изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-16 @ 09:22 EET
2013 ГОДИНА - ГОДИНА НА ЗМИЯТА: ЗМИИ! УЖАС... /ВИДЕО/    
Любопитно Колкото и невероятно да звучи, змиите са част от фауната и се нуждаят също от защита. Хората обаче ги възприемат като отвратителни и опасни създания.

ЗАЩО СЕ БОИМ ОТ ЗМИИТЕ?

Колкото и невероятно да звучи, змиите са част от фауната и се нуждаят също от защита. Хората обаче ги възприемат като отвратителни и опасни създания. Отвращението идва най-вече от факта, че повечето от тях са отровни и винаги могат да те нападнат. Всъщност, от 3000 вида змии само 10% са отровни. При повечето от тях пък ухапването е безопасно като от насекомо. Само 50-75 вида са наистина смъртоносни.
Другото заблуждение, че змиите са агресивни, е свързано с факта, че са изключително стеснителни. В повечето случаи те бягат далеч от хората. Едва 1% са агресивни при среща, а 99% се спотайват и предпазливо се измъкват. 50% от хората биха нападнали първи, за да убият змията.
Причината за страха ни се крие в различни митове и легенди и в общия страх от животинските видове. Постепенно този страх прераства в масова фобия. А при ухапване и смърт истерията става пълна. По същата логика обаче трябва да се боим от приборите у дома, дори от кухненските ножове.
Според други проучвания фобията от змии има по-дълбок корен. В древността праисторическият човек трябвало да се бори за своето оцеляване в джунглата, която изобилствала от влечуги. Страхът от змиите е закодиран и в многобройните митове и легенди: от превъплъщението на изкуственото в Рая до митическата медуза, чиято коса е от змии. Логично е да са разказвали страховити истории за това, от което са се страхували, превръщайки в кошмар развинтените си фантазии.
 
КОЕ ПРАВИ ЗМИИТЕ ИНТЕРЕСНИ ЗА ИЗУЧАВАНЕ?

Интересно е да се знае, че змиите не мигат. Очите им са покрити с тънка ципа, която ги предпазва от пресъхване. Може би оттам идва страховитият им поглед. Липсата на мигане създава впечатление за опасен противник.
Освен това змиите са студенокръвни животни. Сменят кожата си няколко пъти през своя живот, което е дало повод да ги превъплътят в богини, които се прераждат след своята смърт.
 
Змиите нямат уши, нито ушни канали и се смятало, че не чуват. Всъщност имат вътрешни приспособления и улавят дадени звуци. Изключително чувствителни са към топлината, различават колебания в температурата дори от порядъка на един градус. Така усещат безпогрешно жертвата си, дори в непрогледна тъмнина. За повечето змии миризмата, вкусът и топлината са основните фактори, от които се ръководят.
Хората могат да усетят само летливите химични съединения, които частично се изпаряват в атмосферата. Змиите долавят и нелетливите - феромони и други малки органични молекули, благодарение на т. нар. орган на Якобсон. Хората също го имат, но им липсва нерв към централната нервна система. Дали е закърнял остатък от приматите или играе по-голяма роля, отколкото си мислим?
ЗАЩО ЕЗИКЪТ НА ЗМИЯТА Е РАЗДВОЕН?
Повечето змии са чувствителни спрямо различните вещества, дори в малки концентрации. Това им помага да открият плячката и при големи разстояния. Те инстинктивно сравняват усещанията от единия край на езика и от другия. Така се ориентират за посоката, където концентрацията е по-висока.

ИМАТ ЛИ ЗМИИТЕ ПАМЕТ?

Да, дори са в състояние да се научат на някои неща. Според зоолозите обаче не могат да разпознават хората. Не познават дори стопанина си, който се е грижил за тях с години.

РАЗЛИЧНИТЕ ПОРОДИ

 Змията е почитана в древен Египет. По-дребните екземпляри носели като аксесоар около врата. Най-достойна била смъртта при ухапване от змия. Затова самата Клеопатра се самоубива, слагайки боа на шията си.
В други култури змията е смятана за богиня - покровителка на майките и символ на цикличността в живота. Влечуго, което може да се преражда. В Перу извличали халюционоген, използван при религиозни ритуали. В гръцката митология Атина често е изобразявана като змия. В Индия змията-богиня Сеса е издигната в култ. Символизира космичното единство и я изобразяват, държаща Земята в ръцете си.
За юдаизма и християнството змията е въплъщение на демоничните сили, изкушението и греха. Тя е първопричина за пропъждането на Адам и Ева от Рая. Затова Господ я наказал, като я лишил от крайници и я оставил да пълзи в прахта. Съществува и еврейско поверие, че Лилит (В Средния изток изобразявана като змия) била първата жена на Адам. Тя не била създадена от реброто му, а едновременно с него. Лилит искала да бъде равнопоставена на Адам. Той обаче не бил съгласен и тя го напуснала. С него преспала след падението и впоследствие родила злите духове на света.

КОЯ Е НАЙ-ОПАСНАТА ЗМИЯ НА СВЕТА?

Смята се, че е черната мамба - най-голямата, чието ухапване е смъртоносно. Отровата й разяжда тъканта около мястото и, дори да бъде предотвратено разпространението й, засегнатият крайник се налагало да бъде ампутиран. Из света на змиите се порови (и оцеля):
Елина, кор. от Казанлък
http://teenslove.net

Български Народни Песни - Две змии се вият

 


Сходни връзки

2013 ГОДИНА - ГОДИНА НА ЗМИЯТА: ЗМИИ! УЖАС... /ВИДЕО/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.44 секунди