изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-16 @ 22:34 EET
С МОЛИТВА И ПЕСЕН ЗАПОЧНА ЖЪТВАТА В ПАСКАЛЕВО    
Земеделие

С благодарствена служба, отслужена от архийерейския наместник отец Иван Дойчев започна жътвената кампания в земеделската кооперация „Възраждане” в с. Паскалево. Жътвата да има добър край и богат урожай, помоли отецът в службата си. Осветен бе и модерният комбайн, който предстоеше да влезе в пшеничната нива.  По стара добруджанска традиция с песен и изпълнение на ритуала зажънване от самодейките от село Паскалево.

10.07.2012 Жътва в земеделската кооперация „Възраждане” в с. Паскалево 10.07.2012 Жътва в земеделската кооперация „Възраждане” в с. Паскалево 10.07.2012 Жътва в земеделската кооперация „Възраждане” в с. Паскалево.Със сърп те пожънаха първите житни ръкойки, които подариха на стопанина на нивата - председателя на земеделската кооперация "Възраждане" Живко Желев, и на комбайнера.

Ж. Желев поздрави всички, които в деня, в който пада първият житен сноп, бяха съпричастни на празника. Той пожела добра реколта и добри добиви. След това супермодерният комбайн "Джон Диър" влезе в полето, за да започне работата по прибирането на тазгодишната реколта.

Общо 13 хиляди декара обработва кооперацията в село Паскалево. Тази година в резултат на прилагането на сеитбооборота пшеница е по-малко в сравнение с предходната година. Структурата на есенните култури е 3200 декара пшеница, 800 декара с ечемик и 1000 - с рапица. Според екипа на кооперацията, пшеницата е много хубава. Според Ж. Желев, трудът, който са положили, не е напразен и полетата са с богат залог. Миналогодишните добиви от пшеницата са били 620 кг/дка. Сега имат смелото очакване, че ще надминат тези добиви.

Очакваните добри резултати се дължат и на това, че посевите с пшеницата са засети в оптималните агросрокове, още с поникването си те са дали основание на производителите да бъдат оптимисти.

Според Ж. Желев, в момента пазарът е чудесен. Макар и да не липсват традиционните разминавания с търговците, ценовият старт от 405 лева за тон, звучат много оптимистично, обясни той. Добри резултати кооперацията очаква и от реколтата от рапица.

Празникът бе съпътстван с много настроение и надежда за плодородие и благополучие. Жители на селото, член-кооператори, представители на фирми-партньори се бяха събрали, за да дадат старт на кампанията за прибиране на пшеничната реколта, която се свързва с много очаквания за бъдещо благоденствие. За празничното настроение се погрижиха музикантите от оркестър "Траяна".

 


Сходни връзки

С МОЛИТВА И ПЕСЕН ЗАПОЧНА ЖЪТВАТА В ПАСКАЛЕВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.02 секунди