изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-19 @ 08:57 EET
Корабът на „Грийнпийс” Arctic Sunrise акостира във Варна на 22-24 март    
Новини Корабът, известен с кампанията за спасяването на Арктика, ще обиколи 9 европейски страни с цел да подкрепи устойчивото рибарство.


В момента в институциите на ЕС се разглежда Общата рибарска политика – регламент, който се реформира само веднъж на 10 години. Целта на екоорганизацията е новият регламент да подкрепя рибарски методи, които не разрушават морската среда, както и да бъде даден приоритет на крайбрежните рибари с ниско въздействие върху рибните запаси.
Корабът идва от Румъния, катo на борда му е и един румънски рибар, който ще се срещне с крайбрежни (дребномащабни) рибари от България.
Част от екипажа на кораба е и един българин – Йордан Георгиев, който работи като радиооператор на корабите на Грийнпийс от 2009 г.
Изложба на тема рибарство бе разположена в центъра на Варна ( Севастопол) от 16 до 21 март.
 

Програма на събитията на Arctic Sunrise във Варна:
22 март
10-11 ч. пресконференция ( на борда на кораба, Морска гара Варна)
11 -12ч. среща на румънския рибар и българските крайбрежни рибари
13 -17 ч. кръгла маса с представители на ИАРА, учени и НПОта на тема „Устойчиво рибарство в ЕС”
На 23 и 24 март корабът обявява отворени врати –ще бъде отворен за посещения на граждани от 10 до 18 ч.

Кратка история: ARCTIC SUNRISE
 
 Корабът  с първоначално име“Polarbjorn” е построен в Норвегия. По-късно той се използва като кораб за лов на тюлени и за доставки. Преди да стане собственост на Грийнпийс, активисти на организацията са се изправяли срещу кораба, докато е доставял оборудване  за френското правителство, което е строило бетонна писта през местообитания на пингвини в Антарктика.
Грийнпийс купува „Arctic Sunrise” през 1995 г., използвайки компания наречена Arctic Sunrise Ventures Ltd, тъй като норвежките собственици на кораба не са искали да го продадат на Грийнпийс.
На кораба са монтирани ефективна комуникационна система, платформа за кацане на хеликоптери и лифт за хеликоптери. Първото пътуване е било в Северно море и в североизточния Атлантически океан, където Грийнпийс документира замърсяването на морските води от нефтени платформи.
През 1997 г. корабът бе първият, извършил пълна обиколка на острова Джеймс Рос в Антарктика, пътуване, което някога би било невъзможно, ако дебелия 200 м лед, свързващ острова с континента не се бе срутил. Това бе само едно от многото сигнали на климатичните промени, които корабът е документирал. Месеци наред корабът  работи край бреговете на Гренландия през 2009 г, документирайки ефектите на климатичните промени в този регион.
В океаните Arctic Sunrise, заедно с кораба Esperanza, пречи на японската китоловна флота да осъществява така наречената си „научна програма за китовете”. Корабът преследва и частни съдове, които извършват незаконен риболов на чилийски лаврак.
През 2010 г. корабът бе изпратен в Мексиканския залив да извърши независима оценка на щетите на петролния разлив от платформата на British Petrolium- Deepwater Horizon. Корабът бе база за независими учени и изследователи, които работиха над покрити с петрол морски бозайници, костенурки, риба, птици и събираха съществени доказателства.

 

 


Сходни връзки

Корабът на „Грийнпийс” Arctic Sunrise акостира във Варна на 22-24 март | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.55 секунди