изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-13 @ 02:13 EET
ПРОЕКТЪТ ЗА ДЕПОТО В СТОЖЕР Е ИЗЧИСЛЕН НА 47,5 МЛН. ЛВ.    
ЕкологияСлед предаване на работните проекти, касаещи всички елементи на регионалната система за управление на отпадъците, проектантът на Регионалното депо за твърди битови отпадъци в с. Стожер е изготвил нов бюджет на проекта, като общата стойност на инвестицията възлиза на 47,5 млн.лв. с ДДС. От тях 28 млн. лв. са за строителството на регионалното депо при с. Стожер, 8,5 млн. лв. е стойността на довеждащия път и електропровод до депото, 8 млн. лв. са разходите за строителството на претоварна станция Балчик и 3,3 млн. лв. е стойността на претоварна станция Тервел.

Това се посочва в докладна записка, която ще внесе на предстоящото заседание на Общинския съвет кметът на Добрич Детелина Николова. Тя е и председател на сдружение „Управление на отпадъците – регион Добрич”. В докладната записка се посочва, че партньорите по проекта трябва да осигурят 5% собствен принос от общата стойност на инвестицията т.е. 2 375 000 лв. Тъй като дяловото участие на община град Добрич е 46,34%,  тя следва да разполага с 1 100 575 лв. за покриване на тези разходи. В тази връзка на общинските съветници ще бъде предложено тези средства да бъдат осигурени чрез такса битови отпадъци през 2013 г. и 2014 г.

На работна среща на 6 юни са дискутирани възможностите за осигуряване на собствен принос към финансирането на проекта и набавяне на финансови ресурси за покриване на първоначалните допустими разходи по проекта, преди средствата да бъдат възстановени от ОПОС. Предвижда се Община град Добрич да възложи обществените поръчки за строителство, строителен надзор, доставка на машините и съоръженията по отношение на регионално депо с. Стожер. Община Добричка ще възлага изграждането на обекти на линейната техническа инфраструктура - електропровод и довеждащ път. Общините Балчик и Тервел съответните претоварни станции и линейна техническа инфраструктура. В тази връзка тези общини трябва да осигурят първоначално необходимите допустими разходи до възстановяването им от ОПОС. Така община Добрич трябва да осигури 30% от стойността на строителните работи и доставките на машини и съоръжения на регионалното депо при с. Стожер т.е. 8 млн. лв. Дава съгласие Община град Добрич да кандидатства за получаване на 8 млн. лв. заем от ФЛАГ ЕАД  за осигуряване на първоначалните допустими разходи. Предлага се също лихвите, които са недопустим разход по оперативната програма, по заемите за осигуреното от партньорите мостово финансиране по проекта,  да се осигурят от общинския бюджет.  Финансирането на лихвите отстрана на община Добрич е в размер на 463 400 лв. и ще  се осигурява през 2013, 2014 и 2015 г.

В хода на преработка на документацията са  обсъдени с Управляващия орган на ОПОС и направени някои промени в организационната структура за изпълнение и управление на проекта. С цел осигуряване ефективност на процеса на управление на проекта и реално въвличане на всички общински администрации в изпълнението на дейностите се предлага сформиране на Звено за изпълнение на проекта. То ще е обособена единица в общинската администрация на извънбюджетна издръжка. Част от служителите ще са назначени на основни трудови договори - ръководител, координатор и счетоводител, а другата част ще са служители на бенефициента и партньорите. В звеното ще бъдат включени по двама представители от общините Добричка, Тервел и Балчик - по един местен координатор и един счетоводител.

Д. Николова каза пред журналисти, че вече всички общини са взели решение за безвъзмездно прехвърляне на отстъпеното право на строеж на водещата община – община Добрич. Изпратено е писмо до МОСВ за издаване на комплексно разрешително, след което ще бъде изготвен окончателният вариант на апликационната форма по проекта. Крайният срок, в който трябва да се депозира предложението, е 29 юни. НДТ

 


Сходни връзки

ПРОЕКТЪТ ЗА ДЕПОТО В СТОЖЕР Е ИЗЧИСЛЕН НА 47,5 МЛН. ЛВ. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.34 секунди