изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-21 @ 10:51 EET
ПРОТЕСТИРАХА СРЕЩУ СТРОИТЕЛСТВО НА НОВ ХИПЕРМАРКЕТ    
Общество

Живеещите в района питат защо им се натрапва поредният маркет, от който нямат нужда, а кварталът е лишен от детска площадкаНа протест срещу новостроящ се хипермаркет се събраха вчера пред пощата в кв. „Балик” живеещи в района на улиците „Димитър Ковачев”, „Емона”, „Боряна” и „Трапезица”. Те обясниха, че повод за негодуванието им е, че в карето между тези четири улици в квартал „Балик-Йовково” се изгражда, според тях, незаконно, поредният хирепмаркет – от веригата „ТОМИ”. С това се накърняват правата на живущите в района, категорични са съкварталците. Само за два дни те са събрали 191 подписа с искане за спиране на незаконното, според тях, строителство.

Адвокат Юрий Митев от името на своите съкварталци обясни: „Твърдим, че строителството е незаконно, тъй като в това малко междублоково пространство в момента се изгражда един хипермаркет, от който нито имаме нужда, нито има основание той да се изгражда по този начин. От страна на общината ни се обяснява, че имало издадено строително разрешение, но ние твърдим, че, и по план, и строителното разрешение също са незаконни. Защото така предвиденият като едноетажна сграда търговски обект ще е висок 5,28 метра и то на един терен със силна денивелация те. В най-висока точка той ще е над 6 метра височина. Освен това той ни лишава от възможността да имаме детска площадка, градинка, паркоместа, които са задължителни. Самият хипермаркет не може да осигури паркоместа, защото, когато се извади от 440 кв. метра, колкото е парцела, 393 остават около 50 кв. метра незастроена площ, не може да се осигури нито подстъп към търговския обект, нито паркоместа, а още по-малко озеленяване. Говоря за паркоместата, които трябва да осигури самият търговец за обекта. Освен това, е предвидено свързано застрояване, но какво ще рече това – застрояване на калкан, но по този начин, по който се разрешава изграждане на сграда с височина 5,30 метра, значи и гаражите, които трябва да са свързано застрояване т.е. на калкан, трябва да бъдат също високи 5,30 метра. Нали е ясно, че такива гаражи няма, нито ще има. Това означава, че още в самото начало е предвидено как да се наруши законът, да се накърни общественият интерес и хората да бъдат поставени пред свършен факт. Досега теренът се използваше основно от децата в квартала, където те играеха и караха колелета. Защото като население ние сме колкото 3-4 села. Това е все едно да лишите 3-4 села от място за детска площадка, от място, където да се събират, от едно зелено пространство. Ние и това нямаме, ние се превърнахме в едно бетоново гето. В центъра на града, където останаха предимно пенсионери, се изграждат детски площадки, а в кварталите, където има деца, малкото площадки се отнемат. Искаме да се спре строителството, за да може компетентните органи – не само община Добрич, но и РДНСК, и МРРБ да извършат цялостна проверка. Ние твърдим, че не се строи съобразно проекти, съобразно строителни правила и норми. Твърдим, че самият проект също е незаконен и планът, който се реализира не отговаря на изискванията. Строителството започна в четвъртък, за да бъдем поставени пред свършен факт, с идеята, че идват събота и неделя, още повече – избори, и никой няма да поеме никакъв ангажимент, както и за съжаление се случва. И се работи и в почивните дни. Дори изкъртиха уличните стълбове на улицата, разрушиха се бордюрите и паркоместа. Нямаме осветление, не е обезопасен строежът откъм улицата, тъй като не е обезопасяване слагането на една лента и една греда. Има малки деца, възрастни хора, които минават покрай изкоп, дълбок 6 метра.” 

„Като домоуправител на входа „А” от бл. №5 по ул. „Емона” искам да изразя възмущението си от този внезапен строеж, който започна шокиращо за всички съкварталци”, сподели  Стоян Димитракиев. Той разказа: „Преди 24 години, когато населихме блоковете, две семейства пожелахме да вземем този парцел, за да изградим детска площадка за нашите деца, които бяха на 1-2 години. От общината не ни позволиха. Децата пораснаха в бодилите и тази мизерна обстановка. Вече имаме внуци, които са принудени да растат по същия начин, защото вече място за детска площадка няма. Ще бъде невъобразим шум денонощно и целогодишно, а това беше едно много тихо място. Възмутени сме. Бихме искали, ако може, да се спре строежът и да се извърши цялостна и обстойна проверка на документацията. По всичко личи, че наистина са нарушени някои норми на строителството. Такъв огромен строеж на това тясно място, е излишен. При наличие на квартални магазинчета, които те могат да направят оборот, не е ясно какво ще прави новият маркет”.

Гражданите споделиха, че буквално на 300 метра е друг магазин на същата верига, а на по-малко от километър има три хипермаркета – „Лидл”, „Кауфланд” и „Пени маркет”. Отделно има и много малки квартални магазинчета, които напълно задоволяват нуждите ни, казаха те. „Натрапват ни нещо, което не искаме, а ни лишават от това, от което имаме нужда – детска площадка. Защо никой не се допитва от живеещите в квартала”, негодуваха живеещите в района. НДТ

 


Сходни връзки

ПРОТЕСТИРАХА СРЕЩУ СТРОИТЕЛСТВО НА НОВ ХИПЕРМАРКЕТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.70 секунди