изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-20 @ 15:38 EET
Бюлетините били готови да тръгнат из страната    
НовиниСкандалните над 350 000 бюлетини, открити ден преди изборите в печатницата в Костинброд, са били приготвени да бъдат разпространени в редица секции в страната. Върху част от палетите, открити в „Мултипринт”, е имало бележки с надписи Благоевград, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, Варна и Външно министерство, което е трябвало да ги достави в чужбина.

Това личи от снимки, които бяха показани вчера от главния прокурор Сотир Цацаров, неговия заместник Борислав Сарафов и и.д. градския прокурор на София Роман Василев. Тримата в детайли разказаха как е протекла операцията на ДАНС.

„Ако приемем, че това е брак, трябва да приемем, че имаме брак за Кюстендил, брак за Кърджали, брак, предвиден за всеки един МИР. Тези данни бяха смущаващи и ние бяхме длъжни да изолираме тези бюлетини от участие в изборния процес”, каза Борислав Сарафов.

На 10 май в прокуратурата постъпили 3 сигнала - единият за допълнителни количества бюлетини в печатницата в Костинброд, вторият - за евентуално манипулиране на вота във фирма „Информационно обслужване” АД, и третият – за лицензирана за превоз на бюлетините транспортна фирма, чиито бусове е възможно да имат двойни дъна.

След като първите два сигнала били обединени, СГП възложила на ДАНС извършване на проверка.

ГДБОП не е била ангажирана със случая

уточни Цацаров. Още същата вечер трима агенти по сигурността, експерт по полиграфия, заемащ длъжност началник-производство към печатницата на БНБ, и прокурор влезли в печатницата. Там в два склада били намерени 22 палети – на едното място имало 4 палети с бракувани бюлетини, а на другото имало напълно годни, които шефът на печатницата Йордан Бончев обяснил като технологичен брак и надтираж. Според него количеството е около 370 000. Бракът, както и годните бюлетини е трябвало да се съхраняват под строг контрол до получаване от МС на разрешение за тяхното унищожение, но вратите на складовете не само не били заключени, но нямали патрони, установила проверката.

„Върху нито една от бюлетините

няма предварително отбелязан вот”

уточни Цацаров. Той позвънил на президента Росен Плевнелиев още в 22,10 ч. в петък. „Информирах го не за това, че прокуратурата дължи отчет някому, а затова, че следващият ден е за размисъл, а на по-следващия предстоят извънредни парламентарни избори, в които държавните институции имат определена отговорност”, обясни обвинител №1. Президентът поставил задача да се организира охрана на намерените бюлетини. Цацаров го уверил, че с постановление на прокуратурата това вече е възложено на жандармерията.

„Ние бяхме длъжни да изолираме тези бюлетини от участието в изборния процес”, допълни зам. главният прокурор Борислав Сарафов. Директорът признал пред разследващите как по искане на експерта от МС Иво Цонков от склада в печатницата били дадени бюлетини след 8 май на район Триадица и 26-и МИР за София-област. Според Цацаров не е нормално допълнително бюлетини да се дават направо от печатницата, а не от РИК.

Главният секретар на МС Росен Желязков два пъти е разпитван като свидетел и обяснил, че на печатницата не е възлагана допечатка на бюлетини. „Тоест всички допълнителни бюлетини са

вземани само от този склад

Предстои да се провери кой в МС каква отговорност за изпълнението на поръчката е имал. Установено е обаче, че по отношение на отпечатването и съхранението на бюлетините не е имало абсолютно никакъв контрол от възложителя”, каза главният прокурор.
.
ЕДНО КЪМ ЕДНО

Обвинител №1: Предотвратихме престъпление

По отношение на охраната на печатницата или охраната на целия процес на производство на бюлетините се извършват разпити и се изискват документи от МВР. Всъщност преглеждането на записите от охранителните камери, както и камерите, които фиксират целия производствен процес, ще ни покажат дали въобще в печатницата и в другите помещения е присъствала някаква охрана.

