изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-09-19 @ 19:26 EEST
ДОВЕРИЕТО Е ДЕФИЦИТ В СЪДЕБНАТА НИ СИСТЕМА    
Новини

Дефицитите в съдебната система в България са на няколко нива, каза на пресконференция вчера в Албена Регине Шуберт – директор на бюрото на фондация „Фридрих Еберт” в България. Тя бе гост на обучение на съдии, организирано от фондацията и Окръжния съд в Добрич. 

Тя  посочи, че единият такъв дефицит е повтарящата всяка година в докладите на ЕК констатация, че престъпления, които се правят от хора на високи позиции не се преследват, или не се преследват по необходимия начин. Другият дефицит е доверието на хората в съдебната система. „Мисля, че когато хората видят, че не се прави разлика между лица с различно положение в обществото, доверието към съдебната система ще нарасне и ще допринесе и за успеха на съдебната система. Знам, че трябва да бъде извървян дълъг път, но мисля, че сме в правилната посока”, заяви г-жа Шуберт.

Тя посочи, че демокрацията е свързана с ангажимента на всеки, затова фондация „Фридрих Еберт” подпомага партньори, които покажат достатъчно голяма съпричастност в развитието й. „Подкрепяме създаването на правова държава в България, тъй като има дефицит в тази област и това се установява всяка година в докладите на Европейската комисия. Разчитаме за това на семинарите, които правим  с нашите партньори като Окръжен съд – Добрич. Ние не сме организация, която идвайки от Германия, казва как трябва да се направят нещата, а разчитаме на това, какво ще ни подскажат нашите партньори”, уточни Р. Шуберт. Фондация Фридрих Еберт работи в над 100 страни по света, и във всяка обсъжда какво е необходимо и какво би могло да се направи с местните си партньори. „Много се радваме, когато имаме ангажирани и надеждни партньори, и такъв е Окръжен съд – Добрич. Доколкото ни позволяват нашите финансови възможности, винаги ще подпомагаме такива партньори”, обясни тя.

„Окръжните съдилища в района на Варненския апелативен съд са решавали миналата година от 82% до 95% делата в тримесечен срок. Средният процент на решени в тримесечен срок дела за района е 84%. За Окръжен съд – Добрич, този процент е 85% - над средния. Това е голямо постижение и означава, че съдиите в този съд са работили интензивно и с под голямо напрежение”, каза  на пресконференцията Виолета Бояджиева председател на Апелативния съд във Варна. Според нея, това показва, че бавността, за която съдебната система бе дълго обвинявана, е преодоляна.

Според В. Бояджиева, че проблемите в правосъдието не са само в България. Съдебните системи в Европа отчитат голяма натовареност и не всички работят с бързина. „Има държави, в които правосъдието е много по-бавно. Но ние като нова държава–членка на ЕС, сме под мониторинг с Румъния. Това ни позволи да се концентрираме върху бързината. Проблеми с нея има при големите дела, които са с голям обществен процес. „Но бързината не е голямото достойнство на процеса – по-важно е делата да бъдат решени правилно и справедливо”, каза още В. Бояджиева. НДТ

 

 

 


Сходни връзки

ДОВЕРИЕТО Е ДЕФИЦИТ В СЪДЕБНАТА НИ СИСТЕМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди