изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-15 @ 07:58 EET
Енотите се крият от посетителите в Центъра за защита на природата и животните    
Екология

Избираме съботен ден за разходка в нашия Център за защита на природата и животните. Първо, защото е неучебен ден, и второ, не бързаме да учим уроци и да пишем домашни. Виждаме много деца с родителите си, които се радват на приятната и спокойна обстановка в парка.Веднага след входната врата забелязваме добре уредения зоопарк. И друг път сме идвали, но сега задачата ни е друга и обръщаме внимание на всичко. Първо виждаме ламата и научаваме, че тя е подарък от Швейцария. Голямо впечатление ни прави разнообразието на птиците – индийски паун, няколко вида папагали, фазани, паун албинос. Стоим десетина минута пред къщичката на пауна и го молим да разпери опашката си, за да се насладим на красотата й. Той обаче остава глух пред молбите ни и продължава важно да клечи на пръчката.

Обиколката ни продължава през домовете на бизоните, муфлоните, лопатарите, редките коне Пржелавски. Научаваме, че повечето от животните не бива да бъдат хранени от децата с царевични пръчки, сол и други храни, които съдържат консерванти, за да не им се разстроят стомасите.

Изключително любопитни сме да видим миещите се мечки, защото разбираме, че малцина са успели да ги зърнат на живо. Двете енотчета са ужасно плашливи, затова през деня се крият, а се появяват на открито само нощем. Научаваме, че срамежливковците също са подарък от Швейцария. Хранят се с кифлички, козунак, месо, но преди да вкусят храната, я измиват. Затова се наричат миещи се мечки.

Стигаме и до бъдещата къща на кафявите мечки. Строителите работят неуморно, защото домът на двойката бозайници трябва да е готов в края на юли. Специалното съоръжение се намира в югозападната част на парка. Видяхме къде езерото ще бъде разширено за нов обитател на парка – фламинго. Научихме и любопитна информация – за да е розово фламингото, то трябва да изяжда маса количество моркови. Стигнахме и до бъдещата лечебница за животните, която също ще е готова в края на юли. В нея чичко доктор ще премахва болестите на животинките. Пробвахме и лабиринта за деца. Естествено, първо се загубихме, после излязохме откъдето трябва.

Интересно, много интересно е в нашия зоопарк. Научихме, че той е уникален както за България, така и за Източна Европа. Създаден е по българо-швейцарски проект, общата му площ е 160 декара, а територията е наситена с богата 30-годишна дървесна и храстова растителност, с удобни транспортни и пешеходни връзки.

Центърът за защита на природата и животните в Добрич е първата лицензирана зоологическа градина у нас. Днес в него живеят над 100 животни от 30 вида. Те живеят в среда, която е максимално близка до естествената им. Посетителите имат възможност за пряк досег с животните. С цел безопасност, само за някои от видовете са направени заграждания или се използват електропластири. Оформени са и мини-пасища за понитата и магарето.

За животните се грижи екип от квалифицирани специалисти. Директорът Севдалина Венкова е биолог и е преминала обучение в Швейцария. Там работят двама зооинженери, а гледачите на животните са завършили Професионалната гимназия по ветеринарна медицина.

 

Проект УСПЕХ

Клуб “Млад журналист”

при СОУ “П. Р. Славейков”

Ръководител: Ивалина Костадинова

 


Сходни връзки

Енотите се крият от посетителите в Центъра за защита на природата и животните | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.93 секунди