изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-18 @ 23:03 EET
България с десет национални курорта    
Туризъм

С приемането на новия Закон за туризма на второ четене у нас се обособяват десет национални туристически курорта, които ще се подчиняват на еднакви правила и стандарти за работа и обслужване. Това съобщи за „Монитор” зам.-министърът на икономиката Иво Маринов. Той уточни, че половин година след като бъде обнародван законът, ще бъде разписана наредба, в която всеки детайл от търговската дейност на тези курорти полуградове ще бъде уточнена.Преобладаващата част от десетте курорта са по Черноморието, като това са от север на юг Албена, Златни пясъци, Св. Константин и Елена, ММЦ Приморско, Слънчев бряг, Дюни и Елените. В планините такива места са Пампорово и Боровец.

Възможно е да бъдат обособени и други курорти с национален статут, но това ще се прецизира според критериите за идентифицирането им, уточни зам.-министърът.

Той посочи, че Банско също е курортен град, както и много населени места са такива по Черноморието. В Банско местата за настаняване са в града, но ски зоната е извън населеното място, но представлява неделима част от цялото, защото хората отиват там през зимата най-вече за да карат ски.
"По тези въпроси ще работим и с колегите от МРРБ за определяне на границите на националните курорти", каза Иво Маринов.
Уеднаквени ще бъдат правилата, свързани с транспортната схема, с инфраструктура, която да облекчава настаняването на гостите – паркинги, които да са задължителни за най-експлоатираните места в курортите, както и редовен екологичен вътрешен транспорт за да не се налага всеки да ползва личната си кола.
Ще са унифицирани изискванията, свързани с броя и начина на разполагане на преместваеми търговски обекти. Иначе казано, вече няма да се допуска безкрайни редици бараки да превземат крайбрежните алеи и тези по плажовете и първо да загрозяват, а след това и да скриват гледката към морето.

Еднаквите транспортни схеми ще се отнасят до режима на движение на организираните транспортни средства – автобуси и микробуси, брой на таксита и спазване на пределните цени, на които те возят, както и придвижване на частни автомобили и осигуряване на места, където те да паркират, без да нарушават реда за нормално движение по улиците на съответния курорт. Затяга се и режимът за обменните бюра, които вече не могат да бъдат в преместваеми обекти, и маржът, на който работят спрямо официалния курс на БНБ, вече не може да е 20%, а само 5%.

Ще бъде уеднаквено и работното време на заведенията за да бъде гарантирано спокойствието на почиващите в нощните часове.
Важно е такива правила да бъдат единни и ясни, защото курорт като Слънчев бряг например събира 300 хил. души в пика на сезона, което е равно на средноголям български град.

Министърът допълни, че след приемането на новия туристически закон се затягат правилата и за СПА хотелите. Всички дву- и тризвездни места за настаняване, както и тези с по-висока категория, които не отговарят на изискванията за СПА хотел, ще са задължени да свалят този тип реклама както от името си, така и от рекламните материали. За спазването на новите нормативи ще следят от Комисията за защита на потребителите. http://trip.dir.bg
 


Сходни връзки

България с десет национални курорта | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.28 секунди