изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-19 @ 15:16 EET
Депутатите се ширят на 15 имота    
Новини Върху 15 имота общо се ширят депутатите и парламентарните чиновници, става ясно от справка, предоставена на „Монитор” от Народното събрание (НС) по Закона за достъп до обществена информация.

Освен, че стопанисва основните си сгради – на пл. „Народно събрание” 2, където се провеждат пленарните заседания, и бившия Партиен дом на пл. „Княз Александър I” 1, в който се събират комисиите, намират се кабинетите на законотворците и е подслонена Централната избирателна комисия, парламентът дели един покрив с Националната служба за охрана (НСО) на бул.„Черни връх” 43 в столицата. Там се помещава т.нар. топъл гараж на НС, който е закрит огромен, обясни главният секретар на парламента Иван Славчов. Гаражът не само, че може да побере целия депутатски автопарк, но в него се съхраняват и каляските на цар Фердинанд I, които са собственост на общината, и се планира да бъдат изложени пред Централна баня.

На метри от гърба на Министерския съвет (МС), на ул. „Искър” 2, пък е

стоянката, от където се поръчват коли

за депутатите при нужда. Освен гаража парламентът ползва и нея, тъй като е доста по-близо до основните му сгради. Така шофьорите могат да реагират бързо и да пристигат само са 5 минути при избраниците.

Парламентът разполага и с две почивни бази – наскоро ремонтирания лечебно-възстановителен комплекс във Велинград и прехвърлената му от МС станция в Банско, чийто ремонт бе замразен до изготвянето на подробен устройствен план от кметството.

С общо 179 ведомствени апартамента

разполага също така законодателният храм. Блоковете, в които се помещават те, се издигат върху осем мота, намиращи се в столичните кв. „Изток”, „Витоша”, „Овча купел”, „Лагера”, „Редута”, „Красно село”, „Мотописта”, както и в центъра на София. Поддържа се минимален резерв от 14 оборотни жилища, които винаги са свободни. За квартирите депутатите плащат от 80 лв. до 180 лв. наем, в зависимост от нахождението на блока. Славчов обясни, че не всички апартаменти във блоковете са на НС. Така например от кооперацията в „Мотописта” изцяло депутатски бил само вход Г. За последно парламентът увеличил жилищния си фонд именно с изградения от него блок в „Мотописта” през 1996-1997 г. Малко преди това, в началото на 90-те, пък МС прехвърлил на НС свои квартири.

Парламентът ползва и стол-ресторанта в президентството на бул. „Дондуков” 2. От там се носи и храната за депутатите в столовата, която осигурява прехраната им в дните с пленарни заседания.

.
Бивши избраници с 4 бона борч за парно

Иван Славчов
3-4 хил. лв. дължат за неплатени сметки за ток и парно във ведомствени квартири ексдепутати, отчете пред „Монитор” главсекът на НС Иван Славчов. Борчлиите били общо десетина, и не само от най-многобройната в предишния парламент група на социалистите, а от всевъзможни партии. Всеки от тях имал да дава по около 300-400 лв. Парламентарната администрация не спирала да им праща писма, подсещайки ги да се издължат. Ръцете на ръководството на НС обаче на практика били вързани, тъй като при прибягване към събиране на сумите чрез изпълнителен лист разходите за съдия-изпълнител вероятно щели надхвърлят размера на самите борчове.

Както писа „Монитор”, за да не се стига до натрупване на задължения, сумите по сметките за режийни на сегашните депутати се удържат директно от заплатите им. По тази причина съвсем логично от парламента отчитат, че няма народен представител от сегашното НС, който трябва да погасява сметки за ток, парно и вода. Депутатите от 41-ото НС се оказват изрядни платци и по отношение на наемите за жилищата, които ползват, отчитат още от парламента.
.
Партийният дом - шампион по енергоефективност

СНИМКА Борис ВОЙНАРОВИЧ
Партийният дом се сдоби с нова дограма и бе укрепен.
Бившият Партиен дом е първенец сред сградите на държавните ведомства по пестене на енергия, като се съпостави потреблението спрямо площта му от зашеметяващите 40 000 кв. м. Въпреки че депутатите и парламентарните чиновници кръстосват коридори с обща дължина от 3 км, а таваните са с височина 4 метра, годишната консумация на енергия на сградата е под 5 000 MWh. Данните са отразени в сертификата є за енергийна ефективност, който е окачен във фоайето на входа откъм бул. „Дондуков”. Както писа „Монитор”, след подмяната на дограмата в зданието и в основната сграда на пл. „Народно събрание” 2 разходите на институцията за отопление са паднали с около 25%. Основният фактор за енергоефективност е дограмата. С новата и при тези каменни стени с дебелина 40-50 см няма как да влиза студ отвън, коментира главният секретар на НС Иван Славчов. Очаква се след предстоящата реконструкция на климатичната, отоплителната и вентилационната инсталации, които са достигнали преклонната възраст от 60 г., разходите да намалеят още повече.
 


Сходни връзки

Депутатите се ширят на 15 имота | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.49 секунди