изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-21 @ 01:29 EET
ОТГОВОР НА ДЪРЖАВЕН ФОНД "ЗЕМЕДЕЛИЕ"    
ЗемеделиеВъв връзка с публикации за потенциална загуба на средства по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 (ПРСР) фонд „Земеделие” предоставя следната информация:

Към момента по ПРСР са договорени 1 млрд. 514 млн. евро субсидии по договорите с източник Европейския фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР), или 58.14%. Разплатените средства са в размер на 1 млрд. 060 млн. евро. Като се отчете предоставеният аванс, към настоящия момент в оборот са договори със субсидия над 637 млн. евро, а заедно със съфинансирането – към 800 млн. евро. До края на годината предстои контрактуване на приемите, свързани със 7-мото изменение на ПРСР в размер на 300 млн. евро, с което договореният ресурс ще доближи 1 млрд. евро. Оставащите за разплащане средства до края на годината, според прилагането на така нареченото правило N + 2, са в размер на 352 млн. евро. Разликата се дължи на факта, че цитираната от ЕК сума от 385 млн. евро не отчита плащанията, извършени от ДФЗ след 1 юли тази година.

Предстои фондът ускорено да разплати новия прием по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери”, както и приключващите договори по същата мярка от приема през 2009; всички общински проекти, които се очаква да бъдат финализирани до края на годината, авансите по новия прием, както и авансите и плащанията по договорените частни мерки. През декември ще бъдат извършени плащанията за агроекология и необлагодетелстваните райони. Фонд „Земеделие” изпълнява „екшън плана”, като работи активно за скъсяването на сроковете за разглеждане на приеми и заявки за плащане. МЗХ и ДФЗ правят всичко възможно за изпълнението на бюджета на програмата.

Искаме отново да напомним, че основните проблеми са свързани с изпълнението на 2-ра ос по ПРСР, която включва агроекология, необлагодетелствани райони и горските мерки. Средствата по тази ос не може да са по малко от 25% от общия бюджет на програмата – съгласно европейското законодателство, свързано с ПРСР. За съжаление, по „зелените мерки” кандидатите са с пъти по-малко от заложените в Програмата за развитие на селските райони 2007-2013. Не е за пренебрегване и фактът, че програмата стартира с 2 годишно закъснение, което се отразява при изпълнението на изискванията за усвояемост на бюджета по правилото N +2.

11септември 2012                              ДФ „Земеделие” - РА

Заради М. Найденов може да загубим половин милиард евро    
Европейски съюз

"Съществува потенциален риск, че може да бъдат загубени средства от Програмата за развитие на селските райони за втора поредна година", съобщи за БГНЕС Роджър Уайт, говорител на Европейската комисия по въпросите на земеделието и селските райони.Рискът е поради прилагането на правилото за автоматично освобождаване в края на 2012 г. или т. нар. правило "N+2". Заради него България вече изгуби 39 милиона евро от ПРСР към края


 


Сходни връзки

ОТГОВОР НА ДЪРЖАВЕН ФОНД "ЗЕМЕДЕЛИЕ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.09 секунди