изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-15 @ 21:00 EET
За мен Добрич и регионът са кауза. Има какво още да науча    
Интервюта Пред НДТ и ndt1.com - кандидатът за депутат от Движение "България на гражданите“ Прошко Прошков


-         Г-н Прошков, Вие сте водач на листата на „Движение България на гражданите“ в Добрич и в един от софийските райони. Какво ще изберете – столицата или Добрич и региона и ще дойдете ли отново след 12 май?
-         Дори да не стана депутат от никъде заявявам категорично, че за чест или нещастие на добруджанци, те ще продължават да ме виждат редовно, защото за мен Добрички регион е политическа отговорност. Това в момента не мога да го докажа, но аз ще продължавам да идвам и да се срещам с хората тук, защото Добрич и региона са моя кауза. Има още какво да науча, дори се срамувам от депутатите, които са били досега и не са го направили.


-         Скандалите със СРС-тата изместиха ли политическия дебат в провеждащата се кампания?
-         Скандалите в никакъв случай не бива да се разглеждат отделно. Те са част от политическия дебат у нас. Това всичко е ярко отражение на това, че ние българите сме лишени от всякакви свободи и са ярко доказателство на репликата“ В държавите има мафия , а в България мафията си има държава“. Тези скандали трябва да са част от политическия дебат, защото чувам дори и от дясно за съжаление, че за хората са важни заетостта, доходите, усещането за сигурност, но това е голяма подмяна. Защото безработицата, мизерията, скъпите цени, лошото здравеопазване, са следствие на скандалите. Това са симптоми на болест, която е вследствие на подслушванията. Всичко това лъсва в тези записи. Имаме някаква престъпна група, която си е приватизирала държавата за лично ползване. Държава, в която е възможно едно и също лице да бъде политик, бизнесмен – заможен, и същевременно член на организирана престъпна група и в това няма конфликт на интересни – не може да бъде държава, в която има растеж, има пазарна икономика, има свобода. Затова част от фокуса трябва да бъде върху това, защото това е болестта, а ние говорим обикновено само за симптомите. Партийните програми - всички са много красиви, но това е само хартия.


-         Какви са очакванията Ви от предстоящия избор? Българите ще направят ли промяната – тази, за която излязоха на протести по улиците в страната?
-         Протестите бяха катализатор за свалянето на правителството, но насочиха енергията на хората към върха на айсберга – ЕРП-тата. Никой не им каза, че политическата власт покровителства олигарси. Покровителства олигарси с ТЕЦ-ове, покровителства бурното навлизане на ВЕИ, срещу които никой не е, включително и нашата партия, но в никакъв случай така безразборно и толкова бурно в система, в която няма планиране и сега в момента даже вече имаме и криза. Това е само един пример на енергетиката. Всичко това никой не го каза. При учредяването си „Движение България на гражданите“ каза защо има нужда от нас – защото ние ще кажем истината. Политическата общност се е превърнала в картел – партиите срещу гражданите. Превърнала се е в някакъв своего рода октопод, защото се кадрува в съдебната система, в политическата система, засмукват се държавни предприятия, дори и частни такива с политически назначения на хора, които да контролират парични потоци. Това е болестта всъщност. Монополите в България се създават с помощта на политическата власт в последните години и не са и продуктивни. Повечето от тях не се стремят към растеж, а са паразити – заразяват различни сектори и няма висока добавена стойност, няма нови работни места. Има по-скоро икономия от такива и така стигаме до безпрецедентните половин милион безработни и 100 хиляди фирми, които затвориха. Ето една много интересна съпоставка – 100 хил. фирми затвориха, 100 хиляди е и броят на подслушванията. 100 млн. лв. инвестира мафията, наречена правителство, в подслушване, 100 млн. лв. са и неизплатените задължения на държавата към фирмите. Тези избори може да не са точката, от която всичко ще се промени като с магическа пръчка, но трябва да бъдат началото на болезнен път към нормализация. „Движение България на гражданите“ трябва да бъде гарант на този болезнен път към нормализация в следващия парламент, защото иначе ще се окаже, че сме поредната партия, от която няма никаква нужда. Ние сме нормална алтернатива на подмяната, която направи ГЕРБ. Десницата не предложи алтернатива на хората в последните години освен да се дели непрекъснато. Затова се събрахме хора, мислещи, че свобода и справедливост са най-важните и затова започнахме този поход и се опитваме да направим нещо, което не е обременено от вождизъм, от амбиции.


-         Кои са основните приоритети за Вас? Нужна ли е промяна на Конституцията?
-         Да, за да бъде разкъсана тази политико-икономическа порочна връзка. А именно гарантирането на една свободна съдебна система, защото ако нямаме такава - не можем да имаме нито работеща икономика, нито усещане за справедливост – нито за фирми, нито за хората. Ние сме за избор на хората в съдебната система от самата съдебна система, а не от политическата. Категорично чрез Конституцията сме за гаранции за българската природа, в това число и по темата за шистовия газ в региона, защото там има още много неясноти. За мен третото по важност е местното самоуправление и децентрализацията. Трябва да има реални правомощия на общините и гъвкава политика за привличане на инвеститори в даден регион, а не политическа зависимост от властта в София. Защото в момента и при най-добри умения на кмета, ако той не е любим на финансовия министър, то общината изпада в зависимост от централната власт в София. Децентрализацията е нужна и затова да могат общините да емитират дълг и да се разплащат, да планират години напред и да са в състояние да усвояват повече европейски средства. Защото не може общините да изпълняват функции на държавата по места, без държавата да им покрива този разход. Това е първо некоректно, второ - може да се ползва за инструмент за съсипване на общини в лошо финансово състояние в даден момент.


-         Кои са основните акценти на „Движение България на гражданите“ в отделните секторни политики – икономика, банкова сфера, образование, здравеопазване?
-         Това, което ние смятаме, че трябва да се направи е да се облекчат условията за бизнес както за големи фирми, така и за малки и средни предприятия. Не може регулаторните режими да са едни и същи за фризьорката и фирма с 500 души работници. Прозрачност на обществените поръчки, защото така ще има повече субекти, които да участват и те ще създават работни места. Бизнесът трябва да има свобода и спокойствие, за да работи. Задължително развитие на науката – а тук в региона на земеделската наука, както и подпомагане не само на големите земеделски производители, а и на малките в другите отрасли – животновъдство, зеленчукопроизводство, еко земеделие и други. Що се отнася до банковия сектор – трябва да има публични критерии за отпускането на кредити от Българската банка за развитие, защото иначе тя губи смисъла си. Задължително тя да отпуска кредити за устойчиви проекти, а не за фотоволтаици, които вече се отричат в цяла Европа. Що се касае до образованието, ние вече ясно заявихме, че няма да подкрепим бюджет, в който има по-малко от 4.5 на сто от БВП за образование. В тази система задължително трябва да залегне и практичното образование, така че когато завършат децата да знаят как да си оразмерят една покривка на маса или колко боя да си купят, за да си измажат стаята. Ние сме за възстановяване на професионалното обучение, защото в страната има структурна безработица, а не циклична – няма електротехници, няма заварчици. Здравеопазването е една болна система. Ние сме за въвеждането на допълнително либерализиране – част от здравните вноски на хората да влизат в допълнителен фонд. Другият важен момент е въвеждането на електронния здравен паспорт, за който толкова се говори, но никой досега не реализира. Смятаме, че трябва да има и референтна система за лекарствата, които касата реинбурсира. Друг важен момент за нас е енергийната система – ние подкрепяме изграждането на алтернативен газопровод, защото е важно страната ни да е енергийно независима. В момента всичко и въглища, и ядрено гориво за АЕЦ, и газ идва от едно място. Задължително трябва да се въведе прозрачност и във фонд „Козлодуй“, който финансира проекти за енергийна ефективност. Чрез средствата в този фонд трябва да се обновяват сгради в градове и райони, които имат бъдеще, а не да се реновират читалища в обезлюдени села. Всичко това е трудно, но реално постижимо за един мандат. Ние сме за икономии в администрация, а не от работни места и осигуряване на заетост, което ще доведе до по-висок жизнен стандарт на хората.


-         И един последен въпрос – за или против намаляване на броя на депутатите и трябва ли да отпадне депутатския имунитет?
-         Трябва да бъде ревизиран, но внимателно. Трябва да имаме мажоритарна система на избор, защото на много от 240-те депутати дори не сме им чували гласа. Аз самият, който се занимавам активно с политика и следя Парламентарния контрол, виждам сега по предизборните плакати част от тези, които са били в Парламента. Що се отнася до депутатския имунитет – и тук има нужда от ревизия, като трябва да се разграничи имунитет в смисъл за клевета и за други престъпления. За мен важното е следното – дали имаш някакъв имунитет или не – в политиката трябва да имаш достойнство. Ако разгледаме казуса Цветан Цветанов вече никакъв имунитет не ти върши работа в очите на хората. След като си заявил, че ще се оттеглиш от политиката, ако има доказателства три седмици по-рано и сега седиш невъзмутимо и обясняваш, че нищо не си направил и си се клел в децата си и някакви такива шамански неща – това е оценка за самия човек. 

Платена публикация

 


Сходни връзки

За мен Добрич и регионът са кауза. Има какво още да науча | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.47 секунди