изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-17 @ 02:25 EET
БЛИЗО МИЛИОН ЛЕВА ПОЛУЧАВА ОБЩИНА ДОБРИЧКА ЗА КОРЕКЦИЯ НА РЕКА СУХА    
ЕкологияНа заседание през февруари Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет е решила да бъде отпуснато финансиране на община Добричка в размер на 991 247 лв. То е за корекция на река Суха от опашката на микроязовир Златия-1 до 500 м от язовирната стена на язовир Одринци. Това е първи етап от общ проект за 3 135 903 лв., става ясно от решението на комисията.


В община Добричка вече е получено писмото за одобрената сума за финансиране на първия етап от корекцията на дерето на река Суха, каза за НДТ инж. Тошко Петков - зам.-кмет "Устройство на територията, строителство, общинска собственост, приватизация и опазване на околната среда". Оттук нататък следва да се започне спешна работа по разработения и представен от общината проект, да се проведат всички необходими процедури, включително и за избор на изпълнител.

Инж. Петков разясни, че целта на разработения от община Добричка проект, е да се предотврати евентуалното заливане на три села от общината – Одринци, Долина и Златия. Мерките, които са наложителни, са във връзка със затлаченото дере след язовир Одринци, към селата Одринци и Долина и опашката на язовир Златия. Дерето е затлачено, обрасло е с растителност, излязло е от първоначалното си корито, заляло е и селскостопански площи. При прииждане на високи вълни създава предпоставки за сериозни проблеми. При голяма авария на язовира, или изпускането му, биха могли получат непредвидими последици. За да не се допусне това, ще се пристъпи към корекцията му. Дерето на река Суха е почиствано частично през годините, което се е оказало крайно недостатъчно. Затова общината е възложила и финансирала проектирането за корекцията, което е разработено на три етапа, за да бъде по-лесно финансирането, като ще се кандидатства поетапно. При първия етап ще се извърши корекция на дерето от опашката на язовир Златия до землището на село Долина. Първият етап се предвижда да е най-продължителен, тъй като включва и отчуждителни мероприятия, изплащане на обезщетения, много процедури. Предвижда се да приключи не по-рано от есента на следващата година, обясни инж. Петков.

Около 800-900 души живеят в трите села, чиято безопасност ще бъде гарантирана с реализацията на проекта на община Добричка. НДТ

 


Сходни връзки

БЛИЗО МИЛИОН ЛЕВА ПОЛУЧАВА ОБЩИНА ДОБРИЧКА ЗА КОРЕКЦИЯ НА РЕКА СУХА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди