренесени в Япония и Европа.

Когато през XVIII век сър Уилям Чеймбърс се завърнал в Англия след престоя си в Китай, написал книга за прочутите градини, която станала причина за увлечението по "англо-китайските градини" в Англия и в Европа.

И днес много страни от Стария континент продължават да канят специалистите от Сужоу за изграждането на копия от класическите градини - красиви като изрисувано китайско ветрило.

http://news.netinfo.bg/

 


Сходни връзки

Градините в Сужоу - изрисувани като китайско ветрило | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.32 секунди