изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-09-20 @ 23:03 EEST
Окръжен съд – Добрич, призна бивш полицай за виновен в разгласяване на лични данни и го оправда по обвинение за подкуп    
Ред и сигурност

Окръжен съд – Добрич, призна 47-годишния Румен Андр. Л. от гр. Добрич за виновен в това, че на 01.07.2011 година в гр.Добрич, е разгласил сведения, които не са държавна тайна, но чието разгласяване е забранено от Закона за министерството на вътрешните работи и от Наредба за реда и достъпа до информационните фондове на МВР, а именно предоставил на добричлия лични данни за лице от гр.Варна. Съдът го освободи от наказателна отговорност и му наложи административно наказание глоба в размер на 1000 лв.Окръжен съд – Добрич, призна Румен Л. за невиновен по две обвинения, повдигнати му от Окръжна прокуратура – Добрич. За това, че на 01.07.2011 г. в гр. Добрич, като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, полицейски орган при Първо РУ „Полиция” при ОД на МВР – гр. Добрич, е приел от гражданин на Добрич, дар – банкнота 50 лв., които не му се следват, загдето е нарушил служебните си задължения, регламентирани в Закона за МВР и Наредба за реда и достъпа до информационните фондове на МВР, а именно предоставил на добричлията лични данни за лице от гр. Варна. Според второто обвинение на 24.06.2011 г. в гр. Добрич подсъдимият е разгласил сведения, които не са държавна тайна, но чието разгласяване е забранено съгласно Закона за МВР и Наредбата за реда и достъпа до информационните фондове на МВР, а именно предоставил на друг добричлия информация за това, че лице от община Аксаково притежава свидетелство за правоуправление на моторно-превозно средство.

Днес Окръжен съд – Добрич, разпита един свидетел и изслуша обяснения на подсъдимия. Той твърди, че е видял 50-те лева на маса в заведение, след проведена среща със свидетел по делото. Помислил, че са изпаднали от другото лице или то ги е забравило.

Държавното обвинение пледира, че събраните по делото доказателства, включително със специални разузнавателни средства, изготвените експертизи и показанията на свидетели, водят до категоричен извод, че Румен Л. е предоставил служебна информация и за нея е получил 50 лв., обработени с химическо вещество. Той прибрал банкнотите, след което двамата със свидетеля напуснали заведението. За това деяние прокуратурата поиска наказание 3 години условно лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок и лишаване от право да заема държавна длъжност. За второто деяние държавното обвинение пледира да бъде осъден на 6 месеца условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.

Двамата адвокати на Румен Л. пледираха той да бъде признат за невиновен по първото обвинение и за виновен разгласяване на лични данни. Те обърнаха внимание на служебните задължения на 47-годишния, които включвали разговори с различни информатори. Защитниците оспориха тезата на обвинението, че той е поискал подкупа с жест. Според тях е налице провокация от страна на свидетеля за даване на подкуп с цел да навреди на подзащитния им. Адвокатите намират противоречие в данните, събрани със специални разузнавателни средства. Те поискаха Румен Л. да бъде освободен от наказателна отговорност по второто обвинение и наказан с административно наказание.

Румен Л. е семеен, не е осъждан.

Присъдата на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.

17.01.2013 г. Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, призна бивш полицай за виновен в разгласяване на лични данни и го оправда по обвинение за подкуп | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди