изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-09-20 @ 01:38 EEST
МОДЕРНА ТУРИСТИЧЕСКА ИНФРАСТРУКТУРА В ГЕН. ТОШЕВО ПО ПРОЕКТ    
Туризъм Приключиха инфраструктурните дейности по проект "Отговорно използване на природните ресурси и насърчаване устойчивото развитие на алтернативни форми на туризъм". Реализацията му бе отчетена на пресконференция в Генерал Тошево. Проектът е по програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 и е на стойност 1 063 235 евро, от които 832 984 евро за българския партньор. Водеща организация е община Генерал Тошево, а партньор - кметство Мурфатлар, Румъния.

Една от целите на проекта бе създаване на модерна туристическа инфраструктура като предпоставка за развитие на алтернативни форми на туризъм с акцент върху културния селския и екологичен туризъм. В резултат на строителните и монтажни дейности е изграден 3.2-километров макадамов път от село Росен до Язовир Дрян, поставени са два тотема в Генерал Тошево и изграден посетителски център в село Красен. При румънския партньор е оборудван туристически информационен център, монтирани са светещи обемни букви и поставени девет тотема на изходите на Мурфатлар. Оформени са две пикник зони и е поставена туристическа маркировка в района на язовир Дрян и природен резерват "Фантанита-Мурфатлар". Изработени са промоционални и рекламни материали за обектите в двата района.

На територията на двете общини има редица туристически обекта, бе припомнено на пресконференцията. В Генерал Тошево това са родната къща на поетесата Дора Габе и мемориална експозиция в село Дъбовик, дендрариум с уникални растителни видове в Добруджанския земеделски институт, училището в Красен, в което е работил Йордан Йовков, Филиповата кръчма, мелница в село Изворово, Историческият музей в Генерал Тошево и др. Сред туристическите обекти в Мурфатлар са природен резерват "Фантанита-Мурфатлар", Музей на виното и дегустация на вина, манастир "Свети Андрей" и др.

Радвам се че този проект се оценява добре, каза кметът на Генерал Тошево Димитър Михайлов. Той съобщи, че има идея през следващия програмен период - 2014-2020 година, да се развие цяла поредица от такива инициативи. В момента четири подобни проекта очакват финансиране, допълни Михайлов. НДТ   

 


Сходни връзки

МОДЕРНА ТУРИСТИЧЕСКА ИНФРАСТРУКТУРА В ГЕН. ТОШЕВО ПО ПРОЕКТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.07 секунди