изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-09-25 @ 20:38 EEST
ПОТВЪРДИХА КРЕДИТНИЯ РЕЙТИНГ НА ОБЩИНА ДОБРИЧ    
Новини

„Агенцията за кредитни рейтинги и анализи” АД е потвърдила досегашният кредитен рейтинг на общината в Добрич, съобщиха от кметството. Дългосрочният кредитен рейтинг е bgAa2.Той показва стабилна перспектива, отразява високо качество и много нисък кредитен риск. Краткосрочният рейтинг е bgP-1, който е най-високият по скалата на агенцията и дава оценка за много добра способност на общината за изплащане на краткосрочни задължения напълно и навреме.

Кредитната агенция прави анализ на финансовото състояние и кредитоспособността на Община град Добрич за периода от 2005 до 2012 г. Анализът посочва положителните фактори, които влияят върху рейтинга. Сред тях са разумното управление и умерената дългосрочна задлъжнялост, която не се очаква да влоши финансовото състояние на общината. За периода 2005-2011 година бюджетът на община Добрич отчита стабилна тенденция на нарастване от 32.7 милиона лева до 51,5 милиона лева в края на 2011 г., като в периода на икономическа и финансова криза, която води до общо влошаване на финансовото състояние на публичните субекти в страната, Посочва се, че община Добрич успява не само да запази размера на приходите си, но и да ги увеличи. В края на 2012 г. общите приходи на общината възлизат на 88 % от номиналния размер на бюджета през предходната година, което се дължи, както на намалението на собствените приходи, така и на субсидиите от централния бюджет. Изпълнението на бюджета в края на 2012 г. възлиза на 93 % преди остатък в края на периода. Анализаторите отбелязват, че намалението на собствените приходи се компенсира с приходи от донорски програми.

През анализирания период общината няма просрочени задължения и е предприела мерки за събиране на просрочените вземания. Наличността по банкови сметки и краткосрочните вземания надхвърлят краткосрочните задължения, което обуславя добрата ликвидност на общината, се посочва още в информацията.

В анализът се посочва, че въпреки финансовата криза общината се стреми  да управлява разумно всички налични ресурси и да използва алтернативни източници за финансиране изпълнението на програмата за управление.

Анализаторите посочват още, че управленският екип осъзнава необходимостта да се финансират проекти на общината със средства от фондовете на Европейския съюз и други външни източници. За периода 2011-2012 г. Община град Добрич има одобрени и реализирани 12 проекта по различни донорски програми на обща стойност 16,5 милиона лева. В процес на реализация са 12 проекта на обща стойност 68,3 милиона лева. Преобладаващата част от проектите са свързани с развитие на социалната инфраструктура на територията на общината и подобряване на жизнения стандарт на населението.  В анализа се отбелязва, че през целия разглеждан период община Добрич демонстрира отличен капацитет за разработване и реализация на различни проекти и ефективно използване на ресурсите предоставяни по различни донорски програми, информират още от кметството. НДТ

 


Сходни връзки

ПОТВЪРДИХА КРЕДИТНИЯ РЕЙТИНГ НА ОБЩИНА ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.93 секунди