изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-19 @ 02:36 EET
Предчувствие за доклада от Брюксел    
Европейски съюз През последната седмица в София всеки ме пита какво ще пише в следващия доклад на Европейската комисия за правосъдието и работата на МВР. Такъв съспенс не съм виждал и когато ни приемаха в ЕС. Общото очакване обаче, че новините няма да са добри.

Не съм говорител на Европейската комисия и въпреки че имам представа за съдържанието на доклада, не искам да го коментирам предварително. Дали един доклад е добър или не зависи от това, доколко отговаря на очакванията. В този смисъл лошите очаквания сега са в полза на управляващите. Всяка положителна оценка в него ще предизвика въздишка на облекчение, а отрицателните ще приемем като вече консумирана новина.

За мен обаче тези дребни сметки не са важни. Това, което има значение е, че за 5 години, както беше първоначално заложено вместо да приключи,

механизмът за контрол върху българската
правоприлагаща система се разширява

Новото е, че представители на 5 страни, най-активни поддръжници на механизма за контрол, ще дойдат в София и ще се заровят в 5 конкретни дела.

Ново е, че световните медии все повече повтарят думите на Бойко Борисов, че България е била приета в ЕС преждевременно. Само че за разлика от българския премиер, те намират основание за това в случващото се в страната ни по време на неговото управление.

Ново е, че през последните месеци поставят България, заедно с Румъния и Унгария като страни, в които ценностите на демокрацията се погазват, въпреки формалното спазване на демократичните процедури. Един от тези елементи е тоталният натиск от страна на управляващите върху независимите институции и опитите за тяхно подчиняване.

Ново е, че същите тези чуждестранни медии правят все по-пряка връзка между връзките на премиера с организираната престъпност в миналото, описани от американските посланици и днешната му злоупотреба с власт, както в случая с Мишо Бирата.

Ново е и че лошата оценка за българското правоприлагане започва да присъства във всички важни за България документи. Включително и в препоръките за България от Оли Рен, свързани с икономическото управление, неизпълнението, на които води до спиране на европейски фондове.

Какво още трябва да се случи, за да разберем, че проблем има и той се задълбочава?

Този доклад е тежест за Европейската комисия

Тя не желае да го прилага на Хърватия и на следващи нови членове на ЕС. Той е тежест и за България. Очевидно неговата ефективност достига до това, у нас да се приемат някои закони, но не и до убедителното им прилагане. За сметка на това този доклад идеално устройва политически среди в различни страни членки, които искат да докажат, че общностните политики не работят достатъчно добре, че разширяването на ЕС крие много проблеми, че форми на сътрудничество като Шенген и еврозоната не бива да се разширяват прекомерно и че в крайна сметка страните членки трябва да запазят повече контрол у себе си, вместо да го отстъпват на европейските институции. Това не работи за Европа.

Не казвам, че в българската правораздавателна система няма проблем. Има и то много. Това, което твърдя е, че тези доклади отдавна не вършат работа. Европейският съюз трябва да наблюдава и да има влияние върху отклоненията от европейските ценности и правила. Но това трябва да става по ясен, обективен и справедлив начин. Това означава да се изработят еднакви критерии и те да се следят във всички членки на съюза. А защо в бъдеще да не се помисли и разширяване на обхвата на общностното правосъдие?

Надежда има и в България. Олицетворяват я онези млади магистрати, които онзи ден излязоха на протест пред Висшия съдебен съвет в защита на уволнената съдийка. Вярвам, че те са готови не само да искат, но и да осигурят на обществото ефективно, справедливо и безпристрастно правораздаване.

Ивайло Калфин,
член на Европейския парламент

 


Сходни връзки

Предчувствие за доклада от Брюксел | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.25 секунди