изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-21 @ 10:14 EET
ГЕРБ дават обещания през ден, изпълняват едва 11 на всеки 100    
Интервюта

С Асен Генов и Константин Павлов - Комитата разговаря Мила Гешакова- Обявихте, че ГЕРБ са дали 531 обещания за около 1040 дни управление, а от тях са изпълнени 11%. Надеждна ли е тази статистика?

К. П.: Включваме както маловажни, така и немаловажни обещания в нея. Често се случва да има по няколко обещания по една и съща тема. Така че, да, статистиката от нашия сайт може да ви даде някакъв ориентир, но данните далеч не са абсолютни. 

- По колко теми са дали обещания днешните управляващи?

А. Г.: По не по-малко от 300-350 за 3 години управление. За нас обаче статистиката, че за малко повече от 1040 дни на власт управляващите от ГЕРБ са дали 531 обещания, т.е. грубо, по едно обещание на всеки два дни, е нещо, което не може да бъде променено.
Енергетиката е сред водещите теми в изказванията на политиците. Има много говорене и за инфраструктура и пътища, борба с организираната престъпност, изграждането на столичното метро, спорта, икономическата проблематика. Има обещания дори в сферата на конституционната реформа, законодателството, включително и изборното. Изказвания на политиците и особено на премиера има по отношение на европейската и външната политика. Не е подминато и здравеопазването.

- Включва ли вашият сайт обещанията в предизборната програма на ГЕРБ и тяхното изпълнение?

К. П.: Имахме намерение да я включим, но все не можем да стигнем до нея.
А. Г.: При всички случаи сме изваждали основни моменти от програмата. Например това са обещанията, свързани с подобряването на язовирната инфраструктура и речните корита. И на фона на онова, което всяка пролет се случва, това обещание по-скоро не е изпълнено.

- Премиерът Борисов е дал 228 обещания, или близо половината от всички на ГЕРБ за 3 г. Какви са? И кои са изпълнени?

К. П.: Най-различни. Някои дори си противоречат. Например Борисов обеща, че АЕЦ "Белене" ще се строи. И обратното - че няма, че трябва да се появят инвеститори. Сами разбирате, че при логическо взаимно изключване, поне едното от двете обещания не е изпълнено.

- Прочетох в сайта ви, че финансовият министър Симеон Дянков е дал в пъти по-малко обещания от Борисов - 47.

А. Г.: Но пък Дянков има задължението, което премиерът му е вменил, да върви след него с тефтера и да записва обещанията, които прави. Защото, цитирам премиера: "Има там едни, които ми ги броят, и ние всяко обещание, което сме дали, ще си го изпълним." Така че, макар и с по-малко обещания, задачата на Дянков е не по-малко отговорна.

- Кои още са в челната петица по обещания?
А. Г.:
Премиерът надбягва всички с около 10 пъти повече обещания. Но в челната тройка освен Дянков е и Цветан Цветанов. Обещанията на Цветанов са свързани с окончателното и безвъзвратно изпращане на организираната престъпност в историята благодарение на неговото участие във властта. На сайта си следим и продължението на обещанието му за "реализация, която ще допринесе за сигурността на всички страни по света".

- Менят ли се във времето и като съдържание обещанията на управляващите?

К. П.: Забелязахме две тенденции. Първата е свиването на фокуса на обещанията.
- ако в първите месеци от началото на мандата си г-н Борисов се разпростираше по всички области на дейността на правителството, постепенно започна да се концентрира почти изцяло върху инфраструктурата, метрото, магистралите, спортните съоръжения. И те станаха най-голямата част от неговите обещания. Другата тенденция е свързана с усвояването на еврофондовете. В началото г-н Борисов обещаваше 98-99% усвояемост, постепенно този процент падаше, стигна до 40%, но в последните седмици отново обеща усвояване на европейските пари на 80%.

- Година преди избори обикновено управляващите спират да изпълняват обещания и дават нови. Има ли движение в тази насока?

А. Г.: Темпото на даване на обещания е запазено. До август миналата година бяхме регистрирали 400 обещания на управляващите, изпълнени бяха 40, или 10%. Всяко трето беше в процес на изпълнение или блокирано, а 60% - неизпълнени. Премиерът беше дал 184 обещания за 2 г. на власт, от тях изпълнените бяха 13. Други 70 бяха в процес на изпълнение, а 101 - или неизпълнени, или без движение по тях. Сега процентът на изпълнените от правителството обещания е малко по-висок - 11%, а от премиера - 12%.

К. П.: Българският проблем е, че повечето от дадените обещания са безсрочни т.е. не е посочен конкретен срок за изпълнението им. Затова и ние, логично, смятаме за краен срок края на мандата на ГЕРБ. В крайна сметка ще знаем какво се е случило с обещанията едва при следващото правителство. Засега огромната част от тях са само записани и в процес на придвижване.

- Каква е разликата в поведението на това и предишните правителства?

А. Г.: Други политически мнозинства, управлявали преди ГЕРБ, са идвали с много по-ограничена заявка. Например Сакскобургготски каза 2-3 неща, с които спечели народната симпатия. Основното бе "несимволично повишаване на доходите за 800 дни и благосъстоянието на българския народ". Други кабинети са управлявали с фундаментална цел асоцииране с евро-атлантическите структури, с ЕС. И в този смисъл много по-лесно е да бъде проследена степента на изпълнение на тези заявки. Докато при кабинета Борисов като че ли е трудно да обособим нещо такова освен
понятието "генерална промяна" (една от заявките, с които те дойдоха на власт), която включва и работа с еврофондовете, и борба с престъпността, подобряване на икономическото състояние, на средата за бизнес, привличане на инвестиции... Става дума за много широк спектър от дейности и обещания, които нямат ясни измерения, няма как и да бъдат проследени.

- В кои ресори има най-многоизпълнени обещания и в кои - най-малко?

А. Г.: Определено пътно строителство е слаба област, въпреки че премиерът и управляващите се гордеят с тази своя дейност. Но като че ли е изпълнен много малък процент от всички дадени обещания. В началото на юни трябваше да бъде открита магистрала София-Ниш, но това не се случи. Удължиха пусковия срок на "Тракия", а уж това лято по нея трябваше да стигаме до Петолъчката.

К. П.: Борисов обеща през януари 2012 г. да няма нито една контрабандна кутия цигари и контрабандата с петрол да е в историята, но не забелязваме това да е станало. Онзи ден забраниха продажбата на заготовки за цигари на дребно - очевидно проблемът не е решен, даже се задълбочава.

А. Г.: Имаше едно обещание, че ще има специализирани пунктове за продажба на цигари, в които освен продавач щеше да има полицай и митничар... Но пък на 100% е изпълнено обещанието за пълна забрана на пушенето на обществени места.

- Колко от обещанията не са изпълнени?

А. Г.: По принцип записваме всяко обещание и отсъствието на резултат обозначаваме с "Без движение". Сега например по темата за закона за горите виждаме, че единствената точка, по която правителството не отстъпва, е въпросът със създаване на възможност частни корпорации да строят без промяна в статута, което е в услуга на една компания. От друга страна, премиерът обеща този закон да не бъде приет, ако няма обществено съгласие. С интерес ще го проследим.

Друго е свързано с добива на шистов газ - премиерът обеща, че няма да го разреши, ако няма 100% гаранция за защита на околната среда и здравето на гражданите. Но пък парламентът вече промени мораториума за добива на шистов газ. Коментарите са, че мораториумът е "пробит".

Имаше и обещание до май казусът "Белене" да приключи юридически, но не е. А това означава, че не е затворен, макар България декларативно да е отказала да продължи проекта. И т.н.

- Колко от обещанията няма да бъдат изпълнени по обективни причини - заради съкратен бюджет например?

К. П.: За такива проекти имаме специален статус - "блокирани". Те са 19.

А. Г.: В тях преобладават обещания на сменени министри. Например - в здравеопазването, където министърът бе сменен 4 пъти.

- Като съдите от дадените и изпълнените обещания, как ще приключи мандата си правителството?

К. П.: Броят на протестите и тяхната масовост са добра оценка за един кабинет. По този критерий днешното правителство изпревари за няколко дни своите предшественици.

А. Г.: Оценката за това правителство я дадоха между пет и десет хиляди души, скандиращи цяла седмица по улиците на София "Оставка!" и "Мафия!". Обещание за решение на наболял проблем, което не се изпълнява, провокира хората. "На всяко отсечено дърво ще садим пет", заяви премиерът. Очевидно е, че нито се е случвало, нито ще стане.

И още - след 1000 дни от управлението на ГЕРБ хората са разочаровани, но не са изненадани, защото цитирам премиера знаят "колко е дълга резервната скамейка на футболния отбор" на 41-ото НС и на 87-ото правителство на България. Знае се какви хора седят на скамейката, какъв е център-нападателят, каква е защитата, кой е кондиционният треньор на този кабинет, даже и медицинският екип. Да не говорим за медийната им агитка!

- Ще спечели ли ГЕРБ втори мандат?

К. П.: Това е въпрос за 1 млн. лв. Вероятността с всеки изминал ден намалява, защото настана време да се плаща сметката, а досега само поръчвахме.

От миналия август досега - още 131 обещания

На 5 юли ще се навършат 3 години от изборите през 2009 г., когато ГЕРБ спечели властта. Какво обещаха управляващите от ГЕРБ и какво изпълниха?

Данни за това дава т.нар. "Бойкометър" на сайта www.politikat.net. Той съществува от 2010 г., а неговите създатели Асен Генов и Константин Павлов-Комитата събират в него обещания и становища на управляващите по най-различни теми още от старта на тяхната власт. Целта им е да проследят изпълнението им и регистрират това в специална статистика.

Според последни данни от сайта за 1040 дни управление обещанията на правителството на ГЕРБ са 531, от които почти половината са дадени от премиера Бойко Борисов. Към август миналата година проектът беше регистрирал 400 обещания на ГЕРБ, от които 10 на сто изпълнени.

По думите на Асен Генов и Константин Павлов събраните изказвания и обещания на политици са в резултат на сериозен и продължителен медиен мониторинг. Редакторите на сайта и членовете на общността задължително се позовават на директен цитат на политика, когото наблюдават, от медиите.

Двамата споделят, че редовно преглеждат стенограми от дейността на Народното събрание и Министерския съвет, също и от участията на политиците в телевизионни и радиопредавания.

След това проследяват степента на изпълнение на дадените обещания или придържането на политика към думите му.

Веднъж на всеки 6 месеца се обръщат с писма към министерствата, в които задават въпроси тъкмо за обещанията на министрите.

Отскоро правят поредица от видеоинтервюта с политици, които публикуват на блога на фондацията: www.14january.net.

http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

ГЕРБ дават обещания през ден, изпълняват едва 11 на всеки 100 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди