изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-21 @ 01:46 EET
Международна картографска конференция в Албена    
ТуризъмКонференцията се организира от Българската картографска асоциация и Университета по архитектура, строителство и геодезия в София под патронажа на г-жа Кристалина Георгиева - член на Европейската комисия и със съдействието на Международната картографска асоциация. В началото на следващата седмица, курортът Албена – конгресната перла на българското черноморско крайбрежие, ще посрещне близо 200 учени и специалисти, съобщиха от Международния търговски и културен център ГЕОПАН.

Целта на организаторите е да се обменят знания и информация за най-новите постижения на картографията, съчетани с ГИС. Ще се предложат решения за понататъшното използване на гео-пространствените данни в науката, икономиката, управлението, екологията и кризисните ситуации на местно, национално, регионално и глобално ниво.

Основните теми на конференцията са: ГИС технологии и свързаните с нея дисциплини; Картография и ГИС в образованието; Интернет картография и Дигитални атласи; Проектиране на карти и тяхното производство; Картографска визуализация; Виртуална географска среда; ГИС за градски трафик; GPS технологии и  Дистанционни технологии.

В тези години, белязани от социални и природни кризи, избраните теми разширяват възможностите за потребление на нови картографски постижения. Те показват също необходимостта от ангажираност  на  правителствени представители, бизнесмени, учени и местната администрация.

По време на конференцията, ще се състоят три годишни заседания на  комисии на Международната картографска асоциация  (ICA). 

Централна проява е двудневния семинар на ЕС за сътрудничество и ранно предупреждение и овладяване на бедствени ситуации. Той е организиран от проф. д-р Милан Конечни. Семинарът е под егидата на чешкия посланик в България Н.пр. Павел Вацек. Съорганизатор е Университета Масарик, Бърно, Чешка република.

Конференцията в Албена е подкрепена от различни международни и държавни институции. Очаква се да бъдат постигнати значителни резултати. Много нови проекти ще бъдат започнати още в Албена. Като член на ЕС и член на НАТО, България подкрея добрите идеи за сътрудничество в областта на науките за Земята. Пример за такова сътрудничество е гореспоменатия семинар, който придоби статута на общоевропейски и е изграден чрез съвместни българо-чешки усилия.

Сред членовете на българския организационен комитет са включени множество изследователски институти, университети и фирми от областта на Картографията и ГИС. Дружества - лидери в областта на геоинформатиката и картографията подкрепят като спонсори на събитието: ESRI, KB Панорама, Intergraph, Геоинформационна компания - България, Камара на инженерите по геодезия, Датамап-Европа и Картографско студио DavGEO.

Световно известни учени са поканени в Албена и ще изнесат доклади. Между тях са: проф. Хуи Лин от Китайския университет на Хонконг;  проф. Георг Гартнер, председател на ICA и декан в Техническия университет във Виена; проф. Дерен Ли, председател на Академичния съвет на  Университет в Ухан; проф. д-р космонавт Виктор P. Савиних от Московския държавен университет по геодезия и картография. Двигателна сила на събитието е Международната картографска асоциация с изключителния принос на проф. д-р Георг Гартнер и членовете й. Участници в конференцията са представители на повече от 30 страни.

Българският организационен комитет извърши мащабна работа за подготовката на голямата научна проява под ръководството на доц. д-р Теменужка Бандрова – Председател на БКА и с пълното съдействие на к.к. Албена.

 


Сходни връзки

Международна картографска конференция в Албена | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.26 секунди