изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-15 @ 07:07 EET
ИНТЕРЕСНИ НАБЛЮДЕНИЯ В ШАБЛЕНСКАТА ТУЗЛА    
ЕкологияНа 10.01.2013 г. екип на БДЗП установи интересни видове в района на Шабленската тузла - сив жерав (Grus grus) и голяма черноглава чайка (Larus ichtyaetus). Младият сив жерав бе намерил убежище в лагуната и се хранеше в нивите около нея, като се придържаше плътно към ято пойни лебеди (Cygnus cygnus), в чиято компания намираше и защита от тяхната стража – все пак, много по-добре гледат за неприятели петдесетина чифта очи, отколкото само един!

 Както е известно, допреди няколко десетилетия сивите жерави бяха по-чести и по-многобройни гости в България, главно по време на миграция, но отделни ята (някои от десетки птици) бяха срещани и през зимните месеци. Впоследствие видът рязко намаля у нас и появата му стана радостно събитие за всички любители на птиците. Всъщност, сивият жерав е още по-стар „познайник”, защото е гнездил в България до към средата на ХХ век, когато са били унищожени последните му гнездовища – пресушеното Драгоманско блато и превърнатото в язовир Баташко блато.

Другото интересно наблюдение бе възрастна голяма черноглава чайка (Larus ichtyaetus) в пълно брачно оперение. Този вид бе установен сравнително неотдавна в нашата страна и това е някъде около 20-тото му наблюдение в България. Затова е и нов познайник. Типичен е за районите североизточно от Черно море и „нормалният” му миграционен път е по източния, а не по западния му бряг. За разлика от сивия жерав, тази птица нямяше нужда от чужда помощ за повишаване на сигурността си.

Двете наблюдения за пореден път показват как дори една малка влажна зона може да има съществено значение за редки и интересни представители на българската орнитофауна, как тя може да бъде привлекателно място за орнитологичен туризъм и източник на приходи за местните хора. Само за миг си представихме как би изглеждала днес Шабленската тузла, ако по магическа воля би се намирала във Великобритания. Опасана със стотици коли, паркирани при пълен ред на организирани временни паркинги, с хиляди хора с тръби и бинокли, препълнени вечерта ресторанти и липсващи места в хотелите и къщите за гости в Шабла... А всъщност, днес в Шабла едва ли някой дори разбра, че сме видяли едни атрактивни видове, заради които много любители на птиците в Западна Европа плащат значителни пари, за да ги наблюдават...

Мониторингът на Натура 2000 зоните Шабленски езерен комплекс и Дуранкулашко езеро се осъществява от БДЗП в рамките на финансирания по програма Лайф+ на Европейския съюз проект „Сигурни зимовища за червеногушата гъска” в партньорство с местни партньори и партньорски организации от Великобритания.

 

 


Сходни връзки

ИНТЕРЕСНИ НАБЛЮДЕНИЯ В ШАБЛЕНСКАТА ТУЗЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.47 секунди