изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-16 @ 22:31 EET
Прохаски: Данните от първото полугодие не са добри    
Коментари

Данните от първото полугодие на тази година не са толкова добри, бих казал, че преобладават негативите. Въпреки това нещата не са толкова драматични, но като цяло оценката ни за състоянието на икономиката на България е, че тя е в застой.Това каза Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие (ЦИР), предаде репортер на БГНЕС. След малък растеж от 1.7% от миналата година има отстъпление и от този растеж, някои показатели ни карат да мислим, че има забавяне, каза още Прохаски. По негова информация брутната добавена стойност се свива, промишлеността, която миналата година имаше добрия растеж от 9%, слезе до 0%, по текущи цени стойностният обмен на промишлеността намаля през първото тримесечие. Един от стабилните сектори – финансова и застрахователна дейност, също регистрира спадове по повечето индикатори в сектора, допълни той.

Външната търговия забелязахме един застой, даже в началото на годината имаше спад, след това за радост има отново растеж, но като цяло за първите 5 месеца той е 0.9%, продължи Прохаски. Броят на заетите продължава да намалява, макар и със свиващи се темпове, данните за безработицата доближават 13%, като над половината от тях са трайно безработни, коментира той.

Това са серия от индикатори, които очертават една лоша тенденция, заяви Прохаски. "Второ тримесечие на 2012 г. ще завърши с по-лош резултат от първото, ако има растеж ще е много близко до 0%".

Не всичко изглежда толкова зле, трябва да се има предвид неприятната среда, в която се развива българската икономика, поясни Прохаски. На фона на Европа нашата икономика показва устойчивост и жилавост на кризисните процеси, няма връщане към отрицателен растеж, допълни той. Прохаски отдаде заслугата за това на българския бизнес, който се опитва да се приспособи към ситуацията, вижда се увеличаване на износ и за страните извън ЕС "като отдушник за създалата се ситуация".

Според Прохаски ситуацията не е твърде безпокояща, има индикатори за леко подобряване през второто полугодие. Аграрният сектор продължава да се представя много добре, четвърто поредно тримесечие там се отбелязва растеж, поясни той. Данните за реколтата също са много добри, очаква се тенденцията да се запази и за второто и трето тримесечие. По думите на Прохаски, данните за услугите и бизнес климата също са добри, като се изключи търговията на дребно. "В тези сектори, където преобладават услугите можем да очакваме подобрение на ситуацията", коментира председателят на ЦИР.

За първи път от 2008 година регистрираме ръст на инвестициите, макар и с малко над 1%, продължи Прохаски. "В икономиката е започнал процес на реинвестиране, данните за преките чуждестранни инвестиции са значително по-високи от миналата година, почти половин млрд. евро", поясни председателят на ЦИР. Растат и нетните трансфери от чужбина, а инфлацията за първото полугодие е ниска – 0.5%, но се очаква скок в цените в резултат на повишаването на цените на електроенергията и горивата, допълни Прохаски. "Ние е очакваме това да се отрази върху общата инфлация повече от 1-1.5 пункта и годишната инфлация вероятно няма да надхвърли 4%", каза той.

"Тези негативни процеси, които наблюдаваме през първото полугодие на тази година, са основно резултат от външни фактори, икономиката се справя с тези неблагоприятни условия, които наблюдаваме", продължи Прохаски. В доклада на ЦИР е записано още: "нашите очаквания за растеж на икономиката за цялата 2012 г. остават ниски и прогнозираме растеж от около 1%, за формирането на който очакваме по-добри икономически резултати през второто полугодие". Такава беше нашата прогноза преди три месеца, такава остава и сега, допълни Прохаски. Това разбира се не означава, че бизнесът и правителството не трябва да усилят работата си за постигане на по-високи резултати, предупреди председателят на ЦИР. Според него освен поддържането на финансовата стабилност трябва да се работи в посока на всички фактори на икономическия растеж, подобряване на бизнес средата, съдебната система, електронното правителство. Спомената беше и нуждата от преквалифициране на безработните, за да се търси по-висока производителност на труда при евентуален нов растеж на икономиката. Само това може да гарантира и повишаването на доходите на хората, допълни Прохаски.

Предлагането на кредити с много високи лихви е един от основните проблеми на нашата икономика и на Валутния борд, каза още Прохаски. Той ни обвързва с по-високи лихви, които не могат да се регулират от националната банка. Според икономистът единственият сигурен начин за намаляване на лихвите е навлизане на България в Еврозоната, но трябва да бъдат направени сериозни разчети дали ползите, които бихме имали, ще компенсират ангажиментите, които бихме поели, предупреди Прохаски. "Ситуацията в Еврозоната е кризисна, не е сега на пръв поглед момента за нашето влизане там". Според председателят на ЦИР това ще е много важен въпрос през предстоящите години и би трябвало да премине през обществено обсъждане.

Аз не бих могъл да дам еднозначно становище по въпроса за спора между омбудсмана Константин Пенчев и БНБ, има положителни данни за позициите и на двете страни, коментира Прохаски. От либерална позиция би трябвало всички кредитори да са с равни права в търговските отношения, както и равноправие между държавата, общините и банките, допълни той. Трябва да се прецени много внимателно колко удачни би било на банковата система да се отнемат тези привилегии, но в дългосрочен план не би трябвало да има привилегии за определени кредитори, независимо кои са те, каза още председателят на ЦИР.  http://news.bgnes.com

София / България

А Г О Н И Я: БРАШНОТО СТИГНА 790 ЛВ. ЗА ТОН. ВДИГАТ ХЛЯБА С 15 НА СТО

 


Сходни връзки

Прохаски: Данните от първото полугодие не са добри | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.70 секунди