В страната е нямало прокуратура, която да е била дежурна целодневно. В почивен ден цялото ръководство на прокуратурата беше на работа, и то до късно през нощта. Но то не приема сигнали, защото си има ред – отиваш в съответната прокуратура и тя работи. А защо Мая Манолова е подала сигнала тук? Защото го е подала в работен ден, в информационния център. Районната прокуратура е приемала сигнали ежедневно. Нещо повече нямаше сигнал при създадената организация, за който ръководителите на прокуратурите да не ни уведомяваха по телефона.

Не можем да говорим за вина на служебното правителство, а евентуална отговорност на длъжностни лица от МС или от администрацията на МС.

Ако главният секретар на Министерския съвет иска да си направи фототапети от бюлетини, това ясно показва, че контролът е нула.

Единственият орган, който преценява дали могат да бъдат касирани изборите, е Конституционният съд. В същото време ЦИК очевидно дължи отговор на въпроса дали е извършено нарушение на така нареченото мълчание в деня на размисъл, и то от лидери на политически сили. Нима е пречка ЦИК сама да упражни задълженията си? Това е вън от прокурорските правомощия. Нашата задача е свързана с разследване на престъпления. Аз ще припомня това, което каза госпожа Ралица Негенцова, че прокуратурата е действала по начин, по който е предотвратила извършването на престъпление.
.
Следили бусове с двойно дъно
Лицензирана транспортна фирма е била разследвана от прокуратурата след сигнал, че нейни бусове може би имат двойни дъна, с които ще превозват бюлетини от печатницата в Костинборд, съобщи вчера и.д. градски прокурор на София Роман Василев. Шофьорите на превозните средства били установени и се чакало дали ще влязат в действие. След като в събота преди изборите скандалът гръмна, прокуратурата спряла да работи по сигнала. От държавното обвинение не съобщиха името на фирмата, тъй като в крайна сметка тя не е била хваната в нарушение.

„Нямаше друг начин да проследим дали бюлетините ще бъдат изкарани от печатницата, не можеше да се сложат СРС-та върху палетите, защото тя работи на 24-часов режим, има 82 камери на цялата територия, които записват на 7 устройства”, обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

На 10 май лидерът на БСП обяви, че в сайтовете на областните администрации липсва списък на транспортните фирми, които ще превозват бюлетини от ЦИК. В БСП бяха убедени, че именно транспортирането на бюлетините може да манипулира вота. Като пример шефът на социалистите посочи, че във Велико Търново бюлетините ще се превозват от бивш общински съветник от ГЕРБ. В този окръг с отговорната дейност била натоварена фирмата на бившия шеф на СОС Андрей Иванов.
.
Разследват афетара с две дела
Софийска градска прокуратура е образувала 2 досъдебни производства срещу неизвестен извършител – едното за длъжностно престъпление, а другото за престъпление против политическите права на гражданите. На 14 май всички от намерените бюлетини са изнесени от печатницата в Костинброд.

Безпрецедентно прокуратурата извърши пред медиите оглед на веществени доказателства. Поемни лица станаха двама журналисти. Пред тях и десетки камери бяха разпечатани част от иззетите бюлетини от палетите с надписи на градове. Прокурорите сравниха нагледно няколко иззети бюлетини с мострите, подготвени от МС, и показаха, че те напълно съвпадат. Беше съставен протокол.

„Предстои извършването на експертиза с участието на експерт по полиграфия от БНБ. Всяка от откритите бюлетини ще бъде огледана”, каза Цацаров.
.
Анонимката на „достойните прокурори” съдържа документи, съхранявани само в агенцията

Теч от ДАНС

Текстът целял да опровергае разкритията в „Мултипринт”, твърди Цацаров

МОНИТОР

Анонимно писмо с документи, написано от „достойни прокурори”, изтече от ДАНС във вторник късно вечерта към медиите. Анонимката има за цел да опровергае разкритията на прокуратурата, че в печатница „Мултипринт” в Костинброд са открити годни за гласуване бюлетини, отпечатани извън поръчания от Министерския съвет тираж за изборите.

