изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-15 @ 08:28 EET
КАСТРАЦИЯТА Е „СПЕСТИЛА” РАЖДАНЕТО НА НОВИ 2000 БЕЗДОМНИ КУЧЕТА    
НовиниВследствие на извършената през миналата година кастрация в Общинския приют за безстопанствени животни в Добрич е предотвратено раждането на около 2 000 бездомни четириноги. Това сочи отчетът на общинската структура за 2012 година. Според нея, през годината в общината са били заловени и настанени в приюта 621 безстопанствени кучета.

Обезпаразитени за ектопаразити и ендопаразити  са били 756 животни, а ваксинирани за бяс – 403, кастрираните са 311, маркирани са 355 животни. През годината са били осиновени от граждани 39 бездомни кучета, а под надзор на граждани са девет животни. Върнати по местообитаването им са 302 кучета.

Основната дейност на приюта е да работи като кастрационен център с цел ограничаване на раждаемостта, стопиране увеличаването на популацията и постепенното и намаляване в следващите години. Дейността по обезпаразитяване срещу ендопаразити, ектопаразити, ваксинацията бяс намаляват и предотвратяват разпространението на опасни за живота и здравето на хората заболявания. За да не се допусне безстопанствените кучета да се групират на глутници, при които проявите на агресия са най-опасни, от територията на местообитаване се изтеглят и настаняват в приюта водачите на глутницата с което тя се разпада.

От приюта съобщават, че през миналата година са приети и обработени 113  сигнала и жалби на граждани, като са предприети необходимите мерки за залавяне на  животните.

През миналата година екипът за залавяне на безстопанствени животни е акцентирал в работата си върху улавянето на кучета от кварталите "Изгрев",  "Иглика" и "Балик", където гъстотата на популацията там е най-висока и миграцията на животни е голяма. Много от животните там имат паразити, което е опасно за здравето на хората, отчитат от приюта. За да се осигури достъп на екипите до някои от тези квартали – „Изгрев” и „Иглика”, се е разчитало и на съдействие на полицията.

От приюта твърдят, че на територията на общината по-голяма част от бездомните кучета са маркиранаии кастрирани. Оттам посочват, че голяма част от немаркираните заловени от екипа кучета са били домашни любимци, които са изхвърлени от стопаните си.  

Предлага се поетапно увеличаване на местата за и на отглежданите животни в приюта до 2015 г., тъй като сегашният капацитет от 104 кучета е недостатъчен и прави невъзможно изпълнението на изискването до края на 2015 г. безстопанствените кучета да бъдат прибрани. НДТ

 


Сходни връзки

КАСТРАЦИЯТА Е „СПЕСТИЛА” РАЖДАНЕТО НА НОВИ 2000 БЕЗДОМНИ КУЧЕТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди