изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-09-20 @ 00:12 EEST
Евгений Дайнов: Златките    
КоментариИзбягвам да гледам телевизия и затова имам доста приблизителна представа, що е то „ВИП бръдър”. Доколкото разбрах, идеята е някакви идиоти да бъдат събрани заедно, за да си покажат цялата простащина пред камера. А други идиоти да ги гледат и да им се радват на сеира.

Не гледам такива неща, но се впечатлих от изтеклата новина, че някаква си Златка, станала известна с това, че се показала пред камера гола далеч преди „ВИП бръдъра”, не знаела столиците на Великобритания, Австрия, Сърбия и Румъния. Мислила си, че Белгия е столица на Сърбия, а Англия – на Великобритания.

Ако беше само тази простотия, щях да спра да следя случая. Голяма работа, че някаква провинциална фльорца излезнала тъпа като галош. Но простотиите продължиха и това вече ме вкара в една по-цялостна рамка на размисъл.

Сума народ се впрегна в медиите да обяснява, че няма нищо лошо Златка да не се ориентира в столиците. Намирам това за напълно безобразно. Защото хората, склонни да пишат такива неща, ще са склонни да обясняват и на децата си, че няма нужда от учене. Че по-важно е да имаш цици или мускули.

Типично в това отношение бе огромно писание в часовия вестник, в което една леля питаше, за какво й е на Златка да знае столиците? Часовата леля се обоснова с това, че самата тя, знаейки името на австрийската столица, никога не е била там. А пък Златка, не знаейки, най-вероятно е била, „заведена от някой приятел”; и е хапвала тортички на пъпа на Виена.

Във вестника пише, че няма нищо лошо в невежеството. Премиерът се гордее, че е прост. Неговият културен министър натяква на децата, че е бил двойкаджия. По телевизора дават Златки. Средният данъкоплатец гледа, върти глава и лека-полека започва да вярва, че да си прост и невеж е най-добрата програма за успех в живота. Утре някой „ВИП” ще обясни, че да си прост е хубаво, а да си напълно неграмотен – още по-хубаво.

В своето академично слово пред Нов български университет професор Георги Фотев неотдавна наблегна на отговорността на духовния елит за привеждането на България в европейски вид. Елитът обаче отдавна проповядва невежество и простотия и резултатите са налице.

Лежейки си това лято на плажа покрай устието на река Велека се наслушах на мъдрости, ръсени от продуктите на официализираната простотия. Един младеж се оплакваше на приятелката си, че реката била пълна с… медузи. Млад баща бе изумен от откритието на петгодишния си син, че водата в реката не е солена. А група нормални на вид младежи усърдно търсеше изворите на реката там, където тя се влива в морето.

Това е не само невежество. Това е липса на онова, което е в основата на европейската цивилизация – любопитството към окръжаващия свят и съсредоточаването на мисълта върху изследването му. С цел, разбира се, човек да разбере, къде се намира и да постига успех в така разбраната среда.

Ако, например, страхуващият се от медузи младеж не знае, че те няма как да виреят в реки – няма го планктона, с който се хранят – той може да се ориентира в обстановката просто, ако наблюдава реката. Рано или късно ще забележи, че в нея медузи няма. Ако младият баща, убеден, че реката е солена, си бе направил труда да я опита на вкус, щеше да разбере, че реките са сладководни. Ако младежите, търсещи изворите в устието не знаят, че водата тече надолу, а не – нагоре, можеха да установят този факт, като клекнат на брега и гледат, накъде тече реката.

Това е то, ужасът на невежеството. Проблемът не е толкова в това, че невежеството те прави прост, неприятен и миризлив; а че те лишава от нагласата да научаваш каквото и да е. Невежият човек гледа единствено вътрешната си празнота и няма никакви нагласи – да не говорим за умения – да се ориентира в света около себе си. От автор на живота си човекът се превръща в инструмент, подчинен на чужда воля. А това, според Аристотел, е дефиницията на роб: „говорещо сечиво”.

Превръщането на човешкото същество, посредством невежеството, в безпомощна жертва е, между другото, идеологията на защитниците на Златката. Часовата леля, за която стана дума, точно така отстояваше правото на невежество: че ако си прост и имаш приятел, да те заведе до Виена, няма нужда да знаеш името на града, в който набиваш тортички. А ако си начетен и нямаш приятел да те заведе – няма да стигнеш до Виена.

На това, между другото, му се казва „заучена безпомощност”. Часовата леля, никога не ходила до Виена, може да направи това във всеки даден момент. С една-десета от заплатата си може да се метне на нискотарифен превозвач, да дръпне една-две тортички в австрийската столица – вече не трябва нито виза, нито доказване на доходи или адрес на местопребиваване – и да се върне за нощното дежурство във вестника.

Може, но не го прави. Защо? Защото друго си е някой да те уреди. Важното е ти да не правиш нищо, а после да завиждаш на простаците, правещи пари с цици или мускули. И да виеш пред публиката: „Ето, аз съм начетена и клета, а простаците са щастливи и богати…”

Кой е виновен? Елитът, разбира се, е виновен – онази група хора, от които, както казва проф. Фотев, зависи бъдещето ни. Точно елитът в последните 20 години отказваше да оправи образованието, да изгради правов ред, нормална политика, работещи институции и цивилизована медийна среда.

Ако елитът си вършеше работата, Златка нямаше да има „вишу” – просто защото никой университет не би поел риска да го разнасят, че дава дипломи на такива екземпляри. Щеше да знае столиците, защото майка й е преподавател по география – т.е. член на „духовния елит” по Фотев. Медийните лели нямаше да застават в защита на Златкината простотия.

И телевизиите нямаше да лансират Златките като „ВИП”, защото това съкращение означава „вери импортант пърсън” – „много важна персона”. Като някой известен писател, например, изобретател или поне поп звезда.

Но точно елитът, в лицето на сегашните управляващи, проповядва простотия, невежество и безпомощност. Чакаме момента, в който от най-високо място ще защитят Златка с аргумента – абе за к’во му е на някой да знае столиците, важното е да си има могъщи приятели (в наше лице, разбира се, за да ви оправим – затова гласувайте за нас).

А може би сериозно надценявам капацитета на Златка – и драматично подценявам настъпилата в България катастрофа? Може би не е въпросът в това, че ВИП-ката не знае столиците на някакви държави. Може би тя просто не знае, що е то „столица”?

http://offnews.bg

Изгонената Аксиния: Очаквах по-лоши коментари за мен

Ласкин мрънка: Вечно ще има някой изгъзляк или перфиден тапир около мен

Малък Ламбо довърши баща си: Друсах се с LSD


СМЕШНИК! Юлиян Константинов РОНИ КРОКОДИЛСКИ сълзи!

"ВИП брадър" продължи войната с Ламбо

ИЗДЪНИХА СЕ! Люси и Камелия ХВАНАТИ с ЕДНАКВИ татуировки!

Стефан Данаилов ще съди Нова телевизия

"ВИП брадър" стигна дъното!

Соня Кoлтуклиева: Мариана Попова и Патрашкова са подлярки

Провал №1 в историята на "ВИП брадър"

Ласкин захапа Владо Данаилов: Ти какъв християнин си, бе!

БРУТАЛНО! Николай ОТНОВО СЕ ИЗГАВРИ с Бони!

Владо Данаилов сваля Златка, тя плаче за Багата

Кривошиева: Стефан Данаилов трябва да покаже, че е баща

Колтуклиева аут от ВИП Брадър, посрещат Люси и Ласкин

ГОЛЯМАТА НАГРАДА ВЪВ "ВИП БРАДЪР" - МЕЖДУ 190 000 И... 10 000 ЛЕВА?

Годеницата на Багата влиза във "ВИП Брадър", за да го опази от Златка

Big Brother сбъдва желания на ВИП съквартирантите

ВИП-овете наскачаха на Колтуклиева

Четирима нови във “ВИП брадър”

Багата залитна по Аксиния

Ники Сървайвъра влезе грубо на Бони, обиди я на етнос

Соня: "Ражда се етническа вражда в Къщата"

НЕОЧАКВАНО! Бони сподели: Може да съм БРЕМЕННА!

Златка е кифла, отсече Аксиния и я номинира за изгонване

Майката на черната Златка преподава география

Черната Златка e магистър по икономика!

ИЗКУСТВЕНИ ГОЛИ ЦИЦИ И ВЛАЖНИ БЕДРА, ГАРНИРАНИ С ТЪПОТИЯ,ФОРМИРАТ ЕЛИТА НА БЪЛГАРИЯ

След скандала във „ВИП Брадър” последва и бой

Памела си замина

Памела с насълзени очи заради Фънки!

Памела свири на дудук в къщата на "ВИП Брадър", игра кючек

Черната Златка ревна: Столицата на Сърбия е Белгия или Босна, а на Великобритания - Англия /ВИДЕО НА ГЛУПОСТТА/

Ексклузивно! Памела избяга от къщата на "ВИП Брадър"

Гафове при влизането на Памела във ВИП брадър! (ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО)

Нови участници във Vip Brother 2012

Памела Андерсън влезе в къщата на "Вип Брадър"

Големият ВИП-брат събра своите гости и чака само Памела /ВИЖТЕ И ПРОЧЕТЕТЕ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ/

Половин милион лева хонорар за Памела Андерсън!

Памела Андерсън идва в българския VIP Brother

Мария на Стефан Данаилов няма да гледа Брадъра от срам

Вип Брадър събра Багата и Черната Златка

Николета Лозанова ще вие снага на пилон!

Икебаната, изригна с доста интересен статус във Фейсбук

Николета Лозанова с най – малък хонорар във ''ВИП Брадър''

Бивш министър и футболна съпруга във ВИП брадър

ВСИЧКО ЗА ЧЕРНАТА ЗЛАТКА, НАРИЧАНА ОЩЕ ЗЛАТКА ДИМИТРОВА

ВСИЧКО ЗА ПАМЕЛА АНДЕРСОН

ВИЧКО ЗА ИРЕН КРИВОШИЕВА

ОЩЕ ЗА БОНИ:

Годеникът на Бони се страхува от бившия й мъж. Правим “чавета”

Бони: Не съм платена жена

Вижте откъси от скандалната книгата на Азис!

ИБРЯМА И БОНИ ЩЕ ВЕСЕЛЯТ РОМИТЕ В КАВАРНА

ОЩЕ ЗА АКСИНИЯ

Аксиния - фолк-певицаАксиния - фолк-певицаАксиния - фолк-певицаАксиния - фолк-певица

Пръскачка за лозе простудила Аксиния

 
 
 
 
 
 
ОЩЕ ЗА ЛЮСИ ДЯКОВСКА
 
 


Сходни връзки

Евгений Дайнов: Златките | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди