изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-16 @ 09:46 EET
Стръмна данъчна скала за богатите обсъжда БСП    
ПолитикаСтръмна скала за данъчно облагане на богатите се обсъжда в средите на БСП, научи "24 часа". Червените са твърдо решени доходите над 3100 лв. (заложено е като 10 пъти размера на минималната работна заплата) да се облагат с по-висок налог. Обсъждат се различни варианти - между 15 и 20%. Въпрос на калкулация и статистика е обаче дали богатите да плащат един данък, или и при тях да се въведе скала, коментират от "Позитано" 20.

Червените икономисти от седмици насам не могат да се споразумеят по каква скала ще се облагат доходите на хората, ако те вземат властта след изборите. Решението им трябва да бъде разписано в предизборната платформа на партията, която трябва да е готова до старта на кампанията на 12 април.

Вариантите са два - дву- или тристепенна данъчна скала - без или със необлагаем минимум. Повечето от червените икономисти са за втория вариант, но в момента било възложено на експерти да изчисляват какви ще бъдат загубите в постъпленията на бюджета, ако се въведе необлагаем минимум. На "Позитано" 20 не на шега признават, че бившият финансов министър Пламен Орешарски е забранил изнасянето на всякакви цифри, докато не се направят точните разчети.

"Ако решим например, че има необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата, която в момента е 310 лв., трябва да знаем какво се случва с бюджета. Защото някой може да подскочи и да каже - вие ще издъните бюджета. Ако ще има дупка в бюджета, трябва да се каже с какво ще се запълни - да се види събираемостта на митата, на акцизите за цигари и алкохол, ще могат ли да бъдат вдигнати те или да се търси друг вариант", коментира соцдепутат. И допълни, че за разлика от другите партии БСП се опитва да прави икономически обосновани предложения, а не популистки. При тристепенна скала за доходите между необлагаемия минимум и 3100 лв. ще се облагат с 10%.

Много активно в червените редици се обсъждало и въвеждането на семейно облагане по почина на много европейски страни и САЩ. Идеята е едно семейство да плаща данък върху всички доходи, които получава, след като от тях бъдат приспаднати признати разходи - за наем, ток, отопление, храна. Данък се плащал върху остатъка и така хората с по-ниски доходи можело дори да влязат в графата "необлагаеми".

На пленума в събота бе решено само, че ако червената партия вземе властта след изборите, ще се въведе завишено облагане на потребление "лукс", ще има облекчения за малките и средните предприятия, ще се отмени данък колиба и ще се повиши максималният осигурителен доход на 3100 лв.

Пред другарите си в събота Румен Овчаров предложил да се обсъди пак вариантът за
преференциални ставки на ДДС за лекарства и храни от първа необходимост. Това е идея на БСП още от 2005 г. "Не я въведохме тогава, защото по време на нашето управление икономиката се развиваше с много добро темпо и доходите на всички се увеличаваха непрекъснато. И такава мярка е неподходяща, след като хората можеха да си позволят да плащат тези цени при това ДДС", обясни той.

Сега обаче червените са убедени в необходимостта от въвеждането на диференцирано ДДС. След 4 г. в абсолютна стагнация по време на управлението на ГЕРБ и при положение, че доходите не са мръднали, най-голямата цена плаща най-бедната част от населението, коментираха от "Позитано" 20.

Сред червените икономисти се обсъждат няколко варианта за ДДС-то на лекарства, включително и най-радикални като 0% за животоспасяващи медикаменти и за такива за лечение на рак, например. Друго становище е, че щом е имало ставка от 9% за туризма, защо да не се въведе толкова и за лекарствата.

Четвъртата данъчна идея, коментирана в редиците на БСП, касае малките и средните предприятия. Обсъжда се дали да не се въведат облекчения като освобождаване от данък печалба или разсрочване на плащането му за фирмите в региони с висока безработица, ако те наемат нови работници или реинвестират в дейност.

Засега е сигурно единствено, че в програмата на БСП ще се запише, че ще се търсят всякакви начини за увеличаване на капитала на Българската банка за развитие, включително с европейски средства, за да може да се отпускат преференциални кредити за малкия и средния бизнес. А гаранционен фонд ще дава гаранции при проекти на прохождащи бизнеси или с по-голям риск от стандартния.

БСП предлага още приоритетно задействане на Агенцията по заетостта за пряко финансиране на малките и средните фирми по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" с цел разкриване на нови работни места.

Червените предвиждат нова фискална политика на принципа пари срещу политики и гарантиране на всички дължими по закон бюджетни постъпления от данъци и други приходни източници.

Едно от изчистените решения е, когато гражданите извършват плащания към бюджета, за това да не се плащат такси.

Незабавно освобождаване на фирмите от административния произвол на регулаторните органи е записала като свой приоритет БСП.

Червените се заканват, когато дойдат на власт, да преразгледат един по един всички нови лицензионни режими, въведени от ГЕРБ през последните 4 г. Те или ще бъдат отменени, или опростени, коментираха запознати.

Замразяват на 63 г. възрастта за пенсия

Замразяване на ежегодното увеличаване на необходимите стаж и възраст за пенсиониране, залага БСП. Според предложенията на социалния екип, начело на който е ексдепутатът Драгомир Стойнев, чак за 2025 г. трябва да се отложи достигането на планираната възраст за излизане в пенсия - 65 г. за мъжете и 63 г. за жените.

Това означава, че ако БСП спечели властта, положението ще бъде стопирано на сега достигнатите 63 години и 8 месеца за мъжете. Идеята е да не се натоварва повече същото поколение, което в момента понася основните тежести на кризата и да може да догони постоянно увеличаващата се възраст за пенсия, обясни Стойнев.

Пак със същата цел се предлага хората, които не могат да си намерят работа 2 г. преди пенсиониране, да получат правото да го направят, въпреки че не им достига възраст, с минимална корекция надолу в пенсията до навършване на съответните години.

Възстановяване на индексирането на пенсиите по "швейцарското правило", предлагат още червените.

Друга мярка, която се обсъжда на "Позитано" 20, е гарантирането на младежката заетост, за което ще се пише дори специален закон. Предвижда се да има и специална програма за това, в която да се вкарат 100 млн. лв. от бюджета.

Сред социалните мерки, обсъждани в БСП, пък са връщането на социалните придобивки на военнослужещите, които бяха отнети по времето на министър Аню Ангелов. Промяна ще има във възрастта за пенсиониране, която сега е 54 г. за старши офицери и 52 г. за младши. Червените обсъждат връщането на старото положение, когато за пенсиониране се изискваше само 27 г. трудов стаж.

Предвиждаме възстановяване на социалните права в 30 точки, сред които грижи за семействата на военнослужещите, докато те са на мисии в чужбина, детски градини и право да закупуват жилищата си, обясни зам.-шефът на червената група Ангел Найденов, който е начело на комисията, изработваща политиките по националната сигурност.

http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Стръмна данъчна скала за богатите обсъжда БСП | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.75 секунди