изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-09-19 @ 18:18 EEST
КРАЙ НЯМА: Бракониери убиха червеногуша гъска край Шабла    
ЕкологияБракониери убиха червеногуша гъска край Шабла, съобщиха от Българско дружество за защита на птиците. инцидентът е станал пред очите на полеви екип на дружеството точно по коледните празници. Червеногушата гъска е застрашена от изчезване в световен мащаб, включена е в Червената книга на България и е абсолютно забранен за лов. Птицата е била в смесено ято съставено предимно от червеногуши гъски, по което са стреляли ловците. Наглият акт се случва само два дни след обсъждането на нуждата от въвеждане на зона за покой за зимуващите ята от водоплаващи птици в района на езерата край Шабла и Дуранкулак, които са и част от европейската мрежа Натура 2000.

Въпреки твърденията и уверенията на ловната общност за наличие на контрол и липса на нарушения от страна на ловците в района на езерата, този инцидент потвърждава необходимостта от въвеждане на по-строги регулации в районите със застрашени видове. Червеногушата гъска (Branta ruficollis) е най-дребната, но и най-красива дива гъска в Евразия. Същевременно тя е сред най-редките представители на това семейство птици в света, а през последните 20 години популацията й е намаляла наполовина. Международният съюз за защита на прородата (IUCN) поставя вида в категорията „Застрашен". В същата категория са и тигърът и голямата панда. Гнезди в Сибирската тундра и всяка година прелита близо 6000 км до крайбрежна Добруджа, където зимува. В отделни години до 70 % от световната популация на вида зимува в България. Тук червеногушите гъски образуват смесени ята с големите белочели гъски. Птиците се хранят основно в посевите със зимна пшеница и царевичните стърнища. През деня прелитат до езарата край Шабла и Дуранкулак, за да пият вода, а вечер се връщат в тях, за да пренощуват във водата – далеч от хищници и безпокойство. По данни на сътрудник на БДЗП бракониерите не са местни хора и са се появили с високо проходим автомобил 4х4, от който са открили безразборна стрелба срещу смесеното ято гъски. Отстреляната птица е паднала на 15 метра от патрула на БДЗП, а бракониерите са избягали веднага. Подаден е сигнал до полицията, а служители на РИОСВ – Варна са съставили протокол за случая. Според Наказателния кодекс наказанието за отстрелване на световно застрашен вид е до 5 г. затвор.

http://dobrudja-news.net

 


Сходни връзки

КРАЙ НЯМА: Бракониери убиха червеногуша гъска край Шабла | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди