изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-15 @ 23:39 EET
Цацаров: Нямам никакво намерие да чакам    
Новини Извърших проверка в деловодството на ВСС, за да установя, че г-н Николай Кокинов, освен молба, в която иска да бъде освободен като административен ръководител на СГП, днес сутринта е внесъл още една молба, с която иска да бъде освободен и като магистрат.

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на БГНЕС. Цацаров обясни, че молбата за освобождаването му в качеството му на прокурор не може да бъде разгледана при положение, че има образувано дисциплинарно производство. Няма обаче никаква законова пречка за освобождаване от длъжността софийски градски прокурор.

"За мен основното бяха не нелицеприятните квалификации, които бяха дадени по отношение на колеги и журналисти, защото никой не може да мери или да определя тона на други хора, както и формата на техния разговор. Това, което за мен бе най-неприятното и което за мен представлява най-голямото нарушение, е това, че всъщност се оказва, че г-н Кокинов непосредствено преди съвещанието в моя кабинет и непосредствено преди обявяването на резултатите от проверката на прокуратурата по незаконно използване на СРС, на практика обявява, съобщава или може би дори предава явния доклад за тези резултати", коментира главният прокурор.

Той не може да каже дали това е основание за наказателно производство, тъй като в момента още от петък във ВКП има образувана проверка. Тя именно трябва да изясни дали има данни за престъпление против правосъдието, както и за престъпление по служба. В хода на тази проверка ще бъдат снети обяснения от лицата, които са участвали в разговора, дали е автентичен записът, ще се търси източникът на записа.

"Това, което е безспорно ясно до момента, бе съобщено и в петък. Искахме да имаме 100% увереност, че този запис не е резултат от законно използване на СРС – е, не е", заяви Цацаров. Аз не мисля, че някой може да отрече, че такъв разговор е воден. Дали това, с което сме запознати, е целият разговор, дали това, с което сме запознати са само детайли от разговора и прочие – това ще бъде изяснявано. Но мисля, че трудно може да се отрече, че такъв разговор е проведен, добави Цацаров. Той подчерта, че това, което интересува ръководството на прокуратурата са действията на Николай Кокинов като прокурор и това, че е дал информация и на лице, на което тя не бива да бъде предоставена.

Що се отнася до момента в разговора, в който Кокинов казва: Ти си го избра, който се отнася до главния прокурор, Цацаров коментира, че това не го притеснява. "Ще ме притеснява, ако стоя на едно място и не правя нищо. Опитвам се да правя това, което длъжността ми изисква", каза главният прокурор. Той коментира, че вече е могъл да каже, че има два пътя – единият е да си вършат работата, а вторият е да чакат. "Нямам никакво намерение да чакам, нямам никакво намерение да превърна едновременно с това прокуратурата в заложник на нечии интереси или не дай Боже участник в политическата игра в предстоящите избори. Прокуратурата не може повече да стои в процес на изчакване, тя просто трябва да си свърши работата", каза още Цацаров.

Никога не съм очаквал, че от 10 януари досега могат да се случат толкова много неща и никога не съм очаквал, че тези неща могат да поставят на такова изпитание прокуратурата, че могат да са свързани с такива проблеми". Това каза той за това дали е очаквал толкова тежък старт на мандата му. Но е категоричен, че "това не означава, че трябва да седим и да чакаме". "Прокуратурата трябва да си застане на мястото. Тя е прокуратура", категоричен е той. Главният прокурор подчерта, че амбицията на прокуратурата не е просто да образува дела и да хвърля шум в публичното пространство.

"Мисля, че и президентът беше повече от ясен. Той каза, че всичко това не трябва да се използва за пушилка. Е това беше точната дума. Нямаме намерение да правим пушилка, ако правим нещо, ние трябва да го докараме до съд", заяви Сотир Цацаров. Той отрече на Николай Кокинов да му е забранено да говори с Малена Филипова, както и градският прокурор да е бил и изолиран.

Главният прокурор подчерта, че не се притеснява, че от записа излиза, че Кокинов има двама началника единият той, а другият бившият премиер. "Знам, че няма от какво да се притеснявам", каза той. Цацаров не се чувства предаден от Николай Кокинов: "Ако си играем на това кой е предаден и кой не е... ние не сме чета, която трябва да се кълне, просто всеки трябва да си върши работата." Според него всичко това, което се случва нито ще му помогне, нито ще разбие прокуратурата. Той е категоричен, че прокуратурата просто трябва да си свърши работата. "Прокуратурата е започнала и обявила определени наказателни производства", подчерта обвинителят. Той добави, че тяхната задача не е да вдигаме шум в момента, а да доведат няколко успешни дела до съд.

Цацаров отклони въпросите за това кой ще изпълнява длъжността на градски прокурор: "Нека да видим какво ще реши ВСС, нека зачетем и решението на етичната комисия. Едва тогава ще мислим кой ще бъде градски прокурор." На въпрос дали той лично ще иска отстраняването на Николай Кокинов, Цацаров каза: "За какво да искам отстраняването на човек, който току що е подал оставка като административен ръководител. Бих искал неговото отстраняване и бих образувал още днес дисциплинарно производство срещу него, ако не беше фактът на подадената оставка".

Междувременно прокуратурата излезе със съобщение, че проверката се извършва от отдел "Инспекторат" при Върховна касационна прокуратура (ВКП), предвид наличието на данни за евентуално извършени престъпления против правосъдието и престъпления по служба, тъй като касае участие на магистрат. Проверката е започнала на 26 април 2013 г. във връзка с публикувани в средствата за масова информация записи на разговори, за които се твърди, че са проведени между лицата Бойко Борисов, Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов.

В хода на проверката ще бъдат снети писмени обяснения от участниците в разговора, ще бъдат изготвени експертни справки за установяване автентичността на аудиозаписите, както и ще бъдат извършени действия за разкриване на лицето изпратило до медиите файловете със записите, добавят от прокуратурата. /БГНЕС

 


Сходни връзки

Цацаров: Нямам никакво намерие да чакам | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.14 секунди