изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-17 @ 02:48 EET
Големи риби на Малък Искър    
Лов и риболовСъс своите 86 километра Малък Искър заема 37-мо място по дължина сред реките в България. Живописната природа и богатото рибно разнообразие привличат риболовци от цялата страна. Тази река е най-големият приток на Искър.

Вливането става на територията на град Роман, където е и една от най-популярните дестинации за риболов през зимата. На големия вир под ромската махала в града, известен още като "циганския вир", ежедневно се струпват десетки въдичари в търсене на едри скобари.

Обикновено уловът там е най-богат, когато нивото на реката е високо. Големи пасажи с риба навлизат в притока, щом големият Искър стане буен и мътен при поройни дъждове или снеготопене. Повечето речни видове предпочитат по-спокойна вода и намират чудесни условия именно в Малък Искър. На "циганския вир" върви предимно риболов на плувка с болонезе. През зимата дребосъците като пръскачи, уклеи и дребни кефалчета не са активни, така че на куката се закачат само елитни риби. Трофейните скобари се ловят на грозд от бял червей или на троха от пресен ръчен хляб.

По-малко позната е река Малък Искър в средното си течение, където могат да се открият девствени вирчета, пълни с риба. Реката извира на 300 м северозападно от старопланинския връх Мургана. По поречието до Етрополе е пъстървова река. До неотдавна беше замърсявана от редица промишлени предприятия, заради което рибните популации бяха многократно унищожавани. Впоследствие обаче контролът се завиши, бе построена и пречиствателна станция, което се отрази положително върху биоразнообразието.

Най-актуалните позиции започват от мястото, където реката пресича автомагистрала "Хемус" в близост до село Джурово. Хубави вирове има в района между Видраре и Калугерово. Там реката е тясна и бавна. Ловят се основно кефали с размери между 20 и 30 см. Нужно е единствено често подхранване с бял червей. Най-успешен е методът на "изтичане", когато плувката се пуска надолу по течението. При село Своде реката чувствително повишава своя дебит заради вливането на големия приток Бебреш. Тук са и едни от най-актуалните скобарски места. В местните води могат да се уловят и трофейни екземпляри по над килограм. Рибите обаче са трудни и изискват специална подготовка и търпение. Нерядко се случва през целия ден скобарът да проявява апатия към примамките и едва в късния следобед да се активизира мощно.

Хвърлянето на тежки топки захранка по това време от годината е голяма грешка. Това само може да изгони или да прехрани рибите. На повечето вирове по Малък Искър течението е сравнително бавно и това позволява да разчитаме само на белите червеи като захранка. Не е необходимо далечно замятане. Грешно е да се смята, че едрите риби стоят само в средата на реката. Голяма част от рибите и особено едрите кефали, обичат да зимуват в бавната вода до сами брега. Най-удачни са позициите около паднали дървета или подмоли, където течението се забавя и се образуват водовъртежи.

Не бива да се подценява и риболова на фидер. В последните години рязко нарасна популацията от бяла мряна в реката. Тя навлиза предимно от големия Искър, но намира подходящи условия за живот и в по-малката река. На теория мряната не е активна през зимните месеци, но все по-често ставаме свидетели на изключения от това правило. Особено в по-меки зими, като тази, бялата мряна е будна и се храни, стига да успеем да я открием. Най-добре е да я търсим именно с дънен монтаж, като за стръв могат да се ползват всякакви видове червеи и ларви. Малък Искър е от реките, които се размътват силно при дъждове. Точно когато водата има силно кафеникав цвят, мрените се ловят успешно. http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Големи риби на Малък Искър | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.95 секунди