изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-14 @ 11:22 EET
Мира Радева: Политическата система в страната е в много лошо здраве    
Общество

Няма институция в България в този момент, в която доверието да надвишава недоверието, показва проучване на МБМДПолитическата система в страната е в много лошо здраве, хората не изпитват доверие, коментира социологът Мира Радева, директор на Института за социални изследвания и маркетинг МБМД, данните от последното проучване на политическите нагласи.

"Българският избирател се чувства изключително зле представен в институциите. Хората не изпитват доверие към никого и към нищо. Те смятат, че управлението работи в полза на управляващите, които и да са те. На практика хората се чувстват самотни и се дистанцират от всички институции и всеки предизборен цикъл завършва по един и същи начин", каза социологът.

Според Радева причината за това дистанциране е, че в началото на прехода у нас не беше сменена избирателната система и остана действащата от преди 1989 г. пропорционална система без мажоритарен елемент.

Социологът смята обаче, че ако за нещо в България има консенсус между политическите актьори, това е да не се пипа избирателната система, която устройва всички.

Едно широко мнозинство не приема тезите на управляващите и от една страна срещу него има съпротива, а от друга -

ГЕРБ продължава да води в електоралните нагласи

и то значително пред останалите политически сили, каза Радева.

В обществото има конформистки нагласи и макар хората да казват, че биха подкрепили ГЕРБ, на практика може да не го направят, смята тя. Като причина за това състояние Мира Радева посочи липсата на политическа алтернатива на настоящето управление.  Това по думите й прави неясен вота на недоволните - в каква посока ще се влее.

В тази връзка би било добре да се тестват новия тип екологични организации и нарастващата активност на младежките групи, които се организират в социалните мрежи, смята социологът.

Истината е, че

има търсене в ляво, но не в посока БСП,

категорична е Мира Радева. Като цяло хората се чувстват малки и нищожни срещу един анонимен и неясен враг - монополите, които трудно се свързват с конкретна фигура. Това води до отхвърляне и отрицание на всички форми на институционалност и представителност, смята директорът на Института за социални изследвания и маркетинг.

На въпроса за кого биха дали гласа си хората, ако днес се проведат парламентарни избори, през септември ГЕРБ получава 27,3% от потенциалния вот. През юни гласовете са били - 30, 7%.

На второ място социологическото изследване поставя БСП - с 16, 4%, следвана от "България на гражданите" на Меглена Кунева - с 6, 4%.

Останалите парламентарно представени в момента партии и коалиция получават: СДС - 1, 5%, ДСБ - 0,7%, ДПС - 4,8%, "Атака" - 1,8%.

77% от анкетираните смятат, че политиците работят за собствена изгода,

повече от половината анкетирани смятат, че няма политическа партия в България, която да изразява техните интереси.

60% смятат, че изборите ще бъдат манипулирани. 68% смятат, че нищо не зависи от българските граждани, че те не могат да влияят на властта, сочи изследването.

15% очакват положението да се подобри, има намаляване и на песимистите спрямо предишни изследвания. В същото време 64% смятат, че правителството днес облагодетелства бизнес монополи, които са близки до властта, 22% смятат, че бизнесът може да се развива в България в конкурентна среда.

"Единственото, което е позитивно и е подкрепено от повече хора е по отношение на членството в ЕС. Все още евроскептицизмът не е надделяващ. 43% смятат, че получаваме повече плюсове от членството ни в ЕС, а 39% смятат, че минусите са повече", коментира Давид Кюранов от МБМД.

За заявката за изграждане на инфраструктура, на която ГЕРБ разчита за допълнителна подкрепа, изследването показва, че според хората по-важно е да се мисли за търсене на инвестиции и създаване на работни места, отколкото "да ядем асфалт". Това не значи че инфраструктурата не е важна, но по-спешни са работните места и инвестициите, посочи Кюранов.

Мирослава Радева обясни, че въпросът за инфраструктурата е формулиран така, защото тезата "не ядем асфалт" е основна теза в лицето на опозицията от БСП. Тя каза, че е изненадана от резултатите, защото излиза, че само около 20% от хората разбират, че изграждането на инфраструктурата е път към създаване на работни места.

За

доверието в институциите

изследването показва, че 43% от хората вярват на телевизията, доверието в президентството е 46%, в полицията - 36%, в армията - 34%, в радиото - 32%. Правителството е с 30% рейтинг, Народното събрание - с 19% рейтинг, е в дъното на класацията.

През септември всички институции, като се изключи Българската православна църква, леко губят от рейтинга си. Радева подчерта, че няма институция в България в този момент, в която доверието да надвишава недоверието.

"Всички институции имат негативен рейтинг, включително и медиите. Българският избирател се чувства зле представен абсолютно навсякъде", подчерта Радева.

За

доверието в политическите личности

изследването посочва, че най-висок рейтинг имат президентът Росен Плевнелиев и еврокомисар Кристалина Георгиева, съответно по 47%. В сравнение с юни месец всички политически личности леко губят доверие в своя рейтинг.

За това дали правителството се справя по-добре от предишното - 1/3 от анкетираните мислят, че се справя по-добре, 1/3 смятат, че няма разлика, 30% са скептични към сегашното управление.

24% смятат, че ГЕРБ трябва да получат втори мандат, 28% подкрепят идеята за широка коалиция с участието на ГЕРБ, също 28% смятат, че трябва да има коалиция, но без ГЕРБ в нея, добави Радева.

Твърдите симпатизанти на ГЕРБ са 19,6%, на БСП - 10%, ДПС са на трето място с постоянен твърд електорат. ГЕРБ отчита сходен резултат в сравнение с юни. По-сериозно е намалението при БСП, които са с 4 пункта по-малко в сравнение с юни.

По отношение на референдум за АЕЦ "Белене" 32% биха гласували за възобновяване на строителството на атомната централа, 22% са против, а 46% отказват да заемат категорична позиция. Спооред Радева управляващите могат да имат сериозен проблем, ако референдумът се проведе заедно с парламентарните избори.  http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Мира Радева: Политическата система в страната е в много лошо здраве | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.28 секунди