изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-21 @ 00:32 EET
НЦИОМ: 14% искат да напуснат България завинаги    
Общество В края на септември 2012 г. 14% от българите заявяват, че имат намерение да напуснат България завинаги, показват резултатите от национално представително проучване на НЦИОМ за миграционните нагласи на българите. Изследването е проведено в периода 20 - 27 септември 2012 г. Делът е с 3% по-висок от регистрирания през ноември 2009 г., когато подобно желание са заявявали 11% от изследваните лица. По - често така мислят хората на възраст между 30 и 39 години (25% от тях) и най-младите до 29 години (22% от тях). По-високи дялове на готови да емигрират има сред висшистите и сред безработните.

Намерение да работят или учат в чужбина, без да напускат страната завинаги, заявяват 28% от участвалите в изследването – също с 3% повече в сравнение с ноември 2009 г. Подобни желания заявяват 63% от интервюираните на възраст до 29 години и 40% от интервюираните на възраст между 30 и 39 години, 38% от жителите на София, както и 50% от безработните, участвали в изследването.

По-високо от средното желание за миграция – и временно, и постоянно, регистрираме сред представителите на ромския и турския етнос, съобщават от НЦИОМ. Анализът на данните показва, че твърдо намерение да напуснат страната заявяват 12% от участвалите в изследването – т.е. те биха отишли в чужбина както за да учат или работят, така и за постоянно.

67% от хората твърдят, че биха насърчили децата си (ако имат или когато имат) да отидат да учат в чужбина. Този дял отново е с 3% по-висок от регистрирания през 2009 г. (64%). По-често така отговарят хората на възраст до 49 години, висшистите и столичани.

71% от интервюираните (с 2% повече, отколкото през 2009 г.) твърдят, че биха окуражили децата си да отидат да работят в чужбина за определен период от време. Подобно намерение заявят по-често хората на възраст до 49 години, респондентите със средно образование и жителите на областните градове.

Делът на хората, които биха насърчили децата си да отидат да живеят в чужбина завинаги, е 36%, или с 6% повече от регистрирания през 2009 г. По-често от останалите твърдят, че биха постъпили така хората на възраст до 49 години.

Основните изводи, които могат да се направят от данните са, че през изминалите три години миграционните нагласи са сравнително устойчиви. По-често от останалите са склонни да напуснат страната – временно или за постоянно и да търсят по-добри алтернативи за себе си хора на възраст до 39 години, безработни, както и турци и роми.

Когато става въпрос за окуражаване на емиграционните нагласи сред децата, родителите в активна възраст са по-склонни да подкрепят подобни намерения, докато по-възрастните (особено над 60 години), които имат нужда от грижи, са категорично против. / http://news.bgnes.com
 


Сходни връзки

НЦИОМ: 14% искат да напуснат България завинаги | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НЦИОМ: 14% искат да напуснат България завинаги
Автор: Anonymous да 2012-10-05 @ 15:23 EEST
Само толкова ли?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди