изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-17 @ 12:37 EET
Министър отнема концесии на плажове    
ТуризъмДоговорът за концесия на къмпинг Каваците Север предстои да бъде прекратен, съобщиха от Министерството на регионалното развитие след внезапна проверка на министър Лиляна Павлова по Южното Черноморие, съобщи Дарик.

Минисърът е следила за изпълнението на концесионните договори и на договорите за наем. Проверени са три плажа.

"Това, което правим от началото на сезона, е да проверим отново изправността на всички 60 концесии и 35 наема на плажове. Първите инспекции очертаха три основни нарушения - при 60 процента от договорите имаме нарушение в разпределението на плажовете за платен и свободен достъп в ущърб на последния, проблеми с площта на преместваемите обекти и в 80 на сто от случаите - проблем със спасителните и медицинските пунктове", е коментирала министър Павлова.

Всички нарушители са имали петдневен срок от първите предписания да отстранят нередностите, които при сегашните проверки ще бъдат огледани отново. "За всяко едно от нарушенията концесионерът дължи по 0,5 процента от стойността на годишната си концесионна или наемна такса. При установени три нарушения вече има основание за предприемане на процедура по прекратяване", е уточнила министър Павлова.

Проверката е установила, че концесионерът на плажа в Лозенец първоначално не може да представи изискуемото медицинско оборудване. В течение на проверката по другите концесионни изисквания оборудване е било осигурено, без лекарят да знае, че го има. Заведенията на плажа са с близо 50 на сто площ над допустимата по закон. Концесията на къмпинг Каваци - Север предстои да бъде прекратена, тъй като няма спасители на всеки 100 метра, няма медицински пункт, а фирма за промишлени стоки незаконно събира пари от незаконно поставени чадъри. "На практика плажът е неохраняем и хората, които идват тук, трябва да са наясно с този факт. Предприемаме стъпка по прекратяване на договора, запор на банковите сметки на концесионера, а нарушителите, събиращи пари от плажуващите, ще бъдат предадени на компетентните органи", е казала министърът на регионалното развитие и благоустройството. Според Лиляна Павлова концесионерът досега не е внесъл дължимата такса от 40 хил. лв., за което ще му бъдат търсени и лихви за просрочията в размер на 10 хил. лева.

Инспекцията по плажовете е установила, че единствено плажът в Китен отговаря на абсолютно всички изисквания. Налице е и равномерно разпределение на платен и свободен достъп до плажа, възможност инвалиди да го посещават, а медицинският пункт е напълно оборудван, като има необходимата апаратура за оказване на първа помощ.

Проверките ще продължат до края на летния сезон и чрез лицензирана фирма, която да прави измерванията с GPS уреди, като към настоящите екипи ще бъдат включени представители и на РЗИ и ДНСК. През миналата година от глоби и санкции са събрани над 300 000 лв., е посочила Лиляна Павлова. В рамките на посещението си министър Павлова е инспектирала и рехабилитацията на пътя Ахтопол-Резово и е посетила Фестивала на меда в Царево. http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Министър отнема концесии на плажове | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди