изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-18 @ 23:00 EET
Как и кога ще се усети ефектът от скъпото зърно    
КоментариНеобичайно горещото лято тази година доведе със себе си жега и на хранителните пазари. Реколтата на основните зърнени и маслодайни култури почти навсякъде в Северното полукълбо пострада значително от лошите климатични условия.

По-ниски добиви спрямо миналата година и спрямо прогнозите за тази има при всички основни култури в големите страни-износителки – на пшеница (Русия, Украйна, Казахстан), царевица (САЩ и Украйна), соя (САЩ), слънчоглед (черноморския регион). С изключение на пшеницата, състоянието на другите основни култури е значително влошено и в България.

Индексът на цените на храните на Световната организация по прехрана и земеделие (FAO) се повиши през летните месеци и се доближи на 14 пункта от историческия си връх през 2011 г.

Поскъпването при основните земеделски култури е факт от два месеца насам. То все още не се е прехвърлило по веригата до крайния потребител, освен при брашното и хляба. Основните въпроси, на които се опитват да отговорят икономистите през последните седмици са кога потребителите ще усетят поскъпването, с колко процента ще бъде то и колко дълъг ще е периодът с по-скъпи храни.

Кога ще се усети поскъпването?

При хляба и хлебните изделия наблюдаваме плавно поскъпване през последните 5-6 седмици. Що се отнася до пилешкото, например, средната продължителност на отглеждане на един бройлер от яйце до птица, готова за клане е 11 седмици, но реално промяна в крайната цена за потребител на пилешко месо би отнела над два пъти повече време. При свинете този период е около година и половина. Данни за САЩ обаче, показват, че поскъпването при свинското месо след последното рязко покачване на цените на фуража през 2006-2007 г. е отнело близо три години.

За ЕС подобни оценки липсват, но времеви лаг между 1,5 и 3 години може да бъде приет за приемлив, като се има предвид, че около ¾ от свинското месо в България е от внос. Що се отнася до телешкото, периодът е между две и три години. Ако месопроизводителите обаче прибегнат до унищожаване на стадата си, заради скъпите фуражи, в краткосрочен план това може да доведе до понижаване на цените на месото заради свръх-предлагане и до по-сериозно увеличение в дългосрочен план.

Колко ще е поскъпването?

Трудно е да се каже с какъв процент ще поскъпнат крайните цени за потребителите. Това зависи от множество фактори (местна конкуренция, значение на вноса, поскъпване/поевтиняване на други фактори на производството като енергоносители, регулации, цена на труда).

Тук е важно да отбележим, че динамиката на цените на основни селскостопански стоки не се прехвърля автоматично и със същия процент върху крайните цени, които плащаме в магазина. Долната графика за ЕС-27 ясно показва, че в края на веригата производител-преработвател-търговец резките промени в цените до голяма степен биват смекчавани. Т.е. ако основните изходни суровини поскъпват рязко, то нарастването на крайните цени е значително по-слабо. Съответно при рязко намаление на изкупните цени, поевтиняването в търговската мрежа е по-слабо.

Източник: Евростат

* Включени са данни за следните категории храни: хляб и зърнени, месо (телешко, свинско, пилешко), мляко, млечни произведения и яйца, мазнини и др.

Макар и с не такава сила, същото важи и за България, където ценовите промени за крайния потребител също биват смекчени на изхода на веригата. От графиката също така е видно, че увеличаване/намаляване на общото ценово равнище при храните се усеща при крайния потребител с минимум 6 месеца лаг.

http://news.expert.bg/n398948

 


Сходни връзки

Как и кога ще се усети ефектът от скъпото зърно | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.76 секунди