изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-19 @ 15:15 EET
Заради М. Найденов може да загубим половин милиард евро    
Европейски съюз

"Съществува потенциален риск, че може да бъдат загубени средства от Програмата за развитие на селските райони за втора поредна година", съобщи за БГНЕС Роджър Уайт, говорител на Европейската комисия по въпросите на земеделието и селските райони.Рискът е поради прилагането на правилото за автоматично освобождаване в края на 2012 г. или т. нар. правило "N+2". Заради него България вече изгуби 39 милиона евро от ПРСР към края на 2011.Според това правило страната ни може да усвоява фиксираните за дадена година средства по програмата само до две години по-късно. Така на практика през 2012 година има съвсем реална опасност да загубим от парите за 2010 година и повече от половин милиард лева.

"За да се избегне автоматичното освобождаване на средства от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони за 2010 г., т.е. прилагането на т. нар. "правило N +2", до края на 2012 България трябва да усвои 385 млн. евро", обясни Роджър Уайт.

Самият европейски комисар по земеделие Дачиан Чолош през юни е изпратил писмо на земеделския министър Мирослав Найденов, за да го предупреди за риска от значителна загуба на средства в края на 2012 г., ако не се вземат спешни действия, за да се ускори усвояването на средства по ПРСР. "Комисията работи в тясно сътрудничество с българските власти, за да проучи всички начини за ускоряване на усвояването. С българските власти е договорен "екшън план", който е в процес на изпълнение", коментира Роджър Уайт. Колко точно пари ще изгубим ще стане ясно, след като страната ни направи искането за плащане за последното тримесечие на 2012 г, което трябва да бъде представено на Комисията до 31 януари 2013 г.

Към началото на септември тази година, Европейската комисия е изплатила общо ? 1 027 млн. евро от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 (ПРСР), което се равнява на 39% от общото разпределение на предвидените средства от европейския фонд за програмата. Тази сума включва, както възстановяване на разходи, които вече са направени от българските власти към бенефициентите по Програмата за развитие на селските райони, така и 7% аванс, изплатен от Комисията, след одобрение.

БГНЕС припомня, че след разследване на агенцията стана ясно, че 10 250 375,04 лв. е изразходвало Министерство на земеделието и храните на Мирослав Найденов от юли 2009г. до февруари тази година за медийни и пиар инициативи по мярката Техническа помощ. Ведомството, управлявано от Мирослав Найденов също посочва, че не са давали пари и не са подписвали договори за медийно отразяване и пиар дейност. Но и там имат договори по европрограма програма, за която отговарят - Програмата за развитие на селските райони. Парите се дават от Техническа помощ на ПРСР, като комуникационния план е 15% от целия бюджет или 18 477 193 евро за периода 2007 – 2013г. мярката. МЗХ е сключил след юли 2009г. 3 договора с електронни медии (радиа и телевизии) и похарчило по тях 446 800 лв., през 2010г. договорите са вече 8, а стойността им 756 999,84 лв.   http://news.bgnes.com
Държавата ще продава много земя срещу компенсаторки
МИНИСТЪР НАЙДЕНОВ НА ПОЧИВКА В ШАБЛА
Цените на храните продължават да вървят нагоре въпреки министерската забрана
Плевнелиев: Правителството греши с цените
ЗАПОЧВАТ ПРОВЕРКИ НА ТЪРГОВИЯТА СЪС ЗЪРНО
НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ: МИНИСТЪР НАЙДЕНОВ: ХЛЯБЪТ НЯМА ДА ПОСКЪПВА
ТОК И ПЕТРОЛ НИ ПОВЛЯКОХА КЪМ ДЪНОТО: Поскъпват хлябът, млякото, месото
Свалят ДДС от зърното
МЛЕКОПРОИЗВОДИТЕЛИ АЛАРМИРАТ ЗА КАРТЕЛНО СПОРАЗУМЕНИЕ
Хора и кучета на протест ”Играта свърши” срещу Найденов
 


Сходни връзки

Заради М. Найденов може да загубим половин милиард евро | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Заради М. Найденов може да загубим половин милиард евро
Автор: Anonymous да 2012-09-11 @ 11:45 EEST
a това прасе все се хвали колко много прави за селата!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.68 секунди