Писмото беше разпространено от “достойни прокурори, на които им писна да бъдат използвани”. В текста си те пишат, че “нищо в Костинбродския случай не е вярно, нито времето, нито броят на бюлетините”. Файлът, към който има прикрепени документи, е получен от имейл с името на зам. главния прокурор Борислав Сарафов. Според самия обвинител обаче този мейл е създаден от други хора, за да се изпратят от него документите.

„Моля хората, направили този имейл адрес, да бъдат така добри и да ми дадат паролата за него, за да мога да го ползвам”, пошегува се вчера Сарафов.

Към писмото

има прикачени няколко документа

сред които и постановление за образуване на досъдебно производство по сигнал на Мая Манолова от БСП. На вчерашния брифинг, даден от обвинител № 1, стана ясно, че обратно на твърденията в писмото, информацията в него не е изтекла от прокуратурата, а най-вероятно от Държавната агенция за национална сигурност.

„Документите са истински, но не са излезли от нас. Прокурорите, които са достойни, не са анонимни. А тези, които не са достойни или пък са достойни, са малко по-грамотни от човека, който е писал това писмо”, категоричен бе Цацаров.

Според главния прокурор пуснатите до медиите документи са подбрани доста избирателно. В копието, с което разполага прокуратурата, агентът от ДАНС, приел документа на ръка, е написал, че той му е предаден и се е подписал. Другото копие от постановлението е останало в ДАНС и то

няма този саморъчно написан текст

Именно такъв документ без подписа на агента е бил разпространен в медиите. Точно тази разлика според Цацаров доказва, че писмото не е изтекло от прокуратурата, а от ДАНС.

След като документът е предаден на агента, той е бил в ДАНС до вчера сутринта, когато е върнат в прокуратурата, обясни пък градският прокурор на София Роман Василев.

В писмото, изпратено до медиите, се говори за натиск, купуване на прокурори и дори физическа саморазправа в прокуратурата. „Готови сме да ви предоставим списък с всички прокурори, за да им се обадите и да ги питате”, допълни главният прокурор.
.
И електронното преброяване на мушка
Единият от трите сигнала до прокуратурата е за възможно манипулиране на електронното преброяване във фирма „Информационно обслужване” АД, съобщи и.д. градски прокурор на София Роман Василев. Този сигнал също бил подаден от Мая Манолова.

В него тя уведомява прокуратурата, че е възможно шефовете на фирмата – изпълнителният директор Ивайло Филипов и председателят на съвета на директорите Валери Борисов, да съдействат за изкривяване на изборния резултат в полза на ГЕРБ, като използват високите си административни позиции.

„Филипов и Борисов имат достъп до системата за обработване на вота на най-високо ниво, което не предполага задължителното за всички останали служители на фирмата използване на електронен подпис. Това означава, че те могат да влязат и да се намесват в системата за преброяване и обработка на резултатите без да оставят следи за това, имат достъп до протоколите от секционните и районни избирателни комисии”, пише в сигнала на Манолова.
.
Райков нареди проверка

КРАСИМИРА ЯНЕВА

Вътрешна проверка в ДАНС нареди премиерът Марин Райков заради имейла, получен от медиите късно във вторник вечерта от „групата достойни прокурори” по казуса с 350-те хил. бюлетини. Министър-председателят се срещна вчера рано сутринта с шефа на ДАНС Константин Казаков, който отрекъл да има теч на документи от агенцията.

„Недопустимо е изтичането на информация от страна на институции, които са призвани да опазват реда и законите в държавата. До края на деня да бъде подготвен писмен доклад с резултатите”, каза Райков преди правителственото заседание. Според него е изключително важно да се разбере как и откъде е излязла информацията, както и дали съдържанието на документите разкрива данни, които биха застрашили хода на досъдебното производство.  http://www.monitor.bg
 


Сходни връзки

Бюлетините били готови да тръгнат из страната | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.45 секунди