изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-15 @ 08:52 EET
Бойко Борисов: Енергийната ефективност е алтернативата на нова АЕЦ    
По света Виена. Развитието на енергетиката и енергийната ефективност бяха основна тема в днешните разговори на българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов, при работното му посещение в Долна Австрия, съобщиха от правителствената пресслужба. Двудневната визита е по покана на министър-председателя д-р Ервин Прьол.


Австрийската държава се е отказала от изграждане на атомни мощности с референдум през 1978г. В момента се обсъжда и недопускането на възможността за внос на ток, произведен от ядрени централи.
„Енергийната ефективност е алтернативата на производството на електроенергия от АЕЦ“, посочи министър-председателят Бойко Борисов. Той беше категоричен в отрицателната позиция на правителството по отношение на изграждането на нова централа в Белене. „ В момента инсталираните мощности у нас са за над 11 000 мегават часа електроенергия. Консумацията ни е 5000 мегават часа, а загубите от енергийна ефективност са за над 1000 мегават часа“, посочи премиерът. Той определи като неразумно искането, вместо да се намалят течовете, да се изграждат нови мощности за близо 22 млрд.лева, каквито са изчисленията на експертите от Ейч Ес Би Си. „ Тези пари трябва да бъдат взети от някъде. От здравеопазване, образование или инфраструктура?!Не сме съгласни“, заяви министър-председателят. Той посочи, че през последните три години правителството работи за да изведе България от зависимостите и като най-силна от тях определи енергийната.
В тази връзка беше коментирано участието на австрийски фирми в проучванията за добив на природен газ от Черноморските недра и проектът „Набуко“, в който двете страни имат основно участие. Разговорите съвпаднаха с подписването днес на споразумение, с което „Шах Дениз 2“ придобива 50 % от акциите в консорциума Набуко. „Това е изключително важна стъпка. Тя връща проекта за строителството на газопровода отново в играта“, коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.
Днес бяха обсъдени и възможностите, които предоставя на страните реализацията на Дунавската стратегия. Премиерите Прьол и Борисов коментираха провеждането през месец май на конференция за дунавските пристанища, чиято цел е да повиши използването и ефективността на транспортните връзки по реката.
Срещата на делегациите на България и Долна Австрия се състоя в строящия се в град Виенер Нойщат модерен лъчетерапевтичен център предназначен за лечение на онкологични заболявания, които досега не са подлежали на терапия. Той ще започне да приема пациенти през 2015г. Ще бъдат обслужвани 1400 души годишно със заболявания в чувствителни области-очите, мозъка, гръбначния стълб. Стойността на проекта е 200 млн. евро, което е многократно по-евтино от новата АЕЦ, както беше подчертано в разговора.
Г-н Борисов отбеляза, че онкологичните заболявания остават бич за България, въпреки дадените огромни средства за апаратура. Договорено беше да се разработят варианти за диагностициране и лечение и на пациенти от нашата страна. Това може да стане чрез създаване на филиал на центъра в България или чрез установяване на сътрудничество с наши лечебни заведения. От центъра обявиха, че вече имат разработена подобна концепция по отношение на Унгария, която ще бъде разширена и за България.
„Срещите ни не се състоят от празни думи, а винаги са следвани от конкретни резултати“, посочи д-р Прьол. Той отново подчерта интереса на местните фирми към атрактивните условия за бизнес в страната ни.
„България е една от най-стабилните държави в Европа. Тя е пример за последователна и сигурна политика на европейско ниво“, подчерта Прьол. По думите му, доказателство за доверието, с което страната ни се ползва е обвързването на 450 австрийски фирми с българската икономика. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Бойко Борисов: Енергийната ефективност е алтернативата на нова АЕЦ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди