изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-21 @ 16:05 EET
ПРЕДСТАВЯТ КНИГА И ИЗЛОЖБА ЗА КАН ТЕРВЕЛ    
Култура

Премиера на документално-историческия роман „Кан Тервел - кошмарът на халифата” на Емил Димитров ще се състои на 11 октомври /четвъртък/ от 17 часа в регионална библиотека "Дора Габе". Представянето на книгата ще бъде съпътствано от откриване на фотоизложба „Кан Тервел - спасителят на Европа", предоставена от община Тервел. Изложбата има за цел за възкреси спомена за един от най-великите български владетели.Авторът на романа „Кан Тервел - кошмарът на халифата” Емил Димитров е роден през 1954 г. в гр. Добрич. Висше образование завършва през 1977 г. във ВНВУ „В. Левски”, В. Търново, военна академия „Г. С. Раковски” – през 1986 г., и право през 2000 г. в ТУ, Варна. Има публикувани геополитически и военнотехнически анализи в изданията на МО на Р България и сп. „Криле”, както и разкази и юридически статии в местния печат. Награждаван е многократно, включително и от министъра на отбраната. Днес е юрисконсулт в Областно пътно управление–Добрич.

За своята книга Емил Димитров разказва: „Идеята за написването на този документално-исторически роман възникна около 2003 година, когато все повече се сблъсквах с незнанието на хората около мен за значимостта на историческата личност Кан Тервел. Считам, че за българската историография Кан Тервел беше един забравен владетел, акцентираше се предимно на Аспарух, Симеон, Борис-Покръстител и други. Подминаваше се факта, че ако не беше Тервел, който да продължи делото на баща си по административното и военно укрепване на младата държава, ако не беше успял да удържи на напъните на Византия за унищожаването България, ако не бе успял да укрепи съюза между българи и славяни и накрая ако не беше взел изключително мъдрото решение да подкрепи миналия си враг Византия спрямо новия враг - Арабския Халифат, България днес просто нямаше да я има.

Това ми отне 5 години проучвания, търсене и взиране в историческите източници, за да открия истината в най-големи подробности и да я разкажа с думите от времето преди 1294 години, да покажа значимостта и величието на Кан Тервел. Влюбен в историята и въвлечен от динамичността на историческите факти написах книгата за 9 месеца и си позволих да подкрепя разказа си с няколко измислени герои, които биват ясно различими от реалните. Затова т. нар. документално-исторически роман "Кан Тервел - кошмарът на Халифата” е една интригуваща книга за участието на България във войната между Византия и Арабският Халифат.”

Гостуващата изложба „Кан Тервел - спасителят на Европа” е подготвена от две фондации - „Българска памет” и „Бъднини”, със съдействието на НИМ и община Тервел.

„Експозицията от 19 цветни пана е синтезиран и атрактивен прочит на житието на един от безспорно най-великите български владетели и цели да се възкреси спомена за Кан Тервел, най-често споменаван в средновековните извори и книжнина, и да направи възможно едно съвременно преоткриване на европейската ни значимост и цивилизационен принос през чуждите писания и през образа на великия български държавник от началото на IX век.”, споделят от фондация „Българска памет”.

Любопитна за всички, които се интересуват от исторически факти, свързани с управлението на Кан Тервел, изложбата би била полезна и необходима за обогатяване на познанията по българска история на учениците. НДТ

 


Сходни връзки

ПРЕДСТАВЯТ КНИГА И ИЗЛОЖБА ЗА КАН ТЕРВЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.13 секунди