изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-14 @ 22:24 EET
ПЛАЩАТ УВЕЛИЧЕНИТЕ ПЕНСИИ ОТ СЛЕДВАЩИЯ ПОНЕДЕЛНИК    
НовиниОт 8 април ще започне изплащането на новите размери на пенсиите, съобщи председателят на НОИ Бисер Петков. Той добави, че след 1 април около 70% от пенсионерите ще взимат пенсии над 200 лева. Около 2 милиона пенсионери ще получат увеличение на пенсиите в максимален размер. Изплащането ще става по график в пощенските станции и ще приключи на 20 април.

 На пенсионерите ще бъде даден достъп до разпорежданията и през електронна услуга. Това може да стане през сайта на НОИ в рубрика Е-услуги/Справки по ЕГН и ПИК. Всички пенсии от трудова дейност се осъвременяват с размер, диференциран от годината на отпускане.
С най-висок процент се индексират пенсиите, които са отпуснати с начална дата до 31 декември 2009 г. - с 9,8 на сто, а с най-нисък - 2,2% - пенсиите, отпуснати от 1 януари до 31 декември 2012 г. Пенсиите, отпуснати от 1 януари до 31 декември 2010 г., се увеличават с 8,8 на сто, а на тези с начална дата 1 януари до 31 декември 2011 г. - с 5,7 на сто. На осъвременяване със съответния коефициент, според годината на отпускането, подлежат пенсиите за осигурителен стаж и възраст, пенсиите за инвалидност поради общо заболяване и пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест.

Осъвременяването се извършва върху действителния или запазен размер на пенсията към 31 март 2013 г., без изплащаните към нея добавки. Когато осъвремененият размер на пенсията е под новия минимален, той се приравнява на него.

От 1 април 2013 г. максималния размер на пенсиите ще нарасне от 700 на 770 лева и представлява 35 на сто от максималния осигурителен доход, който за 2013 г. е 2200 лева.

При наследствените пенсии и вдовишките добавки осъвременяването се извършва върху размера на пенсията на наследодателя и с коефициент спрямо годината на отпускане, ако е бил пенсионер приживе.

На осъвременяване от 1 април не подлежат пенсиите за трудова дейност - лични, наследствени или добавки от такива видове пенсии, които се отпускат за първи път след 1 януари 2013 г. От 1 април се увеличава и размерът на социалната пенсия за старост, която нараства от 100 на 110 лева месечно.

Всички пенсии, несвързани с трудова дейност, каквито са пенсиите за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, социална пенсия за инвалидност и персонална пенсия, се определят в процент от социалната пенсия за старост, считано от 1 април 2013 г.

Чрез осъвременяването на трудовите пенсии и определянето на нетрудовите пенсии в новите им размери спрямо размера на социалната пенсия за старост, от 1 април 2013 г. ще бъдат увеличени всички пенсии и добавки към тях, с изключение на добавките на репресираните лица, които бяха преизчислени от 1 януари 2013 г. и миньорската добавка. При несъгласие с увеличението всяко лице има право да обжалва пред съответния директор на териториална дирекция, уточни Бисер Петков. НДТ

 


Сходни връзки

ПЛАЩАТ УВЕЛИЧЕНИТЕ ПЕНСИИ ОТ СЛЕДВАЩИЯ ПОНЕДЕЛНИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 4.83 секунди