изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-14 @ 06:28 EET
СВЕЖИ ИДЕИ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ТУРИЗМА В РЕГИОНА    
ТуризъмСвежи идеи за развитието на туризма в региона предлага книгата „Североизточна България – Гид за пътешественици”, сподели художничката Велина Христова.

 Тя разказа, че подготовката на този проект е стартирала преди година, паралелно с издаването на сезонните гидове за туризъм и култура на български език, които се разпространяват два пъти годишно на територията на страната - през пролетта и есента. Те са кръстени “Непознатият Североизток” по обективни причини.

"Фокусирахме се върху възможностите за развитие на алтернативни форми на туризъм, които са актуални целогодишно и същевременно представляват интерес за пътешествениците - разказа Христова.  В момента всички свързват Североизтока с лятото и морето. Това е твърде недостатъчно, а в последните години масовият туризъм постепенно стана сив и скучен и богатите клиенти от страната и чужбина потърсиха други дестинации. Ние решихме да изследваме възможностите за алтернативни форми".

След направен анализ авторите са се спрели на темите поклонничество, биопродукти, еко и селски туризъм, екстремни спортове, кулинарен и фестивален туризъм. Новият закон за туризма дефинира шест туристически региона, един от тях е Североизточна България. Той изцяло обхваща територията на Добруджанската етнографска област и това е рядък шанс за акцентиране върху местните особености като импулс за развитие на вътрешността на региона. По морето нещата са ясни, интересно ни беше какво се случва в малките общини в Добруджа и Лудогорието, обясни художничката.

Целта на книгата „Североизточна България – Гид за пътешественици” е да се събере цялата туристическа информация на едно място. За това издание кратък разказ за региона създаде писателят Захари Карабашлиев, който ще бъде публикуван. Той е роден в Добруджа, но сега живее в Сан Диего.

Книгата се издава на четири езика- български, английски, руски, румънски. Това са най-използваните езици от туристите тук. Като част от първото издание авторите обявяват конкурс за фотопис от региона с тема  „Пътят на свещената вода”. "Интересни тук са северният бряг на морето, езерата, чешмите, суходолията, текетата с чудотворните извори (аязмо), река Дунав, невидимият подземен път на водата от Мадара към Дунав, обратен на пътя на християнството в този регион...", поясни Велина Христова.

В журито на конкурса са включени интересни личности, запленени от магията на региона: Юри Чарийски (фотограф, автор на снимката на корицата на книгата), Димитър Грозданов (изкуствовед, създател на фестивала за съвременно изкуство Процес-Пространство), Надя Иванова (етнолог, консултант по темата за водата), Велина Христова (художник, член на клуб "Майчина грижа"), Александър Караджов (експерт в туризма, координатор на проект за промотиране на туристическа дестинация Средни Родопи), Алек Александров (графичен дизайнер, член на УС на ДПХ), Гавраил Гавраилов (психолог, автор на книгата). Ще се следи динамиката в развитието на темите и през 2014 г. Тогава се планира издаването на нова книга с най-добрите фотописи от конкурса заедно със задълбочен анализ за развитието на специфичните теми от туризма в региона. Така ще се получи натрупване на рекламен ефект, позитивни послания и генериране на допълнителен интерес към този все още непознат край на България.

Книгата излиза от печат в началото на юни месец 2013 г. и ще се продава на много места в региона, посещавани от туристи. Все още може да се включите в нея, за да рекламирате вашите бизнес идеи и услуги, свързани с туризма и развитието на региона като цяло. Крайният срок за заявка за участие е 20 април 2013 г. Можете да го направите на телефон 0884 111 828 или е-мейл: [email protected] НДТ

 


Сходни връзки

СВЕЖИ ИДЕИ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ТУРИЗМА В РЕГИОНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.72 секунди