изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-20 @ 18:20 EET
ДРУЖЕСТВОТО НА ХУДОЖНИЦИТЕ - С ИЗЛОЖБА В ГАЛЕРИЯТА    
КултураГодишната изложба на Дружеството на художниците ще бъде открита утре от 17.30 часа в Художествената галерия. Тя е традиционна и вече няколко десетилетия представя на добричката публика произведенията на различни поколения от тази творческа общност.

В рамките на изложбата Художествената галерия и Дружеството на художниците отдават почит на 100-годишнината от рождението на художника Ангел Томов /1912-2001/. Картини от фонда на галерията припомнят за творчеството на този скромен, тих и усмихнат човек, самоук художник, който е и един от основателите на групата на художниците в града.

Ангел Томов е роден през 1912 г. в Добрич в многодетното семейство на хлебаря Атанас Томов. През 1927 г. завършва прогимназиалното си образование в българското училище в града и работи във фурната на баща си и така до края на живота си. Като юноша започва сам да се учи да рисува. За първи път участва през 1951 г.  в изложбата на  художниците-самодейци в  Добрич. На втората изложба в града през 1953  г. се представя с творбите "Добруджанско стадо" и "На полето". Участва в национални  изложби  в София,  Силистра,  в окръжните изложби на групата на художниците, както и в общите художествени изложби "Земята и хората", които се провеждаха в Добрич.  Основна тема в произведенията му  е  родният град, някогашният Добрич, който художникът изобразява с обич и носталгия. През 1989 г. в галерията в Добрич бе уредена самостоятелна изложба на Ангел Томов. Художникът умира на 18 април 2001 г. 

През 2007 г. с творбите, които притежава галерията, се отбеляза  95-годишнината от рождението на художника. По този повод  Пламена Димитрова – изкуствовед,  пише: ...”Ангел Томов като самороден творец успешно променя и художествено обогатява своя пластично-изразен живописен език. Така естествено той намира своето място сред художниците на Добрич и получава свое творческо име, защото успява в картините си художествено да предаде емоционалния отглас на събитията в своя човешки живот. Чрез непрекъснатото общуване с натурата, чрез пейзажа и неговата интимна страна той се проявява като живописец, влюбен в родното, в действителността, която го заобикаля и я претворява с поглед, в който се смесват миналото и настоящето, събитията и усещането за идилична интимност. Затова ще го запомним и като част от изкуството на Добрич.” НДТ

 


Сходни връзки

ДРУЖЕСТВОТО НА ХУДОЖНИЦИТЕ - С ИЗЛОЖБА В ГАЛЕРИЯТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.74 секунди