изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-17 @ 12:44 EET
Глобалното затопляне ще подгони 500 млн. екобежанци към България    
Екология Глобалното затопляне ще ни залее с море от бежанци. Такова бъдеще чертае пред България проф. Божидар Попов. Той нашумя покрай своята икономическа екопрограма "НООТУНС" (Новаторство в областта на организацията на труда и управлението на националното стопанство). С нея родният учен даде заявка да спаси света, а страната ни да измъкне от перманентната икономическа криза.

"У нас само за миналата година от БАН отчетоха над 200 температурни рекорда. Съвсем скоро топящите се ледове ще повишат със 100 м нивото на световния океан. Тази перспектива поставя България сериозно на икономическата и стратегическа карта заради надморската й височина и все още чистите вода и природа", анализира проф. Попов.

В тази връзка той апелира, че трябва да се спре процедурата за продажба на българска земя на чужденци, която започва от 1 януари 2014 година. "След като апокалиптичните процеси се ускорят, в един момент ще се окажем чужденци в собствената си страна. Защото 500 милиона бежанци ще се юрнат към нас", изчислява професорът по икономика.

Той предлага система от мерки и иновации, с които цивилизацията ни ще се приспособи най-безболезнено към необратимите климатични промени. Засега прозорливият нашенец не издава подробности. Но твърди, че над 300 държавни институции, граждански организации, действащи министри и политически лидери вече са се подписали под програмата му.

Пред "Стандарт" проф. Попов заяви, че възнамерява да продаде своето тайно ноу-хау за общо 60 млрд. евро на различни правителства в ЕС, Америка и на Русия. Спечелените пари патриотът щял да излее в България, превръщайки страната ни в икономически тигър на Балканите. "Ефектът от внедряването на НООТУНС на родна земя ще бъде 73 млрд. долара, а в световен план - $9000 млрд", изчислява ползите проф. Божидар Попов.

Екологията определя битието. "Моята програма осигурява не само изключително бърз икономически растеж, но и голям екологичен ефект. Ето защо всички правителства ще поискат да закупят правата по нейното внедряване", сигурен е родният гений.

Една от точките в НООТУНС например предлага готови решения за най-големия проблем - битовите отпадъци. Според професора по българските сметища лежат поне 4 млрд. евро. При разлагането си отпадъците отделят не само въглероден двуокис, но и метан. "В момента именно този газ увеличава парниковия ефект. Учени установиха, че той се отделя и при размразяването на почвения слой в студените до скоро области. Метанът действа като одеяло, което повишава температурите на планетата", цитира доклади на свои колеги проф. Попов.

"В Аляска са дошли насекоми от южните страни, които вече са започнали да тормозят ескимосите. И рускините се оплакват, че не могат да носят кожените палта, защото е прекалено топло за сезона. Всъщност кога е било по това време в Москва нула градуса", пита риторично проф. Попов.

Потомъкът на Иларион Макариополски е професор по икономика и магистър по право. Ученият притежава рядка интуиция и феноменален подход, с който смайва политическата върхушка още по Татово време. Благодарение на простите си и иновативни решения феноменът заработва за страната над 18 млн. долара. Преди 1989 година проф. Божидар Попов работи в "Родопаимпекс" и Земеделското министерство като юрисконсулт.

Там забелязал, че при износ на месо нашите камиони се товарят с 6 тона по-малко от конкуренцията. "При същия вид автомобили те качваха 16 тона мръвка, а ние 10. При нашия износ от 7 хил. тона годишно загубите ни надхвърляха 800 хил. долара от недонатоварване", разказва професорът. След като решава този проблем, ползите за страната се измерват на милиони долари. Намалял и въглеродният отпечатък заради по-малкото тираджийски курсове.

Божидар Попов предлага елегантни решения за по-ефективен график при износа на овче месо за арабския свят. Ползата от това е калкулирана на 14 млн. долара за хазната. За тези и други резултати родният гений е награждаван от 11 министерства, в това число и лично от тогавашния министър на енергетиката проф. Никола Тодориев. Името на иноватора бързо нашумява в Соцблока. Той е поканен в различни академии, където защитава своя дисертация за иновации в стопанското управление, пише в. "Стандарт".

Сега цялото ноу-хау проф. Попов е вложил в своята програмата НООТУНС. Ако бъде приложена у нас, той обещава ръст на иновациите чрез впрягане на творческата енергия на нацията. Дава за пример изостаналият навремето китайски регион Пудун, който успява да вдигне 52 пъти БВП благодарение на иновации. "С тяхна помощ японците след войната задминават САЩ по редица показатели. Умна идея може да даде всеки човек - от най-простия до онзи с най-високото образование", категоричен е проф. Попов.

Според неговата визия за бъдещото развитие всеки българин с добра идея ще получава парично възнаграждение. Родният учен отново дава пример от своята практика за това как точните решения могат "да изскочат от всеки храст". "Един джамбазин ме видял навремето в "Работническо дело" до портрета на Тодор Живков. Идва при мене с думите, че и той имал идея, но не смеел да я каже. А какво предложи той?

При износа на животни на 100 кг живо тегло тогава чужденците не ни заплащаха два килограма заради стомашно-чревно съдържание (фекалии и урина). Нашите животни пътуваха от цялата страна. Докато дойдеше време за кантара, те бяха изхвърлили всичко от стомасите си. Накрая се оказваше, че ние правим на чужденците 1 000 000 килограма подаръци на година. Това възлизаше на 2 000 000 долара!


"Джамбазинът ми предложи да се направи с няколко торби цимент един лочник, в който животните да си възвърнат това тегло от два килограма - така и така чужденците не ни го плащаха. Ето така заработихме 2 милиона долара на държавата за година от чиста водица и един джамбазин без образование", смее се проф. Божидар Попов.

Спасението на държавата ни днес е в екоземеделие и лечебен туризъм, категоричен е проф. Попов. Зарича се там да инвестира, след като генерира капитал чрез продажба на своето ноу-хау. "В България има работа за поне 50 млн. души. Ще станем като по Живково време - всеки ще има работа. Тогава имаше само един проблем - че производството не беше достатъчно ефективно. Но това сега ще го решим лесно", обещава визионерът.

Сред другите идеи в програмата му НООТУНС е как без химикали да се реши проблемът с гризачите. "Англичаните се мъчат с бухали, но видяха, че не става. Китай, САЩ и Канада са готови да платят за ноу-хау, което не е свързано с използването на химически средства, защото от тях после тръгват различните форми на рака", отбелязва родният гений. Той илюстрира сериозността на проблема с история: "Преди 1989 година учените у нас изчислили, че имаме около 6 млрд. гризачи. Един да изяжда по 50 грама на денонощие, това е към 30 хиляди тона - повече от консумацията на целия български народ", дава още един пример в чудесата на простите решения проф. Божидар Попов.

"Моята програма НООТУНС не е утопия или поредният балон. Климатичните промени са в ход и ако светът иска да се спаси от Апокалипсиса, ще приложи българската формула за икономика без замърсяване на природата", категоричен е 67-годишният феномен. Твърди, че се е отказал от пенсията си само и само да не го взимат за "поредния изкукал пенсионер". Проф. Попов е убеден, че от внедряването на НООТУНС би се заинтересувал и Владимир Путин. Руският президент заяви желание за изграждане на икономика на иновационни релси, а нашенецът вече е защитил теориите си пред Руската академия на науките. / http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Глобалното затопляне ще подгони 500 млн. екобежанци към България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.25 секунди