изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-14 @ 08:41 EET
Намаленият добив на мини "Марица Изток" може да вдигне цената на тока    
НовиниАко не бъде намерен резерв по веригата тази сума да се поеме от останалите дружества, крайната цена на тока ще трябва да се повиши с 0,4 - 0,5 стотинки на киловатчас, казват от "Марица Изток"

Заради намаленото потребление Мини "Марица Изток" са преразгледали плана си за годишен добив за 2013 г. и вместо 32,6 млн. тона въглища, както са планирали в края на миналата година, миньорите ще добият 22 млн. тона въглища, заяви днес ръководството на дружеството по време на заседанието на Съвета по енергетика към МИЕТ.

Финансовият директор на Мини "Марица Изток" отчете, че намалението на добива в бизнес програмата на мините води до намаляване на приходите на дружеството със 180 млн. лв.

Направена е оптимизация на всички възможни разходи, от което са спестени близо 81 млн. лв.

Остават обаче 100 млн. лв. дефицит за мините, показват финансовите данни.

Ако не бъде намерен резерв по веригата тази сума да се поеме от останалите дружества, крайната цена на тока ще трябва да се повиши с 0,4 - 0,5 стотинки на киловатчас,

отчетоха от Мини "Марица Изток". Изпълнителният директор на мините Теодор Дребов заяви пред журналисти, че всеки разход на дружеството е бил разгледан в детайл, но същото трябва да направят и останалите участници по енергийната верига - производствените ценрали, НЕК, БЕХ и ЕРП, за да може да не се стига до увеличаване на крайната цена на тока.

Владимир Топалов от КТ "Подкрепа" заяви, че няма да има съкращаване на миньори, нито ще им бъдат намалявани заплатите, но на дружеството са необходими тези 100 млн. лв., за да може да работи нормално и да осигурява доставките на въглища.

Топалов алармира, че вече са факт свлачища в мините заради намаления добив на въглища. При планиране на добив от 22 млн. тона няма как да се увеличи количеството до 25 млн. тона, дори и впоследствие да има нужда от по-голям добив, защото това е принципа на работа в мините, каза още Топалов.

Цената на въглищата в крайната цена на енергията е 2,5 стотинки на киловатчас, ако не се намери резерв по веригата заради намалените приходи на мините цената ще трябва да се увеличи до 2,9 стотинки, като това не означава, че мините ще направят инвестционна програма за бъдещо развитие; това ще помогне само "да се закърпят нещата за момента", заяви Топалов.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев заяви, че при всички случаи резерв ще бъде намерен и няма да се стигне до повишаване на крайната цена.

Василев каза, че приветства анализа, който Мини "Марица Изток" са направили и това, че са оптимизирали разходите си и добави, че очаква това от всички останали дружества по веригата.

Всички централи от Маришкия басейн трябва да докажат разходите си,

така както ние сме го направили, заяви Топалов. Той даде пример с цената на варовика, която е много по-ниска от декларираната от производствените централи. Откъде тогава идват техните разходи, не може ДКЕВР да приема всичко, което дружествата заявят като разход, каза синдикалистът.

Според нас има резерви по веригата и необосновано високи цени на енергията от някои централи, каза още Топалов.

Той посочи, че цената на енергията от държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" е 66 лв. на мегаватчас, а на енергията на една от американските ТЕЦ - 126 лв. на мегаватчас, при положение, че цената на въглищата е една и съща за всички централи от Маришкия басейн и тя е 2,5 стотинки на киловатчас.

В цената на тока отделно се плаща добавка "невъзстановяеми разходи" за направените в централите инвестиции, защо тогава цената на енергията от тях трябва да е толкова висока, запита Топалов. Той зави, че резерви трябва да се търсят и при БЕХ.

Представителят на КТ "Подкрепа" посочи, че за консултантски услуги Мини "Марица Изток" плаща по 138 евро на час на БЕХ.

Според Топалов разходът само за консултантски услуги на Мини "Марица Изток" към БЕХ възлиза на около 30 млн.лв. годишно.

В отговор на въпрос той добави, че сега тези разходи за консултантски услуги са свити, но по думите му в БЕХ могат да бъдат намерени още резерви.

http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Намаленият добив на мини "Марица Изток" може да вдигне цената на тока | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди