изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-19 @ 02:36 EET
ЖИВА ШЕВИЦА ОТ ТАЛАНТИ ЩЕ СЕ СЪЗДАДЕ В ДОБРИЧ    
Култура В Добрич на 22 септември ще се проведе “Фестивал на талантите”. Той е организиран като иновативно културно събитие по проекта на общината Добрич по Оперативна програма "Регионално развитие"  Добрич - жива шевица от таланти".

Фестивалът на талантите представлява синтез от изкуства, съчетаващи традиционното с иновативното. Предвижда се началото на празника да започне от градския парк „Свети Георги” в частта, която е паметник на градинското и парковото изкуство. Там по проекта се възстановява розариумът, който е съществувал някога. Предвижда се той да е символно начало на празничното шествие. Като допълнение на културното звучене се предвижда да се монтира цветен венец - арка, в който ще бъдат вплетени цветя. През него ще премине шествие, състоящо се от професионалисти, самодейци и граждани, под формата на лъч, свързващ парка с площад „Свобода”, където ще бъде официалното откриване на фестивала.

Едновременно по протежението на двете успоредни улици, свързващи двата основни площада в централна градска част ще бъдат разположени арт ателиетата. След официалното откриване на фестивала всеки гражданин ще може да открие твореца в себе си на местата за творчески изяви.
Фестивалът ще представлява съвкупност от арт ателиета, които ще бъдат открити и ще действат едновременно на точно определени места в градското пространство.
Пред паметника на светите братя Кирил и Методий ще бъде мястото за поезия и рисунка. Върху предварително подготвено огромно парче плат всеки гражданин ще има възможност да напише стих, мисъл, любим цитат или да нарисува своето послание за Добрич с характерните за града и региона символи – житни класове, слънчогледи, лястовици, рози, шевици. Ще бъдат изписани мисли и цитати на известни писатели, свързани с Добруджа – Дора Габе, Йордан Йовков, Ивайло Петров и др. Освен на платното, ще има възможност да се рисува и пише върху човешки тела и лица. Написаното и нарисуваното върху платното ще се превърне в разчупен формат книга от плат с илюстрации и мисли, която ще носи благодатно послание на хората за техния град. Този плат ще послужи за декор при реализиране на фестивала през втората година и ще свързва символно събитията.
На музикалната сцена, разположена на пл. „Свобода”, ще се срещнат професионални танцьори, певци и музиканти, самодейци и аматьори, представящи различни жанрове и стилове. Танцьори, организатори и доброволци ще привличат гражданите да станат част от музикалния празник, ще имат възможност да пеят, танцуват или свирят заедно професионалисти и любители.
В АЕМО „Старият Добрич” ще се срещнат талантът на майсторите–занаятчии и неопитността на всеки, който иска да се докосне до традицията на българските занаяти. Гражданите ще имат възможност да майсторят предмети от глина и да ги рисуват с характерните за Добруджа графични елементи; ще месят и пекат хляб – символа на региона; ще споделят уникалността на дърворезбата и иконописа. На предварително подготвени работни маси, любителите на приложното изкуство ще имат възможност да изработят цветя, слънчогледи, бели лястовици, житни класове – различни символи на Добруджа. Следващ момент от извезването на шевицата е създаването на артистично керамично пано от различни елементи, които гражданите ще залепят с помощта на творци-професионалисти. То ще бъде разположено в непосредствена близост до Художествената галерия. Иновативният елемент е, че паното то ще бъде плод от талантите на гражданите на Добрич и на професионалните творци. През всяка следваща година паното ще се продължава с нови идеи. В района на Галерията ще бъде и импровизираната театрална сцена, на която артисти и аниматори ще привличат хората да открият артиста в себе си. Всеки ще има възможност да изяви таланта си по избрана от него или по зададена творба, ориентирана към творчеството на добричките писатели.
Акцент на фестивала е създаването на цветната добруджанска шевица върху плочките на площад „Демокрация”. Идеята е този съществуващ елемент от градската среда да бъде оживен с многогодишни декоративни растения, които да бъдат подредени от гражданите на Добрич като по този начин всеки, поставил растение върху шевицата от плочки ще е част от магията на везмото.Тази жива шевица ще бъде снимана от птичи поглед, а впоследствие ще се използва като картичка или лого на фестивала. След приключване на фестивала растенията ще бъдат раздадени на детски, здравни и социални заведения във всички квартали на града. Последният елемент на шевицата от таланти е изработването на скулптури от естествени материали, характерни за бита на добруджанеца – слама, шума, вълна и др. пред сградата на Художествена галерия. Тези фигури ще бъдат снимани и фотосите ще бъдат пуснати във Фейсбук на гласуване, за да се определи кои снимки да бъдат включени като част от промотиране на събитието през следващите години. Със скулптурите ще бъде оформена изложба.
Обединяващ елемент на празника ще бъде символната река на живота, която представлява оживяване на написаното и нарисувано платно, което подобно на река ще бъде пренесено от хората през всички творчески места, ще свърже двата площада в центъра на града и ще се върне отново на мястото си, където ще бъде поставено началото на характерното и обичано добруджанско хоро. Творческият ден ще завърши с празничен концерт. НДТ

 

 


Сходни връзки

ЖИВА ШЕВИЦА ОТ ТАЛАНТИ ЩЕ СЕ СЪЗДАДЕ В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди