изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-15 @ 23:01 EET
Религията на XXI век празнува рожден ден днес    
Новини

На 30 април 1993 г. ЦЕРН публикува един забележителен документ - изявление, с което предоставя технологията Уорлд Уайд Уеб (www) на света без да търси патентни права върху нея или иначе казано безплатно. „Мрежата" е пакет програми, т.е. софтуер; хубаво е да се прави разлика от физическите връзки и средствата за комуникация между компютрите и другите съвременни устройства.Както казва Ролф Хюер, сегашният Генерален директор на ЦЕРН в специално за случая
комюнике": „Няма сектор в обществото, което да не беше трансформирано от това изобретение, направено във физическа лаборатория. От изследванията до бизнеса и образованието, мрежата промени начина, чрез който ние комуникираме, работим, създаваме иновативни продукти живеем. „Уебът" е велик пример за това как човечеството печели от фундаменталните зследвания."

Софтуерът е създаден от британеца Тим Бърнърс-Ли през 1989 г., когато той работи в ЦЕРН. Първоначално е била замислена и реализирана като средство за обмяна на информация и огромно количество данни между физиците работещи в областта на елементарните частици от университетите и институтите по цялата планета.

По това „предисторическо" време съществуват силни конкуренти, такива като WAIS и Гофер, но простотата на използване и това че е безплатна дават решително предимство на уеба и му позволяват за съвсем кратко време да завладее света. По начин, недостижим за който и да е военен завоевател или друга „религия".

Първата уеб страница в ЦЕРН и в света е създадена на компютъра на Бърнърс-Ли, модел NeXT - относително неуспешен на пазара модел на Стийв Джобс, но предпочитан на времето си от физиците по света. Страницата описва основните свойства на уеба, например как да получиш достъп до документите на други колеги физици и как да създадеш собствен уеб сървър.

Докато при установяването на другите световни религии са били необходими институции
и винаги политическа и военна власт за да ги наложи, уебът е напълно децентрализиран, демократичен, без определена организационна структура и без някакъв начален замисъл при създаването си.

Нещо повече, често правителства и световни институции се опитват да му „обявят война"; за да осъзнаят бързо колко са безпомощни пред уеба. Още едно доказателство, колко обичано е това изобретение от всички хора на планетата независимо от раса и култура.

ВИЗИТКА

ОЛЕГ ЙОРДАНОВ е старши изследовател. Работи в Института по електроника на БАН, преподавател е в американски и европейски университети, член на Обществото на физиците на САЩ.

http://www.trud.bg/

 


Сходни връзки

Религията на XXI век празнува рожден ден днес | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.20 секунди