изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-13 @ 22:38 EET
СЕДМИЦИ eTWINNING И БИБЛИОТЕКИТЕ В ПОМОЩ НА НЕФОРМАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ    
ЛюбопитноВсяка година през септември и октомври в Европа се провеждат седмици еTwinning. eTwinning е подпрограма на програма „Коменски" на Европейската комисия и прави възможни общуването между учители от Европа, както и реализацията на партньорски проекти в глобалната мрежа. Тя предлага и многобройни възможности за квалификация на учителите. Тази година седмици еTwinning в България ще стартират на 24 септември с мащабна акция, наречена „eTwinning for all!". В рамките на 15 минути учители и ученици, работещи в платформата, ще осъществят скайп-връзка и ще обсъдят идеи за нови проекти. Целта е в конферентна връзка да се свържат възможно най-много ползватели на платформата.

Домакини на обучителните събития в рамките на трите седмици ще бъдат регионалните библиотеки в Добрич, Плевен и Шумен, затова и цялата кампания ще протече под мотото "Регионалните библиотеки в помощ на неформалното обучение eTwinning". Кампанията е напълно съвместима с акцента на новата учебна година в eTwinning и подкрепя темата „Проектите - сърцето на европейското сътрудничество". Освен скайп-връзката в Добрич тя ще включи и обучителни семинари за учители от детски градини. В началото на месеца домакин на подобен семинар бе Европа Директно Добрич. Тогава за работа в платформата бяха обучени повече от 50 учители от Добрич и региона.

Няколко са новите тенденции, които в момента се открояват в развитието на програмата и на които се акцентира по време на обученията. На първо място е все по-тясното обвързване на еТwinning с програма "Коменски". Програма „Коменски" все по-често се пренася в електронната платформа на своята подпрограма. Това се случва чисто формално - заради големите възможности платформата се използва за предствяне на проектни резултати. Освен това стилът на работа в секторна програма „Коменски" все по-често се пренася в еТwinning - създават се общи проектни продукти, има висока интерактивност, а това само по себе си вече е залог за успешен проект.

Като друга тенденция учителите отчитат създаването на все повече дигитални и виртуални книги и брошури, организирането на виртуални състезания в реално време, както и все по-силното възприемане на платформата като социална мрежа. В тази връзка често се споменава и друг момент в развитието на eTwinning - много добро познаване на най-новите технологии от част от колегията. Технологии, които до скоро се считаха за авангардни, вече се числят към т.н. "бейсик-технологии" и използването им във виртуалните проекти е една от предпоставките за успех. На обученията през седмиците eTwinning ще бъде обърнато и специално внимание на новия портал на програмата, чието въвеждане предстои на 24 септември.

За отбелязване е, че тази година във всички прояви ще бъдат включени и много ученици. Участие в обучителните семинари ще вземат и ученичките Стефани Станкова и Доротея Кирилова от финансово-стопанска гимназия „Васил Левски", Добрич. В своя презентация, наречена „eTwinning gives me wings", те ще разказват за удоволствието, с което работят в платформата, за удовлетворението от наученото и за контактите с млади хора от цяла Европа. НДТ

 


Сходни връзки

СЕДМИЦИ eTWINNING И БИБЛИОТЕКИТЕ В ПОМОЩ НА НЕФОРМАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.54 секунди