изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-17 @ 19:23 EET
Окръжен съд – Добрич, задържа под стража още две лица, издирван от германските власти за кражба на пари    
Ред и сигурностОкръжен съд – Добрич, задържа под стража 43-годишния Тошко Н. Т. от гр. Добрич и 40-годишния Галин Г. Ат. от с. Плачи дол, община Добричка. Двамата са издирвани от прокуратурата на гр. Хоф – Федерална република Германия, по наказателно производство за кражба на 50 390 EUR от фирма в гр. Шьонвалд. Срещу тях е издадена на 17.04.2013 г. Европейска заповед за арест от Районен съд -  гр. Хоф, въз основа на която Окръжна прокуратура – Добрич, поиска да им бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение.

            На 15.05.2013 г. те са били задържани в Първо РУП на МВР – гр. Добрич, с прокурорско постановление за 72 часа.

В Европейската заповед за арест е посочено, че между 18,45 ч. на 02.09.2011 г. и около 08,05 ч. на 03.09.2011 г., обвиняемите Тошко Т. и 40-годишния Даниел П. от гр. Добрич, навлезли във фирма в гр. Шьонвалд пред един прозорец и разбили с помощта на заваръчен апарат на циркуляр трезор с електронна цифрова ключалка. Двамата взели от него 50 390 EUR с  цел да ги присвоят. Галин Ат. е обвиняем за подбудителство на престъплението. Според Европейската заповед за арест той бил уведомил двамата, че в трезора на фирмата се намират пари, които биха могли да бъдат взети и им описал точно помещенията, за да ги подтикне към вземане на решение за изпълнение на престъплението.

Налице е двойна наказуемост за деянието, за което са обвиняеми тримата като за него българският Наказателен кодекс предвижда наказание от 1 до 10 години лишаване от свобода. Наказателният кодекс на Германия регламентира за това деяние наказание от 3 месеца до 10 години лишаване от свобода.

Тошко Т. и адвокатът му пледираха днес пред Окръжен съд – Добрич, че обвинението било недоказано. Той имал имот и адресна регистрация в Германия, затова  Европейската заповед за арест била неоснователна. 43-годишният се върнал в България по лични причини и не се бил отклонил от наказателно преследване. Той помоли да му бъде определена мярка за неотклонение парична гаранция.

Галин Ат. и адвокатът му поискаха да бъде определена по-лека мярка за неотклонение – подписка, тъй като 40-годишният осъществява търговска дейност и трябва да уреди отношенията си с други лица. Той се мотива още с чистото си съдебно минало и наличието на постоянен адрес.

Окръжен съд – Добрич, намери, че издадените от Районен съд - гр. Хоф, Европейски заповеди за арест срещу Тошко Т. и Галин Ат. отговарят на изискванията на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. Те показват, че двамата са търсени за наказателно преследване във връзка с разследването на кражбата. Съдът намери, че към настоящия момент не са налице основания за отказ на изпълнението на Европейската заповед за арест. Предвид престъплението, за което те са издирвани, кратките срокове, за приключване на делото по искане за предаването им на чуждите съдебни власти, данните за личността на Тошко Т. и независимо от чистото съдебно минало на Галин Ат., както и с оглед на искането на Окръжна прокуратура – Добрич, за ареста им, Окръжен съд – Добрич, прецени, че задържането под стража е адекватната мярка за неотклонение към настоящия момент. При по-лека такава, е налице реална опасност те да се укрият. Съдът съобрази също близкия срок, в който са насрочени делата им за разглеждане на искането за предаването им на германските съдебни - 21.05.2013 г. 

С тези мотиви Окръжен съд – Добрич, наложи на Тошко Т. и на Галин Ат. мярка за неотклонение задържане под стража.

На 16.05.2013 г. същата мярка за неотклонение бе взета и спрямо третия търсен от прокуратурата на гр. Хоф – Даниел П.

Двете определения на Окръжен съд –Добрич, за задържане под стража на Тошко Т. и Галин Ат. подлежат на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.

 

17.05.2013 г.                                                 Пресслужба Добрички окръжен съд     

 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, задържа под стража още две лица, издирван от германските власти за кражба на пари | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.68 секунди