изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-19 @ 20:01 EET
Във Варна пуснаха в експлоатация първия в България циклотронен комплекс (ОБЗОР)    
ЗдравеВарна. Във Варна пуснаха в експлоатация първия в България циклотронен комплекс. Министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров официално откри комплекса в Университетската болница „Св.Марина” в града. Апаратурата ще произвежда изотопи за изследванията на пациентите с помощта на високотехнологичната Позитронна емисионна томография в хибрид с компютърната томография - ПЕТ-скенер.

С тази най-прецизна в цял свят технология се осигурява качествената диагностика на различни заболявания и най-вече регистрацията на туморните процеси. Досега необходимите изотопи за изследванията бяха внасяни всяка седмица със самолетен транспорт от Австрия и Унгария.
Циклотронът е уникален комплекс не само за нашата страна, но е и едва вторият подобен в Европа, тъй като позволява производството на индивидуални дози за диагностика.
“Високите технологии в медицината се измерват с броя излекувани пациенти”, каза при откриването министърът на здравеопазването проф. Николай Петров. Той допълни, че с началото на българското производство на изотопи, от една страна, ще се постигне независимост в доставките на необходимите консумативи за нуждите на българските пациенти, а от друга – собственото производство ще има значителен икономически ефект, като ще намали значително досегашните разходи за диагностичните изследвания. Министър Петров добави, че 50% от болниците в България, в които дори няма онкологични отделения, лекуват пациенти с онкологични заболявания.
„Обещахме на Варна болницата с високотехнологична апаратура и днес обещанието ни е изпълнено – честитя на варненци първия в България циклотрон, който позволява раковите заболявания да бъдат откривани в най-ранен стадий”, заяви пред Агенция „Фокус” председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов по повод открития днес циклотронен комплекс във Варна. „Тази болница е поредното доказателство, че от ГЕРБ изпълняваме приоритетите в здравеопазването, които обявихме. На откриването на болницата днес беше поканена и присъства Десислава Атанасова, защото тя настояваше правителството на ГЕРБ да осигури 5 милиона лева за изграждането на циклотрона. Тези изследвания, които вече ще се правят във Варненската болница, са изключително важни за диагностиката и лечението на онкологичните заболявания. До сега те се внасяха всяка седмица със самолети от чужбина и струваха много повече пари на здравната ни система“, коментира Бойко Борисов.
Председателят на ГЕРБ коментира, че тези инвестиции в здравеопазването станаха възможни и са част от концепцията на правителството на ГЕРБ за борба с онкологичните заболявания, която е доразвита и в предизборната програма на ГЕРБ. Тази концепция я реализирахме в още 12 лечебни заведения в цялата страна. До края на месец юни всички тези болници ще имат нова високотехнологична апаратура за диагностика и лечение на онкологични заболявания. Днес Десислава Атанасова ме информира, че вече има издадено разрешение за строежа и на циклотрона в София. Неговото финансиране беше осигурено отново с помощта на правителството на ГЕРБ. С построяването му ГЕРБ ще изпълни още едно от обещанията си пред пациентите и повече хора ще могат да се изследват по-бързо“, заяви Бойко Борисов.
Бившият министър на здравеопазването Десислава Атанасова каза, че изграждането на циклотронен комплекс във Варна е един голям проект, с който е бил ангажирани всички от нейният екип и лично премиера Бойко Борисов. „Става въпрос не само за изграждането на циклотронния комплекс, който беше открит днес и е на стойност 5 млн. лв. за производство на изотопи за диагностика и лечение на онкологични заболявания, но също така в Университетска болница „Св. Марина” вече се реализира и може би в началото на юни вече ще бъде открит и онкологичният център за диагностика и лечение на онкологични заболявания”, каза още Атанасова. Той е на стойност 18 милиона и е част от средносрочната рамкова програма по ОП „Регионално развитие” с европейски средства и средства от бюджета, ще бъдат закупени два линейни ускорителя, в момента се изграждат бункерите за тях, обясни здравният министър от правителството на ГЕРБ. „Освен това с едно от последните решения на правителството на ГЕРБ бяха осигурени още 5 млн. лв. за закупуване на апарат за радиохирургия и по този начин ще бъде затворен целият комплекс за грижа, диагностика, ранно откриване и лечение на онкологични заболявания. Университетска болница „Св. Марина” наистина се превръща в лидер за борба с онкологичните заболявания не само в областта, но и в България”, каза още Атанасова.
Всичко това стана възможно, тъй като част от концепцията на правителството за ГЕРБ за по-добро здравеопазване, която изпълнявахме през четирите години, е именно да се отговори на най-социално значимите и най-бързо развиващите се заболявания в България, а именно онкологичните заболявания, каза още Атанасова.  http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Във Варна пуснаха в експлоатация първия в България циклотронен комплекс (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.92 секунди