изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-21 @ 01:30 EET
МАФИЯ: В Несебър реституират и пясъка    
Общество "При нас случайни хора с реституирана земя няма, при нас е цветът на несебърския елит, бивши кметове, зам.кметове, общински съветници, бивши генерални директори на "Слънчев бряг", софийски величия", разказа в интервю пред БГНЕС мениджърът на учебната база в Несебър и ръководител на катедра "Водни спортове" в НСА доц. Христо Константинов.

"Ние през годините загубихме всички дела, които водихме в Районния съд в Несебър и както се оказа през последните дни, това не е било случайно. Някои от имотите, попадащи в границите на спортната база в отделни периоди са били собственост на съдии от Районния съд", коментира още той. "След 2008 година много рязко нарасна броят на реституциите в нашия терен. Докато ние всички очаквахме, че повече от 20 години след 1989 година, този процес би трябвало да затихва, на практика това не е така. През 2002 година има само 5 терена, които са реституирани, а 2008 - 2009 лавинообразно нарасна броят на имотите, които се нанасят в кадастралната карта, разказа още доц. Константинов.

"Същевременно установяваме, че много хора, които са обработвали земи там, където сега е спортната база на НСА и са се опитали да получат земите си, са получили отказ. Други, които не са имали земи в този район, но с документи влизат в поземлена комисия или получават съдебни решения, получават реституция и то на места, които са изключително привлекателни. Сред тях е и съдията Атанас Вълков (който се опита да придобие и препродаде 12 дка в центъра на спортната база на НСА, фалшифицирайки десетки документи - бел. ред), добави той.

Само преди дни БГНЕС съобщи за изключително скандален случай с терен край базата на НСА. На морския бряг във Водната учебна спортна база на НСА "Васил Левски" край Несебър вече са построени четири "жилищни сгради за сезонно ползване". Предстои да бъде построена и пета. Освен, че е на пясъка, една от сградите е доста над 7.5 метра, максималната височина за сгради в зона А на черноморското крайбрежие по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Доц. Константинов разказа, че НСА е поръчала и контролно геодезично заснемане на плажа, което да провери дали строежът се води върху плажната ивица или не. "Има устно признание от районната дирекция по кадастъра в Бургас, че има навлизане от около 60 квадрата в плажа, но ние твърдим, че те са почти половин декар", обясни той. Въпреки това, проверката на строителния контрол, подчинен на регионалното министерство, показва, че строежът "не навлиза в плажната ивица".

Преди броени дни, на 31 януари, зам.началникът на ДНСК Красимир Петков докладва на регионалния министър Лиляна Павлова за направените проверки на строежа. Той твърди, че "е започнало изграждане на фундаментите на подпорна стена пред сграда B, но тя съвпада с границата на имота и не навлиза в плажната ивица, публична държавна собственост". Именно пред тази сграда вече почти е изградена монолитна стоманобетонна подпорна стена.

"Може би нямаме излизане на оградата извън реституирания терен, но проблемът е, че теренът е реституиран върху пясъка и върху изключителна държавна собственост. След като е реституиран върху пясъка, той ще се стреми да постави своята ограда върху пясъка. Тази ограда почти се слива с морето и реално буферната зона от пясък е не повече от 3 - 4 метра от реституирания парцел. Агенцията по кадастъра за първи път актуализира границите на плажовете, заснеха и нашия плаж и сега чакаме да видим дали координатите на точките, които те са заснели като граници на този плаж съвпадат с координатите, които ги има от 2000 година ", коментира той.

Впечатляващо е, че строителният контрол приема, че 7,5 метра е равно на 11,5. Според Закона за устройство на територията, в зона А т.е в 100-метровата ивица от Черноморския бряг, е разрешено строителство на сгради, не по-високи от 7.5 метра . Според измерванията на ДНСК първата сграда, разположена непосредствено до плажа в най-високата си част е точно 11.5 метра и се предполага, че трябва да има санкции. Строителният контрол умело се позовава на "вратичка в закона", отворена през 2004 година с чл. 24, ал. 3 на ЗУТ, свързана с отдръпване на сградата навътре в имота. Според заключенията на експертите"достигната височина от 11,5 метра се равнява на допустимата от 7,5 метра, измерена по линията на застрояване". Очевидно инвеститорите са били наясно с това изключение в закона и са се възползвали почти максимално от него. Имотът създава и друг проблем - с изкупните действия се разруши единствения път, който води към кея и пристана и обслужва плажа. И в момента не може да се минава оттам. Миналото лято студенти и преподаватели са използвали временен път на строителите.

Строежът на сградите се осъществява от фирмата "Империал бул тръст" на популярния архитект Калин Тихолов и дългогодишния общински съветник от Несебър Георги Георгиев, който е и неин управител. Името на арх. Тихолов отново нашумя покрай скандала "Дюнигейт" с продажбата на държавна земя с пясъчни дюни. Той се оказа проектант на подробния устройствен план на продадения от държавата терен и кандидат - купувач за други два имота в съседство. Устройствените планове и за други спорни имоти и в Царево и Равда също са изготвени от него. Народното събрание също е на път да даде "едно рамо" на действията на арх. Тихолов. В пленарна зала предстои да влезе за разглеждане идеята за налагане на 5-годишен мораториум върху всички действия на разпореждане и строителни дейности относно поземлени имоти, необходими за осъществяване на дейността на Водната учебна спортна база на НСА "Васил Левски" – Несебър. Този мораториум обаче няма да важи само и единствено за въпросния имот до спортната база на НСА.

"Ние имаме многобройни дела със собствениците на този имот, които загубихме, тъй като се прецени, че нямаме материален интерес, тъй като нямаме собственост на терена и не сме съседи. Сега водим дело за отнето владение със самоуправство в Районния съд в Несебър. Собствениците въведени във владение с документ, наречен въвод във владение, подписано от експерт на общината", разказа още той. Общо бройката на делата, които НСА води заради терените на спортната база гони вече 200.

Отделно от НСА Окръжна прокуратура - Бургас е проучила механизма, по който са реституирани някои от имотите. Оказва се, че има категорични доказателства за нарушения на закона. Пороците съществуват в 12 реституирани парцела и през декември тръгват наказателни дела срещу техническите лица и службите, съдействали за реституирането на имотите - поземлената комисия, геодезистите, дали граници и локализирали имотите, техническата служба към общината. Окръжна прокуратура – Бургас е поискала и нищожност на всички решения на поземлената комисия отнасящи се за 12-те имота и по две от делата има решение на РС - Несебър, които отхвърлят претенциите на Окръжната прокуратура в Бургас. Аргументите в едното дело са, че става дума за унищожаемост, а не за нищожност. За унищожаемост има давност и тя е налице, обясни мениджърът на базата.   bgnes.com

 


Сходни връзки

МАФИЯ: В Несебър реституират и пясъка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.31 секунди