изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-21 @ 05:46 EET
8 МАРТ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЖЕНАТА - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, МАЙКИ, СЪПРУГИ, СЕСТРИ И ЛЮБИМИ!!!    
Празници

Денят е официален празник в Албания, Армения, Азърбайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Камерун, Казахстан, Китай, Киргизстан, Куба, Република Македония, Молдова, Монголия, Полша, Русия, Сърбия, Таджикистан, Украйна, Узбекистан, Черна гора и Виетнам и се отбелязва от мъжете, като подаряват цветя на жените около тях — майки, съпруги, приятелки, колежки. В някои страни се празнува като еквивалент на Деня на майката, където децата правят малки подаръци на майките и бабите си.В Италия, за да се отбележи този ден, мъжете подаряват жълти мимози на жените. В Босна и Херцеговина, Бразилия, Хърватия, Унгария, Република Македония, Черна гора, Полша, Румъния, България, Словения и Сърбия продължава обичаят мъжете да подаряват цветя на жените. Жените понякога получават подаръци от техните работодатели. В училище децата често подаряват подаръци на учителите си. В страни като Португалия е обичайно, вечерта на 8 март, жените да празнуват в женски партита или вечери. Днес, женските групи организират многобройни събития по света. Глобалната женска организация Аврора, поддържа свободен регистър в интернет, на който се отбелязват различните събития (www.internationalwomensday.com).

 

Историята на празника датира от почти 150 г. Отбелязването му е свързано с първата масова проява на жени работнички, състояла се в Ню Йорк на 8 март 1857 г. По предложение на Клара Цеткин, направено на Втората международна конференция на жените-социалистки в Копенхаген през 1910 г., се приема всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност.

Участничките във Втората международна конференция на жените-комунистки през 1920 г. в Москва също препоръчват Осми март за Международен ден на жената. Предложението се гради върху конкретни събития - на 8 март 1917 г. работничките от Петроград излизат на демонстрация срещу глада, войната и царизма, на същата дата през 1890 г. с груба разпра е закрита женска демонстрация в Чикаго.

За пръв път Международният ден на жената се чества през 1911 г. в Германия, Австрия, Швейцария и Дания, а през 1913 г. - във Франция и Русия. Като общобългарски празник Осми март започва да се празнува след 9 септември 1944 г.

Укипедия/НДТ

 

БАНАЛЕН ДЕН ЛИ Е ОСМИ МАРТ - МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА ЖЕНАТА?

 

МАМА

 

Денят се буди рано

заради тебе, мамо.

Букетът в другата стая

дали ще те омая?

Със мирис на любов

за тебе е готов.

Събуди се и грейна ти

със слънце в твоите очи.

С букет в ръце

те прегръщам от сърце!!!

 

Никол Петрова - 3 клас, литературен клуб "Петя Дубарова", ръководител Генка Петрова

 

 

 

АКРОСТИХ ЗА МАМА

 

Любовта пътува къде ли не, но се застоява при мама.

Юнашка храброст е тя, която мама заслужава.

Благодаря - тази дума е за тебе, майчице.

Обичам те безкрайно, обичам те завинаги.

Вярвам ти, защото си ми едничка. 

 

Татяна Иванова - 3 клас, проект „УСПЕХ” на МОМН, ръководител Генка Петрова


ЕМИЛ ДИМИТРОВ: "КАКВА НЕВЕСТА СИ БИЛА ТИ,  МАМО

 

 

 


Сходни връзки

8 МАРТ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЖЕНАТА - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, МАЙКИ, СЪПРУГИ, СЕСТРИ И ЛЮБИМИ!!! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди