изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-19 @ 14:01 EET
В 5 ЗОНИ НА ЧЕРНО МОРЕ ЩЕ СЕ ИЗВЪРШВА РАПАНОУЛОВ    
Лов и риболовИзпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ д-р Драгомир Господинов, експерти на агенцията и представители на Института по рибни ресурси – Варна обсъдиха на среща в сряда във Варна с браншови асоциации и сдружения от сектор “Рибарство” по Черноморието, зоните за извършване на рапаноулов в Черно море, съобщава на сайта си агенцията.

В резултат на работната среща са обособени 5 зони за рапаноулов на Черно море – 3 в северната част и 2 в южната. Първата зона е в Балчишкия залив на отстояние 4 мили; Втората зона е пред Варна на отстояние 8 мили от брега; Трета зона е пред Бяла – 5 мили от брега; Четвъртата зона е под Емине и попада в 3-милната зона; Петата зона е пред Маслен нос и Ахтопол и е в 3-милната зона.

Зоните за извършване на рапаноулов са определени от Института по рибни ресурси – Варна, съвместно с представители на браншови организации от сектор “Рибарство”,  рибари и природозащитни организации, уточняват още от ИАРА. При определянето на зоните под внимание е взето да не се нарушава екологичното равновесие по брега на Черно море, да не се нарушават зоните, които влизат в Натура 2000, както и да не се нарушава размножаването на рибата, е обяснил обособяването по време на срещата проф. Стойков от Института по рибни ресурси /ИРР/.

В определените зони ще се извършва рапаноулов до изчерпване на ресурса, след което ще се определят нови зони. Според проф. Стойков от ИРР поне  година, година и половина може да се трали в тези зони. След изчерпването им ще се отворят нови “водни прозорци” за извършване на рапаноулов. Определените зони за рапоноулов и техните координати ще се включат в Системата за наблюдение на риболовните кораби и от Центъра за наблюдение във Варна ще осъществяват контрол дали тези зони се спазват от рибарите или не, заяви изпълнителният директор на ИАРА д-р Драгомир Господинов. Тези, които извършват рапаноулов извън определените зони ще се санкционират, съгласно Закона за рибарството и аквакултурите, като глобите са от 3 до 5 хиляди лева. ИАРА вече ще прилага и точкова система за нарушения, извършени от рибарите, съгласно нормативната уредба, е заявил д-р Господинов. Освен финансови санкции вече към рибарите ще се прилагат и точкови санкции. Точките са с натрупване и когато един рибар събере над 70 точки от нарушения, ще му се отнема разрешителното за стопански риболов за период от 1 година, а при събрани 90 точки, разрешителното за риболов ще се отнема окончателно. Специално за извършване на рапаноулов извън определените зони, рибарите ще се наказват с от 8 до 10 точки. НДТ

 

 


Сходни връзки

В 5 ЗОНИ НА ЧЕРНО МОРЕ ЩЕ СЕ ИЗВЪРШВА РАПАНОУЛОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.49 секунди