изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-15 @ 07:02 EET
ВСЕКИ ПРЕКАРАН С ДЕЦАТА ДЕН Е ПРАЗНИК    
Интервюта

Диана Йорданова - директор на ЦДГ "Здравец" в Тервел, пред НДТ- Г-жо Йорданова, бихте ли се представили за читателите на в. "Нова добруджанска трибуна"? От кога работите като детски учител, от кога оглавявате ЦД "Здравец"?

- Бих искала първо да благодаря на екипа на в. „Нова добруджанска трибуна” за проявения интерес и да пожелая на вас и вашите читатели дълги години творчески успехи и здраве. А сега за мен - от 1988 г. работя като детска учителка, а от 1996 г. съм директор на ЦДГ ”Здравец” в Тервел. Завършила съм висшето си образование в ШУ ”Константин Преславски” в Шумен, специалност  магистър–организация и управление на предучилищни заведения. Второто ми висше образование е със специалност магистър-детски и клиничен психолог. Семейна съм, с един син.

 

- Какво е за Вас професията на детския учител - работа или призвание? Какво ви дава общуването с децата?

- За секунда няма да се замисля и веднага ще ви отговоря- професията на детския учител е призвание! Тя е творческа, дава възможност за креативност, себеутвърждаване. Най-важното е  обичта към децата! Детският учител не трябва да забравя, че и той някога е бил дете, да не забравя детето в себе си. Учителят в детската градина умее да фантазира, да пее, да танцува, да рисува, да бъде артист, умее да разбира психиката на децата. Детската градина е вторият дом на децата. Там те прекарват цял ден и затова се търсят все по-нови подходи, иновационни методи, начини да накараш детето не само да запомня информацията, която му поднасяме, а да го научим да мисли, само да стигне до дадено решение.

Относно общуването с децата - та те са най-чистите и невинни същества в този изпълнен с негативи свят. Децата ме зареждат с енергия и ме карат да бъда по-добра и да си поставям все по-високи цели, за да живеят и чувстват по-щастливи. Моментите, които прекарвам с тях, ме карат да се усмихвам постоянно, да се откъсна от проблемите, чувствам се отново дете. Гледайки ги в грейналите очички у мен се поражда надежда, желание заедно да откриваме света, да творим прекрасни неща.

 

- Кои са най-хубавите моменти за един детски учител?

Много са хубавите моменти за един учител. Дори бих казала, че всеки прекаран ден с тях е празник. Но когато си отгледал деца от 3-годишна възраст, всеки ден си преживявал с тях и проблемите им, когато си ги държал за ръчичката и си ги учил да вървят, да бягат, да се хранят, да се усмихват, да пеят, да танцуват, рецитират и на 7 години ги изпращаш на училище - това е най-прекрасният момент. Вече пораснали, знаещи, можещи, тогава учителят се чувства горд и щастлив. Щастлив и трогнат до сълзи от цветето, поднесено с любов и радост.

 

-           Смятате ли, че детският учител получава достатъчно признание от обществото?

-           Може би ще ви изненадам с отговора си. За разлика отпреди три-четири години, когато обществото ни приемаше не като учители, а като „бавачки” на децата им, за родителите бе важно само да са нахранени и здрави, сега започна да се чувства промяна. Може би не всеки колега ще се съгласи с мен, но всичко зависи от това, да прецениш като какъв искаш да те приемат и да се стремиш да станеш такъв. Поне в ЦДГ ”Здравец” е така. Ние, целият педагогически екип, успяхме да се докажем, показвайки резултатите от възпитателно-образователната ни дейност. Включихме родителите на нашите деца да участват заедно с нас, да ни помагат, да са съпричастни към това, което работим. Създадохме „ Училище за родители” и смея да твърдя, че връзката учител-дете-родител заработи перфектно. След като родителите осъзнаят, че детският учител не е бавачка, а личност, която възпитава децата им и ги обича, стреми се да ги научи да общуват, да се изградят като достойни бъдещи граждани на България, тогава вече отношението е коренно различно. А щом родителите те ценят, цени те и обществото. За заплащането труда на учителите... има какво да се желае още.

Това са хора, които работят с най-трудната материя - децата, и нашите управници би трябвало поне малко да се замислят за хората с най-благородната професия, да си спомнят, че и те са били деца! Не омаложавам труда на останалите професии, но да възпитаваш дете в първите му седем години, да го изграждаш като личност никак не е лесно. Но такава е нашата мисия, ние получаваме много повече морално удовлетворение, отколкото материално.

 

- Доколко е важна е ролята на детския учител за развитието на детето? Хората са казали, че най-важни са първите седем години...

- Действително най-важни са първите седем години от живота. Тогава се полагат основите на възпитанието и на личността. На първо място трябва да се мотивират родителите на децата да осигурят постоянно присъствие в детската градина. Относно ролята на учителя вече споменах. През тези години у детето се формират навици, характер, възпитание, правилен говор на български език /както е известно при нас посещават 100 деца изцяло от ромски произход/. А с това може да се справи един много добре обучен детски учител. Децата за него са както мотивация, така и предизвикателство. И при съвместна работа с родителите, както е при нас, има очевидни положителни резултати.

 

- Г-жо Йорданова, трудно ли се ръководи детска градина в условията на финансова криза? Срещате ли подкрепа от община Тервел?

- Нека не звучи нескромно, но аз съм на принципа, който търси, намира. И най-вече да знае какво търси и как да го намери. През 1996-97 година определено мога да говоря за криза - налагало се е да търся спонсори за гориво, за храна, менюто бе много оскъдно, плаща ли сме таксите на децата. Макар и да сме в условия на криза, нашите детски градини в Тервел не са усетили все още криза и дано не я усетят. Работим в прекрасни детски градини, санирани, с дограми, децата се хранят по здравословни менюта, осигурени са им разнообразни  храни, винаги присъстват пресни зеленчуци и плодове. Благодарение на подкрепата на община Тервел и по-точно на кмета и неговите заместници в  Тервел децата се възпитават и отглеждат при много добри условия. Независимо от цените на хранителните стоки таксите за детска градина са може би най-ниските в страната - 24 лв. на месец. Не са променяни от доста години. Кмет, който се грижи за децата си - бъдещето на града, стреми се по всякакъв начин да не бъдат лишени от нищо, да са на топло през зимата, да са нахранени, учителите да са на работа, а не в неплатен отпуск /както на много места се случва/ какво ви говори? Лично аз съм човек, който трудно приема не за отговор. Винаги когато отивам в общината знам от какво точно имам нужда и предлагам някакво решение. Нашата детска градина се е доказала, какво работи и с каква цел. Пожелавам на всички колеги да имат такава община и ръководители, които ги разбират, интересуват се от тяхната дейност, правят всичко по силите си да намерят средства, да те насърчат и мотивират. Няма по-лошо от това да не бъдеш разбран, да те отхвърлят с отговора - криза е, няма средства!

 

- ЦДГ "Здравец" е посещавана основно от деца от ромски произход. Как работите по отношение на интеграцията на тези деца? Срещате ли подкрепа от семействата им? 

- Основната цел на ЦДГ” Здравец” е ”Интеграция и социализация на децата – роми в обществото и овладяване на говорим български език”. Не напразно логото ни е „У всяко дете грее слънце, нека му позволим да свети”. Езиковата бариера е доста голям проблем за нас и децата. Още през 1996 г. на педагогически съвет взехме решение да работим приоритетно така: „Празниците и развлеченията – естествена среда за децата- роми”. По принцип ромите са много талантливи, музикални, пластични. Стъпка по стъпка започнахме да провеждаме различни празници, развлечения, концерти пред гражданите на Тервел. Целта ни бе, в процеса на разучаване на танци, песни, стихчета да изградим у децата стил на общуване, по-лесно заучаване на българския език, да доразвием техните таланти и способности. И не на последно място да се социализират пред обществото, независимо от какъв произход са. Те са деца като останалите, с еднакви права и задължения. През последните 6 години срещаме пълна подкрепа от семействата им. Както вече ви казах, те са заедно с нас, участват в тържествата като артисти, участници.

 

- Бихте ли разказали за проявите, които традиционно присъстват в календара на детската градина?

Проявите ни са много и всяка проява се извършва с обучителна цел и възпитателна. Всяка година културният календар, който приемаме на педагогически съвет, е различен от предходните. Традиция е „Парад на здравето”, който се провежда шеста поредна година. Темите, естествено, са свързани със здравето на децата, как да се пазят от вируси, грип, чревни заболявания, ползата от витамините, съдържащи се в плодовете и зеленчуците, здравословно хранене, домашен любимец - отглеждане и опасност от болести, как се оказва „първа помощ”. Малчуганите под форма на игри, танци показват завидни умения и знания. Тази година се проведе и „Фестивал на храната”, на него запознаха гостите с националните ястия на седем страни от ЕС, как се приготвят и сервират, облечени бяха със съответните носии и танцуваха националния танц на страните. Традиционно се празнуват баба Марта, осми март, вечер на татко, Международния ден на Европа - 9 май, Коледа. Преди  години на 9 май децата от Подготвителната група засадиха борче пред община Тервел. В корените на дръвчето поставихме бутилка, пълна с желанията на децата какви искат да станат като пораснат. Бутилката ще бъде отворена след 11 години, когато са завършили средното си образование. Две години подред на Коледа из града се движи шейна с кон, в който са седнали Дядо Коледа и Снежанка / естествено героите са от нашата детска градина/ и раздават подаръци. Това е голяма атракция за града ни и предизвиква много положителни емоции и при малки, и при големи. От три години пресъздаваме обичая Кукери пред общината. До сега в Тервел не се е празнувал този български обичай и решихме да го пресъздадем и да го припомним. Естествено, всички реквизити и действия се изиграват от колектива на детската градина, деца и родители. Тук е момента да благодаря на екипа, с който работя. Това са 12 прекрасни педагози, заредени вечно с позитивизъм, с хъс за работа, творчески личности, мотивирани, отворени към предизвикателства и в крак с новостите. Известно е, че у всеки човек се крие дадена способност. Може би, работата ми и като психолог ми е помогнала да открия коя с каква способност е и им давам възможност да я развиват и приложат в ежедневната си работа. Това, което сме постигнали, е резултат от толерантни отношения помежду си като колектив, доверието, което сме изградили помежду си и уважаване мнението на другия. Под сръчните им ръце се показват прекрасно ушити облекла за децата, за всеки празник се стремим да им ушием поне по един нов костюм. Занималните и спалните на всяка група са уютни и наредени по различен начин. Кътове по интереси на децата функционират във всяка група и се разнообразяват постоянно под вещите им ръце.

- ЦДГ "Здравец е популярна с проектите, които реализира. Бихте ли разказали по какви проекти работите в момента?

- Закритият плувен басейн, който работи целогодишно е изграден по проект на стойност 80 000лв. и е финансиран от Социалноинвестиционния фонд. В рамките на този проект т. г. ще довършим и закрит физкултурен салон. Проектното предложение е изготвено съвместно с община Тервел и НПО „Асоциация на жените”, чиито председател съм аз. Целта на този проект бе да подобрим условията в детската градина, да работим за закаляване и предпазване на децата от честите вирусни заболявания. Извършват се закалителни процедури, водни игри, състезания, плуване, водна дискотека. С откриването и на физкултурния салон ще осигурим дейност насочена към физическият  и емоционален комфорт на децата.

Проект „С грижа за детето” приключи със завидни резултати. Участващите деца не само научиха перфектно български език, те ни изненадаха приятно на заключителния спектакъл. Отново кандидатствахме и през учебната 2012/ 2013г. и се надяваме да бъдем одобрени. Проект за квалификация на педагогически кадри предстои да бъде реализиран в края на декември. Постоянно следим за проекти, в които бихме могли да участваме. На тазгодишния фестивал „Приятели на България” спечелихме две награди - два доклада от учителки и награда за директора за цялостна учебно-възпитателна дейност през годината.

 

- Поддържа ли ЦДГ "Здравец" контакти с други детски градини и организации в областта и страната? Разкажете за тях, ако обичате.

 

 

- Поддържаме контакти и с доста детски градина от страната. С ЦДГ ”Детелина” в Каварна от години обменяме опит, участвахме заедно в съвместен проект „Разноцветни като дъгата, да съхраним добротата”. С ЦДГ ”Слънчице” в Добрич, с ОДЗ в Карнобат, Шумен, В. Търново и други. Целта ни е да споделяме опит помежду си и да популяризираме добрите педагогически практики. Издаваме вестник „Ръка за ръка”.

 

- Към какво са насочени намеренията Ви за подобряване на условията, при които се отглеждат и възпитават малчуганите в детската градина? 

- Естествено, че в една детска градина има какво да се желае за подобряване условията при които се отглеждат децата. За физкултурния салон споменах, че чакаме с нетърпение да бъде одобрен проектът, който зам.-кметът г- жа Илиева е подготвила и да зарадваме децата. Идея имаме за изграждане на площадка за безопасност на децата по пътя, надявам се да я осъществим.

 

- С какви нови придобивки ще посрещне през есента ЦДГ "Здравец" своите малки възпитаници?

- На есен децата ще бъдат приятно изненадани от цялостния вътрешен ремонт, който в момента се извършва.

 

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

ВСЕКИ ПРЕКАРАН С ДЕЦАТА ДЕН Е ПРАЗНИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди