изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-13 @ 04:20 EET
Когато детето плаче при тръгване на ясла или детска градина    
Здраве

Ако до този момент детето ви е не е посещавало ясли, то с навършването на 3 годишна възраст изниква въпросът дали да продължавате да го гледате ( вие или някой друг) у дома, или да го запишете на детска градина. Съмненията на много майки са свързани първо с притеснението как детето ще се приспособи към тази голяма промяна; после идват страховете от постоянни настинки, боледуване, неприличните думички и пр. 

Така че, давайки детето си на детска градина, вие не просто осигурявате гледането му извън дома, но и го включвате в една образователна програма.

Кои са позитивните страни на това отделяне от дома и родителите?

Приблизително до 3 годишна възраст детето е имало изключителна нужда само от вас, родителите, и от близките си роднини. Сега, обаче, то се интересува все повече от заобикалящия го свят и от своите връстници. Склонно е да се отдели от вас за известно време. Започнало е да прави много неща само - да се храни, да изкачва и слиза по стълбите, да ходи до тоалетната. В детската градина то ще се научи как да общува с други деца, ще завърже първите си приятелства.

Докато у дома е било център на вниманието, тук то е поставено наравно с другите деца; похвалите и наказанията го представят в определена светлина пред другарчетата му и съответно имат по-различно въздействие от това у дома. Ще откриете как бързо усвоява умения, които е възприемало неохотно, докато е било с вас вкъщи. Поощрявано от съревнованието с връстниците си, то ще се научи по-бързо да се обслужва само, да се храни и облича. Много често едно злоядо у дома дете “прояжда” в детската градина. Това се дължи отново на желанието му да прави каквото другите правят и на различната обстановка.

Проблеми през първите седмици

Много малко са децата, които не срещат никакви проблеми при постъпването в детско заведение. Дори и най-общителното дете ще бъде леко стъписано и уплашено пред перспективата за първи път да се озове сред съвсем непознати хора. Трябва да бъдете подготвена за реакциите на детето си и да ги посрещнете спокойно и твърдо. На първо място, необходимо е да сте му говорили предварително и да сте му обяснили промяната, която ще настъпи в живота му. Хубаво е това да не става в последните няколко дни, а поне няколко седмици преди постъпването в детската градина. Изтъквайте позитивните страни на пребиваването му там, присъствието на много деца на неговата възраст, и непременно подчертавайте, че то ще прекарва там само част от деня, а останалото време ще бъде с вас. Най-добре през първата седмица родителите да водят детето, а не баби и дядовци. Подгответе се за своеобразното “представление”, което вашето момиченце или момченце най-вероятно ще ви поднесат ако не на първия, то на втория ден. Почти задължително ще има много плач, увисване на ръката ви, тръшкане на земята, сърцераздирателни викове “ Мамо, не ме оставяй!” и “ Искам мама!!!”. Ако вътре в себе си не сте уверена в правилността на решението си да го давате в детска градина, ако не си давате сметка, че това са нормални временни реакции, които ще отминат бързо, вие само ще затрудните процеса на адаптация. Със своето притеснение вие само подавате сигнали на детето, че има за какво да се тревожи. Опитайте се да съкратите ритуала на раздялата и да си тръгвате веднага, щом детето ви е готово да влезе в групата. С нищо няма да му помогнете, ако продължавате да стоите, да давате “предпоследна” целувка, да обещавате отново и отново, че ще го вземете първо и т.н.

Нормалната адаптация към детската градина може да продължи от една седмица до 1 месец. Понякога, обаче, дори и след този период децата продължават да страдат и да не желаят да посещават детската градина. Обърнете внимание, ако детето ви системно не се храни през деня в детската градина, ако е постоянно потиснато, ако се появят и други признаци на стрес, като събуждане и плач през нощта, напикаване, агресивни изблици. В такъв случай трябва да помислите дали причината не е в самата детска градина. Разпитайте детето какво мисли за неговите учителки, за децата в групата; разговаряйте със самите учителки, как те възприемат детето ви, говорете и с другите майки. Понякога детето просто не попада на вярното за него място. Тогава една смяна на детското заведение често решава проблема.

Детската градина е един необходим етап в развитието на детето. Детето ви навлиза в обществото на своите връстници и започва да усвоява постепенно навиците на социалния живот. Така то ще бъде по-подготвено за постъпване в училището.

 

 

Съвременните родители, прочитайки много книги по психология, започват да подготвят детето си за тръгването на ясла дълго време преди това да се случи.
Канят се на гости връстници на малчугана, за да се научи да общува, обяснява му се колко е хубаво в яслата/детската градина/ и т.н.

Когато попитат детето дали иска да ходи на детска градина, то се усмихва радостно и кимва.

В момента, в който то се озове в непозната обстановка, когато види, че майка му си тръгва, а около него има само непознати лели и деца, които го разглеждат, детето се отчайва и разплаква. Подобно състояние може да продължи ден, два или седмици.
Може да се случи и нещо друго - ако малчуганът е общителен, той лесно се прощава с майка си първия ден и смело влиза в яслата.
Той е пълен с очаквания и даже не подозира, че вместо изненади го очакват разочарования. Той иска да си играе с кубчета, а вместо това го обличат и го водят на разходка, иска да спи, а го слагат на масата, другите деца му взимат играчките и т.н. И най-важното - няма я мама, която да го гушка и успокоява...
На следващия ден детето едва ли ще има желание да ходи на ясли, по-скоро ще плаче и ще се гушка в майка си.

За щастие, не всички деца преживяват толкова тежко този нов етап от живота си. Възпитателите отбелязват, че най-лесно се адаптират децата от многодетни семейства /които са разбрали, че не само те са център на внимание/ и тези от семейства, където децата се приемат като равноправни, а не като играчки .

Ако все пак детето Ви плаче при раздялата си с Вас, не се отчайвайте - след определен период на адаптация, то няма да се разстройва толкова много заради липсата ви.

Помислете си дали малчуганът ще се тревожи толкова, ако в яслата го води не майката или бащата, а друг член на семейството.

Ако с някой от тях детето се чувства по-комфортно, то докато се адаптира - нека го води баба му или брат/сестра/.

Попитайте възпитателя колко продължително плаче детето ви след като си тръгнете. Ако се успокоява бързо, то можете спокойно да отидете на работа - детето ви се чувства добре.

Ако плаче дълго време, постарайте се да разберете какви занимания и играчки му харесват - интересна книжка, ярка играчка, игри с приятелчета. След това всяка сутрин, докато го приготвяте за яслата, му говорете какви интересни занимания и хубави играчки го очакват там. Говорете му, дори когато то още не може да приказва, за да ви отговори.

Какво да направите ако се окаже, че детето е плакало през целия ден? Можете да му предложите да вземе със себе си играчката, която му е любима. Друга интересна идея е, да му дадете един ключ/който е ненужен/ и да му обясните, че това е единственият ключ от дома ви и без него мама и татко не могат да се приберат. Така детето ще бъде сигурно, че ще го вземете следобед от яслата, а няма да го ''забравите'' и ще почувства любовта ви.

Важно е, когато водите детето на ясла да бъдете спокойни и уверени. В противен случай то ще долови безспокойството ви и ще се разстрои още повече. Не позволявайте сълзите и молбите му да надделеят и вие да го приберете у дома, за да не ходи на градина.

Знаейки,че раздялата сутрин е трудна и за двама ви - създайте си някакъв ''ритуал'' за сбогуване - въздушна целувка, прегръдка или нещо друго.

Когато го взимате от яслата /градината/ дори да сте уморени или изнервени - постарайте се да не го показвате. Нека детето да почувства, че сте очаквали този момент и се радвате ! Погалете го, целунете го. Бъдете внимателни, похвалете го. Отидете в парка - дори да нямате достатъчно време или да сте уморени.

Всичко това ще помогне на детето да разбере, че родителите му го обичат и че с нетърпение са очаквали прибирането му от яслата/градината/. Това ще помогне на детето да се адаптира по-бързо и да не преживява толкова тежко раздялата си с вас всяка сутрин.

Разбира се, първите дни може да влезете за малко в стаята и дори да се запознаете с бъдещите му приятели.

Изразявайте своето възхищение от обстановката, от играчките (то също може да вземе своя играчка и да я покаже), кажете, че и на вас ви се иска да сте отново дете, но за съжаление няма детски градини за възрастни. Ако въпреки вашето положително отношение детето ви плаче и не иска да остане, постарайте се раздялата да не продължи безкрайно дълго.

То вече ходи на детско училище и вие се гордеете с него. Разговаряйте за всичко, което се е случило в детската градина, вие също може да споделите случка от вашия ден. Детето ви трябва да се чувства важно и значимо в този труден за него момент. Вашата близост е от най-голямо значение... Но все пак, нека тази близост повече да помага на детето да порасне свободно, смело и самостоятелно, отколкото да го разглезва и прави зависимо. Такъв подход към трудните промени ще спести напрежение, както на вас, така и на вашето дете.
Бъдете смели и естествени, вие най-добре познавате себе си и своето дете. Когато близостта и приятелството са налице, пътят е лесен.

http://bulgarianbaby.tripod.com

 


Сходни връзки

Когато детето плаче при тръгване на ясла или детска градина | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди